20/05/2024

Κύριε Τόσκα Μόνο οι Βασιλείς στην φεουδαρχική Ευρώπη του Μεσαίωνα δεν παραδέχονταν λάθη

 

Χθες παρακολούθησα ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».

Παρατηρώντας με προσοχή την στάση σώματος των κυρίων Τόσκα και Τζανακόπουλου διέκρινα πως μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν θέλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής στο οποίο βρισκόμαστε με 87 νεκρούς (μέχρι χθες ξέραμε 83 ) και μια τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή μεσούσης της τουριστικής περιόδου (γνωρίζουμε όλοι ότι ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας). Την ίδια ώρα οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ήταν μάλλον αμήχανοι καθώς ουκ ολίγες φορές η πολιτική ηγεσία καλύφθηκε πίσω από την θυσία, αυταπάρνηση και προσπάθεια των ανθρώπων αυτών, αλλά και των εθελοντών διασωστών που έχουν εκπαιδευτεί και συνδράμουν σε κάθε φυσική καταστροφή (πυρκαγιά, πλημμύρα κλπ)

Οι κύριοι Τόσκας και Τζανακόπουλος σ΄αυτήν την συνέντευξη, την οποία και ο Γκαίμπελς θα ζήλευε, έδωσαν μεγάλη βάση στα αίτια της πυρκαγιάς. Θα μου πεις ορθά. Σαφέστατα και πρέπει να μάθουμε επιτέλους ποιος και τι φταίει. Ήταν εμπρησμός; Ήταν ξένοι πράκτορες; Ήταν η κλιματική αλλαγή; Ήταν τα συνωμοτικά όπλα νέας γενιάς που ξαφνικά κάποια απίθανα τυπάκια στο διαδίκτυο ανακάλυψαν; Ναι, ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει και οι εμπρηστές, αν υπήρξαν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Και ερωτώ από πότε η αιτία αθωώνει την πολιτική ηγεσία; Δηλαδή, αν δεχτούμε ότι ήταν εμπρησμός και ξένοι πράκτορες έδρασαν, οι οποίοι επιβουλεύονται την χώρα, τότε οι κυβερνώντες και μαζί τους ο κύριος Τόσκας και ο κύριος Τζανακόπουλος είναι διπλά ένοχοι. Πρώτον γιατί δεν είναι ικανοί να φυλάξουν την χώρα και την έχουν μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι πρακτόρων και ανθρώπων μυστικών υπηρεσιών ξένων δυνάμεων (άρα εδώ πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες της ΕΥΠ) και δεύτερον γιατί δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν σωστά την φωτιά που προκλήθηκε από τον εμπρησμό και οδήγησε στον βίαιο θάνατο 87 ατόμων.

Αν, τελικά, δεν είναι θέμα εμπρηστών αλλά φταίει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά στοιχεία, γιατί τότε κύριε Τόσκα έναν μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου 2018 ενώπιον της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την Πολιτική Προστασία, εσείς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης δηλώσατε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ενόψει ενός θερμού καλοκαιριού; Ήταν την ημέρα που είπατε ότι είμαστε βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πως επιδίωξη «είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο». Τι λοιπόν έφταιξε και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χτυπήθηκε στο πρώτο στάδιο και είχαμε τόσα θύματα;

Βέβαια, κατά την διάρκεια της συνέντευξης, κύριε Τόσκα, μας ενημερώσατε πως δεν γίνονται όλα αυτόματα και, ναι, θα συμφωνήσω ότι δεν γίνονται όλα αυτόματα και ότι κάθε πυρκαγιά είναι διαφορετική σε συνθήκες λόγω περιοχής ή του ανέμου που ενδεχομένως να φυσάει.

Στην συγκεκριμένη λοιπόν τραγική περίπτωση με τους ανέμους, υπήρξε σχέδιο εκκένωσης;

Και αν υπήρξε και δόθηκε η εντολή (γιατί ουδείς μπορεί να καταλάβει αν δόθηκε η εντολή) γιατί δεν ήταν υλοποιήσιμο;

Η δική σας ευθύνη κύριε Τόσκα ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ούτε να διατάζετε τους αστυνομικούς να δέρνουν τους συνταξιούχους που κατεβαίνουν σε πορείες, ούτε να ζητάτε να τοποθετηθούν οι κλούβες της αστυνομίας πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου για να μην ενοχληθεί ο νεόγερος Τσίπρας.

Η δική σας δουλειά μαζί με το επιτελείο σας είναι να οργανώνετε υλοποιήσιμα σχέδια εκκένωσης. Εκτός κι αν τα έχετε αφήσει όλα στις εθελοντικές ομάδες (θα επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα καθώς έχω ρεπορτάζ και γι΄αυτό, αλλά δεν είναι της παρούσης).

Ερωτώ, λοιπόν, τον κύριο Τόσκα (και μόνο αυτόν- γιατί ο κύριος Τζανακόπουλος σίγουρα δεν γνωρίζει) υπάρχει σχέδιο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (στο οποίο ανήκει και το σχέδιο εκκένωσης) το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή σε περιπτώσεις ασύμμετρων απειλών, εμπρησμών, έντονων καιρικών φαινομένων κλπ κλπ;

Αν υπάρχει, υλοποιήθηκε την Δευτέρα στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική;

Αν δεν υλοποιήθηκε, γιατί δεν υλοποιήθηκε;

Αν υλοποιήθηκε, τι πήγε στραβά και είχαμε 87 νεκρούς;

Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματικό σχέδιο, όταν χάνουμε σε καιρό ειρήνης 87 άτομα από φωτιά. Επομένως, κύριε Τόσκα, δική σας δουλειά είναι να βελτιώσετε το συγκεκριμένο σχέδιο και να παραδεχτείτε τα λάθη, τα όποια λάθη, δικά σας ή των υφιστάμενων σας. Μόνο οι Βασιλείς στην φεουδαρχική Ευρώπη του Μεσαίωνα δεν παραδέχονταν λάθη, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία.

Αν δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, τότε γιατί δηλώσατε στην επιτροπή της Βουλής ότι η Ελλάδα διαθέτει δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που «ελάχιστες χώρες διαθέτουν»; Κοροιδεύετε τον ελληνικό λαό ή απλά δεν γνωρίζετε τι είναι η διαχείριση κρίσεων;

Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωρίζετε τι είναι ο κύκλος ασφάλειας σε περίπτωση κρίσεων; Ενεργοποιήθηκε την Δευτέρα ο κύκλος ασφάλειας όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη της Δύσης;

Αν ενεργοποιήθηκε, τότε γιατί δεν γνωρίζετε πόσοι είναι αγνοούμενοι; Γιατί φαίνονταν ως αγνοούμενοι πολίτες που την ημέρα της πυρκαγιάς πήραν το αεροπλάνο και έφυγαν από την Ελλάδα όπως μας αποκαλύψατε;

Επίσης, και το πιο σημαντικό, σε περίπτωση που οι ασύμμετρες απειλές και η κλιματική αλλαγή οδηγήσουν σε νέα παρόμοια τραγική πυρκαγιά ποιο είναι το σχέδιο; Διότι μας είπατε πως δεν βρήκατε λάθη, άρα θα έχουμε μια επανάληψη της τραγωδίας με τους 87 νεκρούς ή και περισσότερους;

(υ.γ. Και επειδή κάποιοι νομίζουν ότι επειδή δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, θα περάσουν στο απυρόβλητο, κάνοντας οδοιπoρικά στα κατεστραμμένα μέρη και το παίζουν και σωτήρες, το μόνο που έχω να πω είναι, αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν, να μαζέψουν τα κομματόσκυλα που έχουν και τους γλείφουν ολημερίς και να πάνε να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια για να φανούν τουλάχιστον χρήσιμοι στην κοινωνία).

Γιώτα Χουλιάρα 27-7-18
Geopolitics & Daily News

Σημείωση: Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες του Geopolitics and Daily News που ενάντια στην πολιτική της σελίδας μας να μην δημοσιεύουμε κείμενα εσωτερικής πολιτικής, κάνουμε εξαίρεση και βάζουμε το σημείωμα της αρχισυντάκτριάς μας. Όπως θα γνωρίζετε στο Geopolitics ενδιαφερόμαστε για θέματα που άπτονται της ασφάλειας καθώς έχουμε στην ομάδα μας άτομα που ασχολούνται με τον χώρο της ασφάλειας επαγγελματικά αλλά άτομα που είναι εθελοντές διασώστες δασοπυροσβέστες. Επομένως, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με θέματα διαχείρισης κρίσεων. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024