Παγκόσμια αναταραχή. Bραδυφλεγείς βόμβες Τουρκία- Αργεντινή;
Συνεχίζεται και επεκτείνεται η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, που δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης στο παγκόσμιο σύστημα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Στο επίκεντρο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες νομισμάτων χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, αντιμέτωπες με «βουνά» ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.
Είναι η καταιγίδα που φοβόντουσαν – και λίγο-πολύ την ανέμεναν και την προεξοφλούσαν – αναλυτές, επενδυτικά funds και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που αποσύρουν τις τελευταίες εβδομάδες κεφάλαια από τις αγορές αναπτυσσόμενων οικονομιών, αναζητώντας ασφάλεια στο δολάριο και σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά assets.
Αυτές οι εσπευσμένες μετακινήσεις κεφαλαίων προκαλούν κλυδωνισμούς, επιταχύνοντας την πτώση μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων της περιφέρειας. Κυβερνήσεις, τραπεζίτες και επενδυτές ανησυχούν, φοβούμενοι γενικότερη αποσταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Υπάρχει άλλωστε η εμπειρία της «ασιατικής γρίπης» των αγορών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, που ξεκίνησε από τις ισοτιμίες ασιατικών νομισμάτων και εξελίχθηκε σε καταστροφικό τυφώνα για τα χρηματιστήρια και τη διεθνή οικονομία.
Τα «συμπτώματα» είναι ίδια – ίσως μάλιστα η πραγματική κατάσταση να είναι τώρα χειρότερη, καθώς αφετηρία της αναταραχής είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Την πορεία της τουρκικής λίρας προς το «βυθό» ακολουθούν το αργεντίνικο πέσο και η ινδoνησιακή ρουπία, που κατέγραψαν χθες νέα ιστορικά χαμηλά. Οι πιέσεις συνεχίζονται σήμερα, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να αυξήσει το βασικό επιτόκιο σε 60%(!) – κίνηση που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πληθωριστική έκρηξη και θα βυθίσει την οικονομία της χώρας σε ύφεση.
Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις και στην Τουρκία: Η λίρα υποχωρεί περαιτέρω, τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση (μείωση φόρων στους τόκους καταθέσεων) ελάχιστα αποδίδουν, ενώ η κατάρρευση του κολοσσού Turk Telecom επέτεινε τους φόβους για ντόμινο χρεοκοπιών.
Αναλυτές διεθνών οίκων εκτιμούν ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές θα συνεχισθεί, ενώ μετά την Τουρκία και την Αργεντινή θα εμφανισθούν και άλλες «εστίες φωτιάς»