DW: Να μάθει ο Ερντογάν από την Αργεντινή
“Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν”, τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα Bild με αφορμή τις δυσμενέστερες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch: “Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,8% αντί για 4,5% και του χρόνου κατά 1,2% αντί για 3,9%. Εδώ και μήνες η τουρκική λύρα βρίσκεται υπό πίεση, με συνέπεια την εκτόξευση του πληθωρισμού, μιας και τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται ολοένα και ακριβότερα. Η σχέση τουρκικής λύρας και ευρώ ήταν πρόσφατα ένα προς οκτώ, ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν ένα προς 4,5 ευρώ. Την Τετάρτη μεταβαίνει στην Άγκυρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κορυφαίου γερμανού πολιτικού στη χώρα εδώ και καιρό. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία γεγονός που αποδεικνύει η επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να υποδεχθεί τον γερμανό υπουργό”.
Σε ανάλυση η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel διαπιστώνει πολλά κοινά σημεία μεταξύ Τουρκίας και Αργεντινής, της οποίας η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με τίτλο “Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε μάθει από την Αργεντινή”, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: “Με τον πληθωρισμό πάνω από 30% και την δραματική κατάρρευση του πέσο η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό. Όμως και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια μοίρα αν δεν αντιδράσει άμεσα. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου, τη στιγμή που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως ακριβώς αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας ή τουλάχιστον θα ανακόψουν την καθοδική της πορεία. Ακόμα υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι “στην Αργεντινή το καθοδικό σπιράλ πληθωρισμού και υποτίμησης έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική που ακόμα και υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν σχεδόν καμία θετική επίδραση. Κάτι παρόμοιο ενδέχεται να συμβεί και στην Τουρκία””.
Η Ελλάδα αντί να επενδύει κατανάλωνε
Η ανάλυση του Der Spiegel καταλήγει σημειώνοντας: “Η Αργεντινή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για την Τουρκία. Αν δεν βοηθούν πια ούτε καν οι αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, τότε το νόμισμα, και στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρη τη οικονομία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την ελεύθερη πτώση. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Αργεντινή. Αν δεν αντιδράσει άμεσα η Άγκυρα ίσως συμβούν τα ίδια και στην Τουρκία”.
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Lehman Bros., ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ μιλά στην εφημερίδα Handelsblatt και για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης: “”Η διεθνής κρίση επιτάχυνε την κρίση Ελλάδα. Ωστόσο οι αιτίες της ήταν παλαιότερες. Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημα ως μέλος της ευρωζώνης για επενδύσεις, αλλά για κατανάλωση”. Στο ερώτημα αν η στήριξη της Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα ήδη από τον Απρίλιο του 2010, ο πρώην σοσιαλδημοκράτης υπουργός απαντά: “Μα βοηθήθηκε η Ελλάδα. Εδώ και δέκα χρόνια όμως υπάρχει μια διαφωνία επί της αρχής μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Μεταξύ της ανάληψης ευθύνης από την πλευρά της Γερμανίας και της κοινής ανάληψης χρέους από γαλλικής πλευράς. Πιστεύω ότι αυτή η διαφωνία θα πρέπει να επιλυθεί. Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η κοινή πρόταση γερμανών και γάλλων οικονομολόγων που ζητούν κανόνες πτώχευσης για ένα κράτος. Είναι απολύτως ανεπαρκές ότι, βάσει αυτής της πρότασης, το Βερολίνο δεν έχει διατυπώσει απαντήσεις στις προτάσεις του προέδρου Μακρόν”.
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle