ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ & ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Γράφει ο Χρήστος Μάραντος*
Το τελευταίο διάστημα, οι Διεθνείς Αγορές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις γεωπολιτικές εντάσεις και στον επικείμενο εμπορικό πόλεμο, μετά και την προειδοποίηση των Υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών τραπεζίτων των Μεγαλύτερων Οικονομιών του Κόσμου ότι οι εμπορικές και οι γεωπολιτικές εντάσεις θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την Παγκόσμια ανάπτυξη.
Την εβδομάδα που έληξε στις 20.07, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς αξίας $200 δισ. σε Κινεζικές εισαγωγές. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πρόθυμος να αυξήσει το ύψος των δασμών στα $500 δισ., ενώ μέσω των tweets του κατά του Ιράν επανέφερε τις γεωπολιτικές ανησυχίες στο προσκήνιο. Πάντως, την Παρασκευή 27.07 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του Αμερικανικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο 2018, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4.0%, το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοσό από το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη 26.07 και ειδικότερα στην ομιλία του Προέδρου κ. Mario Draghi στις 15:30, με την τράπεζα να αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική (βασικό επιτόκιο: 0%). Σημειώνεται ότι η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, Bundesbank ανέφερε ότι η Γερμανική οικονομία έχει πιθανόν ανακτήσει στο δεύτερο τρίμηνο κάποια από τη δυναμική που είχε χάσει, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση, τη μεταποίηση και την ανάκαμψη των εξαγωγών.
Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο του τρίμηνου του έτους, οι περισσότερες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές εταιρίες ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων. Για το υπόλοιπο της εβδομάδας, οι πιο σημαντικές εταιρίες που ανακοινώνουν αποτελέσματα στην Ευρώπη είναι: οι Nestle, Royal Dutch Shell, Roche, Total, L’Oreal, Airbus, BASF και στην Αμερική οι: Amazon, Intel, Mastercard, Exxon Mobil, Chevron και Merck.
Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνεχίζει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, καταγράφοντας πολύ χαμηλούς τζίρους συναλλαγών, λόγω της καλοκαιρινής εποχικότητας και της απουσίας κάποιου σημαντικού καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα την μετοχική αγορά.
Η αναβάθμιση του outlook του Ελληνικού αξιόχρεου από την S&P είναι θετικό νέο για τη συνέχεια, καθώς αποτελεί προάγγελο για πιθανή αναβάθμιση εντός των επόμενων 12 μηνών, λόγω της συμφωνίας του Eurogroup για το χρέος, αλλά και της βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών. Σημειώνεται ότι ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2 – 2.5% την επόμενη τριετία, αν η Ελληνική κυβέρνηση βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις.
Στην Ελληνική Αγορά Κρατικών Ομολόγων παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται πέριξ του 3.85%. Ενδεχόμενες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων (10ετια < 3%), αυξάνοντας τις τιμές στόχους των μετοχών (Γενικός Δείκτης > 800 μονάδες). Πάντως, η συνεδρίαση της ΕΚΤ της 26.07 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πιθανές αναφορές στο waiver, καθώς και στην ενδεχόμενη συμμετοχή της Χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου 2018.
Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του Ταμείου. Η έκθεση θα περιέχει και την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, όπου μια θετική ανάλυση θα έστελνε ένα σαφές θετικό μήνυμα στις αγορές. Επίσης, την Τετάρτη 1η Αυγούστου 2018 θα συνεδριάσει το Γερμανικό κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Εξέλιξη Γενικού Δείκτη Τιμών Χρηματιστηρίου Αθηνών
Εξέλιξη 10ετους Ελληνικού Κρατικού Ομολόγου
Ο Χρήστος Μάραντος είναι Οικονομικός & Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Επί σειρά ετών Οικονομικός Διευθυντής – Chief Financial Officer Τραπεζικού Ομίλου