29/03/2024

Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου για λόγους εθνικής ασφάλειας

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής  Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Πέρασαν 194 χρόνια από την 6η Αυγούστου 1824 όταν ο μεγάλος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Σάμου Λυκούργος Λογοθέτης κατατρόπωσε την τουρκική αρμάδα στη γνωστή ναυμαχία της Μυκάλης, διασφαλίζοντας την επικράτηση της Ελληνικής Επανάστασης στο ακριτικό μας νησί. Σημειωτέον ότι στη Σάμο ουδέποτε λειτούργησε τζαμί και οι κάτοικοι του νησιού αντιστάθηκαν μαζικά σε κάθε προσπάθεια εξισλαμισμού τους.

Τα παραπάνω γεγονότα έχουν μεγάλη ιστορική σημασία ιδίως στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται τόσο από τις απειλές του Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάληψη Ελληνικών νησιών όσο κι από τις προσπάθειες της νέας τάξης πραγμάτων για σταδιακή ισλαμοποίηση της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη ανησυχία για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας εμπνέουν οι συνεχείς αυξητικές μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου όπου πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες ξεπερνούν πλέον τις 17.500. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα με παρεμβάσεις μας εντός και εκτός Ευρωβουλής τα νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Πολύ δε περισσότερο στην παρούσα φάση έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος του Ερντογάν.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά θεσμικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των αυξητικών μεταναστευτικών ροών. Από τα τέλη 2015 έχουμε προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 72 Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) το οποίο για λόγους δημοσίας τάξεως και εσωτερικής ασφάλειας δίνει τη δυνατότητα στην Ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις διατάξεις της ΕΕ που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Σένγκεν, του Δουβλίνο 3 και των λοιπών ρυθμίσεων της ΕΕ για προσφυγικό και μεταναστευτικό. Η ενεργοποίηση  του άρθρου 72 ΣΛΕΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας η οποία άλλωστε αποτελεί όρο sine qua non για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας δικαιολογείται καθώς τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν σε καθημερινή βάση τον εθνικό εναέριο χώρο ενώ το τουρκικό ναυτικό παραβιάζει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλέον ο Ερντογάν συγκεντρώνει επίλεκτες μονάδες σε απόσταση αναπνοής  από τα ελληνικά νησιά και εξοπλίζεται με ταχύτατους ρυθμούς αγοράζοντας τους ρωσικούς S400 καθώς επίσης και τα αμερικανικά μαχητικά F35. Δεν θα πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου λίγες μέρες μετά την προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα επιδιώξει την πραγμάτωση των παράνομων διεκδικήσεών της είτε με διπλωματικά μέσα, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είτε με πόλεμο. Επομένως, συνιστά  ιδιαίτερη αφέλεια (για να μη χρησιμοποιήσουμε καμία βαρύτερη έκφραση) η εκ μέρους της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αποδοχή της στρατηγικής του Ερντογάν να γεμίσει τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες μουσουλμάνους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, αγνώστου προελεύσεως και προθέσεων. Μουσουλμάνους που καταδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τις θρησκευτικές τους δοξασίες, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν εκτεταμένα επεισόδια, έχοντας κάψει αρκετές φορές τη Μόρια και άλλους χώρους φιλοξενίας. Από πλευράς άμυνας και ασφάλειας των ακριτικών μας νησιών η εκεί συγκέντρωση υπερβολικού αριθμού αλλοδαπών αποτελεί κατάδειλη αχίλλειο πτέρνα η οποία ευχόμαστε να μην αποδειχθεί μοιραία. Είναι λοιπόν προφανές ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 72 ΣΛΕΕ και να γίνει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Αποσυμφόρηση  που κατά  προτεραιότητα πρέπει να περιλαμβάνει επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της ΕΕ των προσφύγων. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε απόκεντρα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδος. Επιπλέον, πρέπει να καταργηθεί η κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που περιλαμβάνεται στο σχετικό νόμο για προσφυγικό – χορήγηση ασύλου και η οποία παρά την αντίθετη νομολογία του ΣτΕ απαγορεύει τη μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μια κυβερνητική πρακτική η οποία εφαρμόζεται αδιαλείπτως από το Μάρτιο 2016 με την αιτιολογία, άκουσον- άκουσον, της δήθεν εφαρμογής της Συμφωνίας  ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Δηλαδή η κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται αλλά και συνομολογεί ταυτόχρονα ότι βασικός στόχος του Ερντογάν είναι να γεμίσει τα νησιά του Αιγαίου με μουσουλμανικό πληθυσμό και να μονιμοποιήσει την εκεί τους παρουσία.  Επιπλέον, η ανεύθυνη κυβερνητική πολιτική ισλαμοποίησης των νησιών του Αιγαίου εμπεδώνεται και με τη νέα  τακτική σύμφωνα με την οποία το 1/3 των 17.500 προσφύγων και παράνομων μεταναστών είναι διασκορπισμένο σε όλη την έκταση των 5 νησιών του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) καθώς διαμένει σε μισθωμένες κατοικίες».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024