29/03/2024

DW: Αραβικά σόγια κάνουν το Βερολίνο “Σικάγο”

Διαβάστε επίσης: Εθνική Εσωτερική Ασφάλεια και Ελλάδα. 

 

Εμπορεύονται ναρκωτικά, πωλούν προστασία, κάνουν ληστείες. Μεγάλες αραβικές οικογένειες σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο στο Βερολίνο διότι λύνουν τις διαφορές τους χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα.

Συνήθως οι συμμορίες δρουν στην αφάνεια για να μην τραβήξουν την προσοχή της αστυνομίας, αλλά και για να αποφύγουν κάθε δημοσιότητα. Οι όποιες διενέξεις αντιμετωπίζονται ως «εσωτερική υπόθεση». Μέλη γνωστών αραβικών οικογενειών του Βερολίνου κάνουν ωστόσο ολοένα και συχνότερα χρήση όπλων στις μεταξύ τους συγκρούσεις. Η αστυνομία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν το τελευταίο διάστημα αύξηση των ένοπλων συμπλοκών. Το Βερολίνο ζει ακόμα και σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα που θυμίζουν «Σικάγο» σε ταινίες για τον Αλ Καπόνε.

Τη νύχτα της Κυριακής λίγο μετά τα μεσάνυχτα άγνωστοι άνοιξαν πυρ μέσα από αυτοκίνητο εναντίον ενός μπαρ στη συνοικία Νοικέλν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο θαμώνες, μέλη μεγάλης αραβικής οικογένειας. Λίγες ώρες νωρίτερα στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ μέλη δύο μεγάλων οικογενειών συγκρούστηκαν κρατώντας γκλοπ, σπρέι πιπεριού και τσεκούρια. Χρειάστηκε παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις. Μια μέρα νωρίτερα άγνωστος πυροβόλησε εναντίον ταχυφαγείου στη συνοικία Φριντενάου χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.

Στα χέρια αραβικών οικογενειών το 25% του οργανωμένου εγκλήματος

Η νέα αρχηγός της αστυνομίας Βερολίνου Μπάρμπαρα Σλόβικ υπογραμμίζει ότι διεξάγονται έρευνες σε βάρος εγκληματικών στοιχείων που ανήκουν σε μεγάλα σόγια. Σύμφωνα με την αρχηγό το 25% του οργανωμένου εγκλήματος στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται στα χέρια λίγων αραβικών οικογενειών. Μεγάλες οικογένειες αραβικής καταγωγής ζουν κυρίως στο Βερολίνο, αλλά και στην περιοχή Ρουρ της δυτικής Γερμανίας, την Κάτω Σαξωνία και τη Βρέμη. Στην πρωτεύουσα υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα 12 οικογένειες με εκατοντάδες μέλη. Από τις 68 έρευνες που διεξάγει η αστυνομία Βερολίνου σε βάρος του οργανωμένου εγκλήματος οι 14 εστιάζουν σε αραβικές οικογένειες.

Οι κλειστές οικογενειακές δομές αποτελούν συχνά ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις γερμανικές διωκτικές αρχές. Σε πολλά μέλη των οικογενειών αυτών κουρδικής, παλαιστινιακής και λιβανέζικης καταγωγής δεν επιτρεπόταν η εργασία. Επισήμως ήταν ανιθαγενείς, ενώ ο τόπος διαμονής τους ήταν άγνωστος. Τα εισοδήματά τους προέρχονται πάντως από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, αλλά και της κοινής γνώμης.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος
DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024