18/04/2024

Η κινεζική ασφάλεια στο Αφγανιστάν και πέρα από αυτό

της Angela Stanzel

Η επικέντρωση της Κίνας στο Αφγανιστάν απομακρύνεται από τα αναπτυξιακά projects και πηγαίνει προς τη συγκράτηση των απειλών για την ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν πλήρως τη νέα προσέγγιση της Κίνας, που παρατηρείται στις περιπολίες της στο Διάδρομο Wakhan -σε αυτό που αποκαλεί “κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις” με την Καμπούλ- και άλλες πρωτοβουλίες ασφάλειας που αφορούν το Αφγανιστάν.

Παραμένει ασαφές εάν η πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI) εξακολουθεί να είναι μια επιχείρηση εστιασμένη στην ανάπτυξη ή εάν υπάρχει μια προγραμματισμένη και βαθιά μακροπρόθεσμη μετατόπιση στις κινεζικές προτεραιότητες ασφάλειας. Μέχρι στιγμής, η πιο ουσιαστική δέσμευση του Πεκίνου με το Αφγανιστάν ήταν στις προσπάθειες ελέγχου των συνόρων που αποσκοπούσαν να αποτρέψουν τους τρομοκράτες να εισέλθουν στην Κίνα. Επιπλέον, “ένα παρόμοιο πρότυπο έχει εμφανιστεί στην Κεντρική Ασία: Η Κίνα εργάζεται για να βαθύνει τη συνεργασία  με τις χώρες στην περιοχή, επικεντρώνοντας σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων και άλλων απειλών. Αν και το Πεκίνο σπανίως μιλάει για επέκταση των δεσμών ασφάλειας με άλλες χώρες, αυτές οι τάσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια ικανότητα να προαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή”.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν την προφανή μεταστροφή στην προσέγγιση του Πεκίνου, παρόλο που η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σε θέματα ασφαλείας φαίνεται απίθανο σε αυτό το στάδιο εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στις προσεγγίσεις”. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατανοήσουν την ουσία πίσω από τη ρητορική της Κίνας για την  ΒΡΙ, από τη στιγμή που στο μέλλον είτε “θα συνεργαστούν είτε θα ανταγωνιστούν με την επέκταση της επιρροής της Κίνας από την Ασία στην Αφρική” και “η ικανότητά τους να συνεργάζονται με τον υπόλοιπο κόσμο, θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από την κατανόηση των φιλοδοξιών της Κίνας για την παροχή ανάπτυξης και ασφάλειας”.

Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024