28/03/2024

DW: “Θερμό φθινόπωρο” στην Καταλονία

Οι χθεσινοβραδινές κινητοποιήσεις στη Βαρκελώνη με ένα εκατομ. διαδηλωτές αποτελούν προανάκρουσμα των όσων θα ακολουθήσουν στις προσπάθειες για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Ο διάλογος Σάντσεθ-Τόρα δεν αποδίδει.

Η μεγαλειώδης διαδήλωση ενός εκατομμυρίου Καταλανών χθες στην Βαρκελώνη με αίτημα την αποσκίρτηση της περιφέρειας από τον ισπανικό κρατικό ιστό επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη ένα πρόβλημα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη τους μήνες που μας πέρασαν. Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το διαφιλονικούμενο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του 2017 και με αφορμή την Diada, την εθνική εορτή των Καταλανών, εκατοντάδες χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας ανεξαρτητοποίηση και απελευθέρωση φυλακισμένων πολιτικών και ακτιβιστών.

“Έχουμε διαφορές, αλλά είμαστε ενωμένοι”.

Πολλά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η έγκυρη El Pais προειδοποιούν ότι αναμένεται ένα “θερμό φθινόπωρο” που θα μπορούσε να εξουθενώσει πολιτικά την ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση αλλά και να φέρει ακόμη χειρότερες εξελίξεις, όπως επεσήμανε ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Γιόζεφ Μπορέλ, που γεννήθηκε στην Καταλονία. Ο ενθουσιασμός των διαδηλωτών χθες ήταν μεγάλος. Η Avinguada Diagonal, μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Βαρκελώνης, ήταν γεμάτη από κόσμο, ώρες πριν την επίσημη έναρξη των κινητοποιήσεων. Ο διάδοχος του Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος Κιμ Τόρα, μιλώντας νωρίτερα σε ξένους δημοσιογράφους τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συστράτευση σε ένα κοινό στόχο.

“Υπάρχουν διαφορές ανάμεσά μας”, τονίζει, “αλλά όλοι μας είμαστε ενωμένοι μπροστά στην ιδέα ενός καταλανικού κράτους. Νομίζω ότι αυτό είναι που μετράει, διότι δεν είναι θέμα ενός κόμματος, αλλά ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Καταλονίας και θα το δείτε στους δρόμους πόσοι άνθρωποι συμμερίζονται αυτή την ιδέα. Οι διαδηλωτές θα διαδηλώσουν ειρηνικά και δημοκρατικά ζητώντας τα δικαιώματά τους”.

Λάδι στη φωτιά

Ο διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι στον πρωθυπουργικό θώκο της Ισπανίας, Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ξεκίνησε διάλογο με τον Κίμ Τόρα, κάτι το αδιανόητο επί Ραχόι, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλιστα, ο νομικός, συγγραφέας και άνθρωπος του πνεύματος Τόρα υιοθετεί τελευταία όλο και πιο πολεμικό λεξιλόγιο καλώντας τους συμπολίτες του σε “αγώνες”. Έριξε μάλιστα λάδι στη φωτιά εξαγγέλλοντας ότι σύντομα το Κοινοβούλιο της Βαρκελώνης θα ξεπαγώσει σχέδιο συντακτικής συνέλευσης με απώτερο στόχο την ανεξαρτησία της Καταλονίας. “Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη γνώμη μου είναι η υιοθέτηση έξυπνης στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην προσπάθεια εφαρμογής των προσπαθειών μας” επισημαίνει.”Εάν πάρετε το ημερολόγιο, κι αυτό το εξήγησα στον κύριο Σάντσεθ στη συνάντησή μας, θα δείτε ότι μπροστά μας έχουμε ημερομηνίες που θα έχουν αντίκτυπο στην καταλανική κοινωνία”.

 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εμφανίζεται μέχρι τώρα διαλλακτικός και συνεχίζει την λεγόμενη στρατηγική “νόμος και διάλογος”. Στο ισπανικό κοινοβούλιο όμως οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (Πολίτες) και το Λαϊκό Κόμμα ζητούν από τον Σάντσεθ “επίδειξη πυγμής”. Εκτός κοινοβουλίου αναδεικνύονται δυνάμεις που δεν υποστηρίζουν άκριτα ούτε τη μια, αλλά ούτε και την άλλη πλευρά.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa, reuters, afp

Πηγή: Deutsche Welle

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024