Αλλάζει χέρια η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών – ΜΙΤ;

Γράφει ο Ιωάννης Δημητριάδης*

Η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών-MİT θα μπορούσε σύντομα να έχει νέο επικεφαλής, δήλωσε ο δημοσιογράφος Adnan Bulut στην εφημερίδα Yurt της αντιπολίτευσης.

Η MİT σύντομα θα γίνει μια «υπηρεσία» που σύμφωνα με το τροποποιημένο σύνταγμα της χώρας, θα αναφέρει άμεσα στον Πρόεδρο, Recep Tayip Erdogan, δήλωσε ο Bulut και ο μακροχρόνιος αρχηγός της, Hakan Fidan, θα μπορούσε να είναι θύμα αυτής της διαδικασίας.

«Έχει μόλις γίνει σαφές ποιος πρόκειται να πάρει την προεδρία του MİT», δήλωσε ο Bulut. «Είναι ένα όνομα που είχε ρόλους ως επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού και της προεδρίας των εξωτερικών σχέσεων. Μου είπαν ότι έγραψε άρθρα για την εξωτερική πολιτική για την εφημερίδα Yeni Şafak και απλά έχασε την επιλογή του ως βουλευτή ».

Δεν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Bulut αναφερόταν στον Gürsel Dönmez, ο οποίος στερήθηκε την έδρα του, στις εκλογές ως βουλευτής της Bursa για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan.

Ο Dönmez έζησε προηγουμένως στην Αυστρία για 22 χρόνια, όπου υπήρξε πρόεδρος του Αυστριακού κεφαλαίου της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD), μιας ευρωπαϊκής ομάδας λ έρχεται σαν αποτέλεσμα τόμπι για το ΑΚΡ.

Εκτιμάται, ότι η αντικατάσταση του Hakan Fidan έρχεται σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας του να παράσχει ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να ευοδωθεί η απέλαση στην Τουρκία από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Fetullah GuΙen, αλλά και της απομόνωσης στην οποία περιήλθε η ΜΙΤ, από σειρα ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, όταν διαπιστώθηκε ότι επιχειρούσε να αποκτήσει στοιχεία για κινηθεί, συνήθως βίαια, εναντίον πολιτικών αντιπάλων του τούρκου προέδρου.

Βασικός αντίπαλός του στο περιβάλλον του Erdogan,υπήρξε από την εποχή του αποτυχημένου πραξικοπήματος ο προεδρικός σύμβουλος και εκπρόσωπος τύπου, Ibrahim Kalin.

Σημειώσεις

*Δημοσιογράφος/Ξένος Ανταποκριτής κυρίως για θέματα διπλωματικά, άμυνας και πολιτικής.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023