20/04/2024

Πολιτιστικοί σύλλογοι της Ελλάδας αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ λόγω ψευδοκράτους

 


Ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα προχθές στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου, όπου διοργανώνεται αυτές τις μέρες διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ.To συγκεκριμένο φεστιβάλ λαμβάνει χώρα μεταξύ 25 και 29 Αυγούστου στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου και προσελκύει πολιτιστικούς συλλόγους από όλον τον κόσμο καθώς και πλήθος τουριστών.  Οι διοργανωτές θεώρησαν σκόπιμο να προσκαλέσουν και ένα χορευτικό συγκρότημα από το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, μη υπολογίζοντας το μη νόμιμο της κρατικής οντότητας του και τις αντιδράσεις των δυο ελληνικών συλλόγων που συμμετείχαν.

Η αντίδραση των συλλόγων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας, του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων Καρδίτσας, ήταν άμεση: πρόβαλαν ΒΕΤΟ στη συμμετοχή του χορευτικού από την σημαία του ψευδοκράτους. 

Όμως, η απάντηση των διοργανωτών δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά οπότε με ομόφωνη απόφαση των μελών και των δυο φορέων, οι σύλλογοι δεν έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ, ενημερώνοντας παράλληλα και την ελληνική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο για το συμβάν. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας μας εκτός από αρωγοί πολιτισμού κρατούν και την σημαία των εθνικών μας θέσεων ψηλά. Αναρωτιόμαστε πλέον ποια η θέση της επίσημης ελληνικής πλευράς. Αναμένουμε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο προφανώς και ενημερώθηκε από την πρεσβεία μας στο Μαυροβούνιο να αντιδράσει το ίδιο αποφασιστικά.

Όπως μαθαίνουμε από ρεπορταζ του site xronos. gr, οι δυο ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι έστησαν το δικό τους φεστιβάλ χορεύοντας από κοινού χορούς από Θράκη και Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα, αποχώρησαν από τον χώρο του φεστιβάλ, κινήθηκαν χορεύοντας στους κεντρικούς δρόμους κρατώντας τα λάβαρα τους και τις σημαίες τους και κατέληξαν στην παλιά πόλη της Budva.

Geopolitics Editorial Team 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024