23/03/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η Μάχη της Άγκυρας

Ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ αιχμάλωτος του Ταμερλάνου. Πίνακας του Stanisław Chlebowski, λάδι σε μουσαμά, 1878.

Γράφει ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

Σαν σήμερα, 20 Ιουλίου του 1402, πραγματοποιήθηκε η Μάχη της Άγκυρας κατά την οποία ο Οθωμανός Σουλτάνος Βαγιαζήτ Α’ ηττήθηκε από τους Μογγόλους του Ταμερλάνου. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Βαγιαζήτ Α’, ο επονομαζόμενος και Κεραυνός, βασίλεψε από το 1389 μέχρι το 1402. Ήταν γιος του Μουράτ Α’ , τον οποίο διαδέχτηκε το 1389 μετά τον θάνατό του στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, ενώ προηγουμένως είχε στραγγαλίσει τον νεότερο αδερφό του Γιακούμπ (Yakub) για να μη διεκδικήσει το θρόνο. Υποχρέωσε τον ηγεμόνα της Σερβίας του Μοράβα να γίνει υποτελής του, κατέλαβε την Βουλγαρία, ενώ ανάγκασε τον Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο να καταβάλει ετήσιο φόρο και να καταστεί υποτελής του.

Ας κάνουμε μια αναφορά στη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου πριν την Μάχη της Άγκυρας. Αυτό δέον είναι να γίνει για τρεις λόγους: Πρώτον διότι ήταν μια πάρα Πολ σημαντική μάχη με την οποία ανεκόπη προσωρινά η οθωμανική προέλαση στην Βαλκανική. Δεύτερον, για να φωτιστεί μια πτυχή της σερβικής ιστορίας και τρίτον γιατί στο πλευρό των Οθωμανών στη Μάχη της Άγκυρας πολεμούσαν και Σέρβοι υποτελείς.

Μέτα τον θάνατο του Στέφανου Δουσαν και την διάλυση της Σερβικής Αυτοκρατορίας, δημιουργήθηκαν σερβικά βασίλεια. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν η Σερβία του Μοράβα. Εναντίον αυτού του Βασιλείου κινήθηκαν οι Οθωμανοί. Η αιματηρή σύγκρουση πραγματοποιήθηκε στις 15 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) ή 23 (βάσει της προσαρμογής στο Γρηγοριανό ημερολόγιο) Ιουνίου του 1389.

Τους Οθωμανούς καθοδηγούσε ο Σουλτάνος Μουράτ Α συνοδευόμενος από τους γιους του Βαγιαζήτ και Γιακουμπ. Οι Σέρβοι ήταν υπό τον πρίγκηπα Λάζαρο Χρεμπελιάνοβιτς. Μαζί του και ο Σέρβος ευγενής Βουκ Μπράνκοβιτς και ο Βόσνιος Βλάτκο Βούκοβιτς, τον οποίο έστειλε ο βασιλιάς της Βοσνίας Τβέρτκο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Λάζαρος ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης ανάμεσα στους κυβερνήτες των σλαβικών κρατιδίων, ενώ ο Βουκ Μπράνκοβιτς κατείχε την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου (και άλλες περιοχές), αναγνωρίζοντας τον πεθερό του, Λάζαρο ως κύριό του.

Τα σερβικά βασίλεια. Με ροζ η Σερβία του Μοράβα

Στην μάχη που έγινε περίπου στην περιοχή της σημερινής Πρίστινα, οι Οθωμανοί εξαφάνισαν τον σερβικό στρατό. Η νίκη τους όμως ήταν πύρρειος. Ο Σουλτάνος Μουράτ σκοτώθηκε, όπως και ο πρίγκηπας Λάζαρος, ενώ ένα μεγάλο μέρος του στρατού των Οθωμανών εξαφανίστηκε. Μετά την μάχη αυτή οι Σλάβοι ηγεμόνες της Βαλκανικής δήλωσαν υποτέλεια στους Οθωμανούς. Οι Σέρβοι ηγεμόνες από τούδε και εις το εξής θα παλεύουν για την εύνοια του Σουλτάνου. Ένας απο αυτούς ο Στέφανος Λαζάρεβιτς έγινε πιστός σύμμαχος του Βαγιαζήτ, συνεισφέροντας σημαντικές δυνάμεις σε πολλές από τις μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Με τους Σέρβους του συμμετείχε στην Μάχη της Άγκυρας στο πλευρό των Οθωμανών.

Στη μάχη αυτή οι Οθωμανοί έχασαν 40.000 άνδρες όπως και οι Μογγόλοι. Ηττήθηκαν  και ο ίδιος ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Ταμερλάνο. Οκτώ μήνες μετά την αιχμαλωσία του, στις 8 Μαρτίου του 1403, αυτοκτόνησε σε ηλικία 49 ετών. Ο 1402 ο Στέφανος Λαζάρεβιτς έλαβε απο τους Βυζαντινούς τον τίτλο του Δεσπότη και άρχισε να πολέμα την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τέλος, ο Ταμερλάνος, ο οποίος είχε φτάσει μέχρι την Σμύρνη, αποσύρθηκε γιατί ήθελε να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της Κίνας. Δυστυχώς η Κωνσταντινούπολη δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτήν την μεγάλη ήττα των Οθωμανών.

About Post Author

2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023