ΗΠΑ προς Τουρκία: Διαλέξτε εμάς ή το Ιράν!
Γράφει ο Ιωάννης Δημητριάδης
Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τουρκία να μην επαναλάβει τα λάθη της και να αρνηθεί τις κυρώσεις κατά του Ιράν μόλις αρχίσουν να ισχύουν τον Νοέμβριο, αναφερόμενη σε ένα προηγούμενο σχέδιο, που οδήγησε έναν Τούρκο τραπεζίτη στη φυλακή και μια τουρκική κρατική τράπεζα που περιμένει δυνητικά μαζικά πρόστιμα.
«Οι τουρκικές επιχειρήσεις πρέπει να επιλέξουν μεταξύ συναλλαγών με το Ιράν και διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος κυρώσεων κατά του Ιράν στις 4 Νοεμβρίου» υποστήριξε ο αναπληρωτής γραμματέας, για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας Marshall Billingslea σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία. την περασμένη Παρασκευή.
Η αντιπροσωπεία έφτασε στην Τουρκία μετά από επίσκεψη στην Ινδία, σε περιοδεία που αποσκοπούσε στο συντονισμό της διεθνούς υποστήριξης υπέρ του καθεστώτος κυρώσεων στο Ιράν.
«Ήταν μια πολύ θετική συζήτηση σήμερα. Δεν ήταν σύγκρουση. Δεν συγκρουόμαστε με κανέναν τρόπο σήμερα. Αντίθετα, αυτό που συζητούσαμε ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάναμε την παρουσίασή μας και εξηγήσαμε με πολύ σαφή τρόπο, σε πολλά διαφορετικά υπουργεία γιατί παίρναμε τα βήματα που πήραμε », δήλωσε ο Billingslea.
Ωστόσο, η δήλωση του αξιωματούχου των ΗΠΑ θα αποτελέσει προειδοποίηση για τις τουρκικές επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ένα από τα οποία, η κρατική εταιρεία HalkBank, κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε ένα σχέδιο για να σπάσει έναν προηγούμενο γύρο αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν το 2011.
Στην Ουάσιγκτον, σίγουρα ανησυχούν πολύ για την προσπάθεια για το εμπόριο με το Ιράν, σε χρυσό. Αυτό είναι κάτι που θα επικυρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Παρακολουθούμε μεγάλες αγορές χρυσού στην Τουρκία αυτές τις μέρες και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό », δήλωσε ο Billingslea.
«Αλλά νομίζω ότι μερικά από αυτά. έχουν να κάνουν με νομισματικά θέματα και άλλα πράγματα, αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ κακή ιδέα να σκεφτεί κανείς ότι κάποιος πρόκειται να εμπορεύεται με το Ιράν σε χρυσό και να αποφεύγει τις ενέργειες των ΗΠΑ αν συμβεί αυτό», συνέχισε.
Η HalkBank διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε στο καθεστώς καταστολής κυρώσεων, το οποίο μετακόμισε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσό, στις προηγούμενες κυρώσεις μέσω ενός πολύπλοκου ιστού πραγματικών και φανταστικών συναλλαγών όπως αποδείχθηκε με σαφήνεια, στη δίκη του Mehmet Hakan Atilla που εργαζόταν για την τράπεζα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Ο Atilla καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών σε πέντε κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας, και η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένεται να τιμωρηθεί με πρόστιμο για τη συμμετοχή της, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποθέσει ότι θα μπορούσε να φτάσει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
» Εμείς, απλώς δεν σχολιάζουμε τα εκκρεμή ζητήματα επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Billingslea όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση HalkBank, προσθέτοντας ότι αυτή τη φορά αναμένει ότι «οι κυρώσεις του Treasury θα επιβληθούν πολύ, πιο επιθετικά και πολύ πιο εκτεταμένα».
Ο Billingslea είπε στον Τύπο ότι δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις για τις κυρώσεις, οι οποίες θα περιορίσουν το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων και θα απαγορεύσουν ορισμένες τραπεζικές δραστηριότητες. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις έλαβαν 180 μέρες για να «εξαλείψουν» το εμπόριο με το Ιράν πριν ξεκινήσουν οι κυρώσεις, δήλωσε ο υπάλληλος του Treasury.
«Εάν θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε με τους Ιρανούς σε αυτούς τους καθορισμένους τομείς, αυτή είναι μια επιχειρηματική απόφαση που μπορείτε να κάνετε. Πρέπει όμως, όσοι συναλλάσσονται με το Ιράν, να καταλάβουν ότι δεν θα ασκούν τις δραστηριότητές τους στην αμερικανική αγορά ή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των Η.Π.Α. εάν το κάνουν αυτό », δήλωσε ο Billingslea.
«Αυτός είναι ένας εντελώς λογικός υπολογισμός των επιχειρήσεων που μπορεί να γίνει και πρέπει να εξεταστεί από επιχειρήσεις όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ινδία και παντού», πρόσθεσε.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, σημαντικές μειώσεις στις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου έχουν ήδη σημειωθεί στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου της χώρας, Tüpraş.
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απέσυρε την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε με το Ιράν ο προκάτοχός του, Barak Obama, ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις από το Ιράν για τις πολιτικές του στη Μέση Ανατολή.
Παρόλο που ορισμένα θέματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα ουδέτερα, το ζήτημα των ιρανικών κυρώσεων φαίνεται να έχει αρκετή σημασία για τη δημιουργία ενός νέου σημείου τριβής μεταξύ των πρωτευουσών μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, προχθές Τρίτη, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει κυρώσεις στο Ιράν.