19/04/2024

Κύκλος Ασφάλειας και διαχείρισης κρίσης

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Η εικόνα που βλέπετε παραπάνω απεικονίζει έναν κύκλο ασφάλειας και διαχείρισης κρίσης. Εν συντομία και χωρίς να μπούμε σε μακροσκελείς αναλύσεις θα δώσουμε μια εικόνα τι είναι διαχείριση κρίσης και πότε ξεκινάει (πολύ πριν έρθει το όποιο τραγικό συμβάν ή φυσική καταστροφή) και ουσιαστικά κλείνει με πόρισμα για να δώσει στοιχεία για βελτίωση στο μέλλον.

Στάδιο 1. — Επιλογή από προηγούμενη λίστα καταγραφής και εξακρίβωσης πόρων και δυνάμεων. ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ, ΥΓΕΙΑ, Εθελοντές, τεχνικοί που θα χρειαστούν.

Στάδιο 2. — Κινητοποίηση με συνεχή επικοινωνία.

Στάδιο 3. — Στήσιμο κέντρου συντονισμού σε πεδίο ( 2 κέντρα κατ΄ ελάχιστο) σε ασφαλές σημείο

Στάδιο 4. — Στήσιμο χώρου υποδοχής, περίθαλψης και φροντίδας δίπλα στο κέντρο συντονισμού.

Στάδιο 5. — Συνεχή πληροφόρηση με χρήση GIS, Social Media, ΜΜΕ, Πτητικά μέσα, πληροφορίες από πληρώματα επί πεδίου. Συνεχή επικοινωνία με ειδικούς (μετεωρολόγους, σεισμολόγους κοκ αναλόγως του συμβάντος). Σχηματισμός επικοινωνιακής ομάδας που θα χειριστεί όλα τα παραπάνω και θα δίνει ανά 2 ώρες ενημέρωση στο κοινό με επίσημο τρόπο ώστε να μην υπάρξει παραπληροφόρηση και πανικός.

Στάδιο 6. — Triage αντιμετώπισης της κατάστασης (σ.σ. το triage είναι κυρίως για ιατρική αντιμετώπιση, αλλά έχει την σημασία του και στην επιλογή αποφάσεων και δράσεων αν πρέπει να αντιμετωπίσεις πιθανές απώλειες). Επιλογή δράσης και σημείων που θα αντιμετωπιστούν.Ενίσχυση δυνάμεων αν χρειάζεται και εκκένωση ακόμα και διά βίας αν πρέπει. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει με τρόπο άμεσο για όλους. Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, SMS. Σε κλιμάκωση ζητείται αρωγή δυνάμεων εφεδρείας των Ε.Δ. όπως και είσοδος οχημάτων που θα μπορούν να εκκενώσουν άμεσα και σε μαζικούς αριθμούς.

Στάδιο 7. — Συμβάν υπό μερικό έλεγχο. Ανασυγκρότηση δυνάμεων, νέο κύμα πληροφόρησης και εστίαση στα σημεία με προβλήματα. Συγκρότηση σώματος ασφαλείας και περιφρούρησης. Απαγόρευση εισόδου σε περιοχή σε άσχετα άτομα.Παράλληλα, υπάρχει μεταφορά βάρους στην διαχείριση των πολιτών και των προβλημάτων με συγκροτημένο σχέδιο καταγραφής ανθρώπων και αγνοούμενων ανά χώρο υποδοχής και σε κεντρική βάση δεδομένων. Η συγκέντρωση υλικών και η διανομή τους γίνεται με καταγραφή τί ήρθε, τί υπάρχει, πού πήγε, τί απομένει.

Στάδιο 8. — Παράλληλη προσπάθεια για ανεύρεση καταλυμάτων για μεσοπρόθεσμο διάστημα ( = 30 μέρες) καθώς και αποστολή κλιμακίου για αξιολόγηση κτισμάτων και κατάστασης. Είσοδος τεχνικών για αποκατάσταση ενώ συνεχίζεται η παρουσία ειδικών σωμάτων περιφρούρησης.

Στάδιο 9. — Λήξη συμβάντος. Έναρξη καταγραφής αποτελεσμάτων και αξιολόγηση της κατάστασης και των προσπαθειών που έγιναν (debrief). Ενσωμάτωση σε πόρισμα που γίνεται υπόθεση προς μελέτη για βελτίωση αντίδρασης.

Στάδιο 10. — Απόδοση ευθυνών βάση πορίσματος.

Aλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024