DW: Παραμένει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-HΠΑ
Ένα αξιοπρεπές πολιτικό modus vivendi επιχείρησαν να αναζητήσουν οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ και της Τουρκίας μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε δύο υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, χωρίς όμως να το πετύχουν στην πράξη.
Επωφελούμενοι της κοινής τους συμμετοχής στη Διάσκεψη Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Μάικ Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν για να εξετάσουν τρόπους αποσόβησης της νέας σοβαρής διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει. Αφορμή της ασυνήθιστης διένεξης ανάμεσα σε δύο νατοϊκές χώρες είναι ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, που βρίσκεται πλέον σε κατ´ οίκον κράτηση στη Σμύρνη, κατηγορούμενος για τρομοκρατική δράση.
Συνάντηση στη σκιά μιας «σοβαρής κρίσης»
Η συνάντηση Πομπέο – Τσαβούσογλου διήρκεσε 40 λεπτά και από τις δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου προκύπτει ότι διατυπώθηκαν από αμφότερους τα θέματα που προκαλούν δυσαρέσκεια. Ο κ. Τσαβουσογλου φέρεται να είπε στον κ. Πομπέο ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα με την γλώσσα των απειλών και τις κυρώσεις. «Πιστεύουμε ότι αυτό έγινε κατανοητό» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Διατυπώσαμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με εποικοδομητική γλώσσα. »
Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι από κοινού με τον ομόλογό του συμφωνήσαν να κάνουν βήματα για την επίλυση των προβλημάτων. Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις δείχνουν πόσο σοβαρή υπόθεση είναι για τις ΗΠΑ η άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του πάστορα Μπράνσον.
Η διμερής κρίση, που μάλιστα επιδεινώθηκε χθες με την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, επηρεάζει πάντως και την τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε έναντι του δολαρίου. Έντονες ήταν επίσης οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα αλλά και από μη κυβερνητικούς φορείς στην χώρα, οι οποίοι καταδίκασαν τις κυρώσεις.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη