11/12/2024

«Δώρο» του Πούτιν στον Ερντογάν η συμφωνία για Ιντλίμπ

880206

Τη «δυσάρεστη» διαπίστωση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε μία περιφέρεια όπως αυτή της Μέσης Ανατολής που είναι ουσιαστικά γειτονιά της, εκφράζει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σχολιάζοντας τη συμφωνία αποστρατικοποίησης ζώνης της Ιντλίμπ, ενώ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «δώρο» του Πούτιν στον Ερντογάν καθώς τον ενισχύει.

Πολύ σημαντική εξέλιξη κυρίως για την Τουρκία χαρακτηρίζει τη συμφωνία για την αποστρατικοποίηση ζώνης στην Ιντλίμπ της Συρίας, ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Κάνει λόγο για «δώρο» του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον τούρκο ομόλογό του καθώς τον ενισχύει στην περιοχή, ενώ σχολιάζει την απουσία της ΕΕ από συμφωνίες που την επηρεάζουν άμεσα.

Μιλώντας στο Sputnik ο κ. Φίλης εξηγεί ότι εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς «η Τουρκία έχει μία μεγάλη ανησυχία για το τι σημαίνει η προσπάθεια ανακατάληψη της Ιντλίμπ ως προς τις προσφυγικές ροές και καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική της σε σχέση με το συριακό. Η Ιντλίμπ έχει σχεδόν 3 εκατ. πληθυσμό και μόνο κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες να εξωθηθούν στην έξοδο αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει».

Εξηγεί ότι η Τουρκία εξαιτίας της ανάγκης να ανασχέσει τον κουρδικό κίνδυνο, όπως εκείνη τον βλέπει, «έχει έρθει πολύ κοντά με τη Ρωσία και το Ιράν. Εκ των πραγμάτων δεν έχει την απόσταση που είχε με το καθεστώς Άσαντ».

«Αυτή η μετάλλαξη επηρέασε τις σχέσεις της Τουρκίας με την αντιπολίτευση του Άσαντ που θεωρούν ότι τους άδειασε. Αυτό που συμβαίνει στην Ιντλίμπ που είναι ένα μίγμα αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστικών δυνάμεων είναι ένα σήμα από την Τουρκία και σε αυτούς ότι μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στη Συρία και προς όφελος αυτών. Αυτό είναι πολύ σχετικό γιατί δεν νομίζω ότι θα αργήσει η στιγμή που θα εξαπολυθεί επιχείρηση για την πλήρη ανακατάληψη αλλά η Τουρκία κατάφερε να κερδίσει χρόνο» σημειώνει.

Για τη Ρωσία, ο κ. Φίλης αναφέρει ότι με τη συμφωνία προσφέρει χρόνο σε κάποιες από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως σε άμαχο πληθυσμό, να οχυρωθεί σε αυτή την αποστρατικοποιημένη ζώνη, ωστόσο, όπως σημειώνει «εκτός αυτής της ζώνης οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».

Υπογραμμίζει τη βασική διαφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκία και αφορά τους Κούρδους. «Η Τουρκία θεωρεί ότι τα τρομοκρατικά στοιχεία δεν είναι μόνο γύρω από το Ισλαμικό Κράτος, την αλ Νούστρα που είναι μία μετεξέλιξη της αλ Κάιντα αλλά και πρωτίστως ή εξίσου είναι οι Κούρδοι. Η Ρωσία δεν το θεωρεί αυτό».

Για τον κ. Φίλη σημαντικό είναι να δούμε «κατά πόσο θα έχουμε μία απόσυρση των πολιτοφυλακών, κυρίως αυτών που σχετίζονται με την αλ Νούστρα και κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Αν μπορεί αυτή η ζώνη να αποτελέσει καταφύγιο για άμαχο πληθυσμό και να γίνει διαχωρισμός μεταξύ αμάχων και μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και από την άλλη των τζιχαντιστών ή αν κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα η συμφωνία είναι κενό γράμμα και δεν βρει πλήρη εφαρμογή στο πεδίο των μαχών».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο κ. Φίλης υπογραμμίζει τη σημασία της συμφωνίας για την Ευρώπη καθώς «αν έχουμε αναστολή προσφυγικών ρευμάτων προς την Τουρκία αυτό θα είναι ένα πολύ καλό νέο για την Ευρώπη που αυτή τη στιγμή κλυδωνίζεται λόγω των ζητημάτων και ανάδειξης των ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών στοιχείων σε πολλά μέλη της Ευρώπης κυρίως με πυρήνα την ανασφάλεια που προκαλείται από το προσφυγικό και αυτοί οι σχηματισμοί έχουν επενδύσει σε αυτή την ανασφάλεια με βάση τα προσφυγικά και ρεύματα».

«Αυτό θα ήταν ένα καλό νέο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζει ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε μία περιφέρεια όπως αυτή της Μέσης Ανατολής που είναι στην ουσία γειτονιά. Είναι αν όχι ανησυχητικό είναι δυσάρεστη διαπίστωση ότι δεν έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την ίδια».

Ως προς τις ΗΠΑ, αναγνωρίζει ότι δεν έχουν την επιρροή που έχουν η Ρωσία και το Ιράν. «Παρακολουθούν μάλλον αμήχανα τις συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν χωρίς να μπορούν να τις επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό» σημειώνει.

«Θα πρέπει να δει κανείς τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία επικαλούμενες την ανάγκη να εξοντωθεί ο τρομοκρατικός κίνδυνος, η οποία είναι μικρή και δεν είναι καταλύτης των εξελίξεων» προσθέτει.

Εκτιμά ότι οι αμερικανοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση γιατί πρέπει να δυσαρεστήσουν έναν από τους δύο εταίρους τους στην περιοχή. «Ο ένας είναι οι Κούρδοι της Συρίας που είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των αμερικανών αλλά εσχάτως κάποιοι εξ αυτών φλερτάρουν και με το καθεστώς Άσαντ γιατί βλέπουν ότι οι αμερικανοί τους άδειασαν προκειμένου να ικανοποιήσουν τον άλλον εταίρο τους την Τουρκία. Από την άλλη είναι η Τουρκία είναι ο δύστροπος εταίρος για τους αμερικανούς, έχει πολλές απαιτήσεις έχει ως απόλυτη προτεραιότητα την αναχαίτιση του κουρδικού κινδύνου και όσο βλέπει τις ΗΠΑ μία αμφιταλαντευόμενη πολιτική σε σχέση με τη στήριξη των Κούρδων, διότι στην πραγματικότητα εξακολουθούν να στηρίζουν τους Κούρδους, τόσο θα φέρνει πιο κοντά την Τουρκία στη Ρωσία και το Ιράν έστω κι αν στην αρχή τουλάχιστον ήταν μία αναγκαστική επιλογή».

Τονίζει ότι πλέον η επιλογή αποκτά περισσότερο στρατηγικά χαρακτηριστικά καθώς η Τουρκία δεν θα μπορούσε να επηρεάσει καθόλου τις εξελίξεις χωρίς τη Ρωσία και το Ιράν, παρατηρεί.

«Η συμφωνία αυτή που έγινε είναι και ένα δώρο του Πούτιν στον Ερντογάν γιατί του δίνει τη δυνατότητα του Ερντογάν να αισθανθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και να το πουλήσει και στο εσωτερικό και στους αντικαθεστωτικούς. Ίσως και στους Κούρδους να δείξει ότι είναι σε θέση να επηρεάσει τις εξελίξεις» αναφέρει κλείνοντας.

Sputnik

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!