14/09/2024

DW: Ποιος ευθύνεται για τα γεγονότα στο Κέμνιτς;

Επεισοδιακές διαδηλώσεις και τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Κέμνιτς. Τα ανθρωποκυνηγητά εναντίον προσφύγων αναδεικνύουν τον κίνδυνο της αυτοδικίας αλλά και της μη εφαρμογής των κρατικών νόμων. Αντιδράσεις πολιτικών.

Μετά τα επεισόδια στην πόλη του Κέμνιτς στο κρατίδιο της Σαξονίας στην Ανατολική Γερμανία, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, εμφανίστηκε πριν λίγο για πρώτη φορά σε συνέντευξη τύπου για να καταδικάσει φυσικά τα επεισόδια και για να προσθέσει πως ό,τι κι αν έχει προηγηθεί, το μονοπώλιο της βίας ανήκει στο κράτος και δεν είναι δυνατόν να επικρατεί κλίμα γενικής υποψίας απέναντι στους αλλοδαπούς εν γένει. Στο ζήτημα παρενέβη και ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα» τα επεισόδια και ότι η Βαυαρία είναι έτοιμη να στείλει ενισχύσεις, εάν το επιθυμεί η τοπική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ προειδοποιεί για τον κίνδυνο της αυτοδικίας και της δημιουργίας περιοχών, όπου δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. «Είναι μια από τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου να εφαρμόζεται οι νόμοι», δηλώνει η υπουργός στην εφημερίδα Handelsblatt. Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί «η εντύπωση ότι υπάρχουν χώροι και τόποι όπου αυτό δεν ισχύει».

Διαβάστε επίσης: 
Μεταναστευτικό Και Ο Βρώμικος Ρόλος Της Γερμανίας

 

 

Επεισόδια και τη Δευτέρα

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπ. Δικαιοσύνης αφορούν τα ανθρωποκυνηγητά ενάντια σε πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης του Κέμνιτς την Κυριακή στο πλαίσιο μιας αυθόρμητης διαδήλωσης, στην οποία είχαν καλέσει ακροδεξιές οργανώσεις. Αφορμή της διαδήλωσης ήταν ο θάνατος ενός 35ου Γερμανού με μαχαίρι σε καυγά με αλλοδαπούς ξημερώματα Κυριακής. Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν 23χρονο Σύρο και έναν 22χρονο Ιρακινό με την καγηγορία της ανθρωποκτονίας.

Τα επεισόδια στο Κέμνιτς συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ. Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν από βεγγαλικά και αντικείμενα, ενώ αρκετοί σχημάτιζαν τον απαγορευμένο ναζιστικό χαιρετισμό σε διαδήλωση που διοργάνωσαν ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η πρωτοβουλία «Υπέρ του Κέμνιτς» και στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία 2500 άτομα. Στην αντιδιαδήλωση του δυκτίου «Συμμαχία για ένα Κέμνιτς χωρίς ναζί» συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα.

Συζήτηση για αιτίες και ευθύνες

Οι σκηνές ανθρωποκυνηγητού την Κυριακή προκάλεσαν μια μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για τις αιτίες των επεισοδίων και για το ποιος φέρει την ευθύνη. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές πολλοί Γερμανοί είναι απογοητευμένοι από τα δημοκρατικά κόμματα, για τον τρόπο με τον οποίο αυτά χειρίζονται για παράδειγμα το προσφυγικό. Για αυτό είναι δεκτικοί στην ακροδεξιά προπαγάνδα. Ως μέσω διάδοσής της προσφέρονται κυρίως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τα οποία εκτός αυτού αξιοποιούνται για τη γρήγορη κινητοποίηση ακροδεξιών, όπως στην περίπτωση του Κέμνιτς. Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στους δρόμους της πόλης την Κυριακή το απόγευμα ήταν όμως κατά γενική ομολογία και αποτέλεσμα της αδυναμίας των αστυνομικών δυνάμεων να αντιδράσουν ανάλογα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για έλλειψη προσωπικού, ενώ αναγνώρισε επίσης ότι η αστυνομία είχε υποτιμήσει την κατάσταση.

Αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς καταλογίζουν στους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες του κρατιδίου της Σαξονίας ότι μειώνουν τη σημασία του ακροδεξιού κινδύνου και ότι δεν τον αντιμετωπίζουν σθεναρά. Ο δε εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής Κόνσταντιν φον Νοτζ άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το ότι καθυστέρησε να πάρει θέση στο ζήτημα. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση για τα γεγονότα στο Κέμνιτς χαρακτήρισε ο ίδιος μάλιστα «σκανδαλώδες». Σημειωτέον πάντως ότι ο γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών είναι αρμόδιος για θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια της χώρας. Υπεύθυνοι όμως για την αστυνομία στις πόλεις και την ύπαιθρο είναι οι εκάστοτε υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων. Και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που ανοίγει τώρα, δεδομένου ότι πολλοί διερωτώνται εάν το Σαββατοκύριακο η αστυνομία στο Κέμντιτς έκανε όλα όσα έπρεπε για να προλάβει τα επεισόδια ή τουλάχιστον να τα αντιμετωπίσει εγκαίρως.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024