13/12/2024

YEMENH: Αντιμέτωπη με την χολέρα και τον εμφύλιο

yeme-mmap-md

 


Οι υγειονομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν ένα κρούσμα χολέρας, ενώ διεξάγουν εξετάσεις για άλλα τρία ύποπτα κρούσματα, σε μια νότια επαρχία που γειτονεύει με την Υεμένη — όπου η επιδημία της μολυσματικής ασθένειας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, συνεχίζει να μαίνεται.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κρούσματα αυτά συνδέονται με τον πόλεμο στην Υεμένη ή το προσκύνημα των μουσουλμάνων τον περασμένο μήνα, το Χατζ, που προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατομμύρια αλλοδαπούς πιστούς, επιτείνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Η περίοδος επώασης της χολέρας είναι μόλις μερικές ώρες. Αφού αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματα, ιδίως η διάρροια, η ασθένεια μπορεί να στοιχίσει τη ζωή στον ασθενή μέσα σε μερικές ώρες ελλείψει θεραπείας.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί τρία χρόνια, καθώς και τους συμμάχους τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ότι συνέβαλαν να εξαπλωθεί η επιδημία της χολέρας στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε φέτος σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, λαμβανομένης υπόψη της απελπιστικής κατάστασης του συστήματος υγείας της Υεμένης, για την αντιμετώπιση της επιδημίας έγκαιρα και την αποτροπή της εξάπλωσης της χολέρας.

Ο σαουδάραβας υπουργός Υγείας Τάουφικ αλ Ραμπία διαβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι το Χατζ ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ξέσπασμα καμιάς μολυσματικής ασθένειας. 

Ένα εκατομμύριο παιδιά επιπλέον κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν στην Υεμένη εξαιτίας της απογείωσης των τιμών βασικών αγαθών μετά την επανέναρξη της επιχείρησης των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για να ανακαταλάβουν το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Χοντάιντα, προειδοποίησε σήμερα η ΜΚΟ Save the Children.

 

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 5,2 εκατομμύρια παιδιά απειλούνται από λιμό στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα, όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναμετρώνται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι κυρίευσαν το 2014 και το 2015 μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Αν υπάρξουν προβλήματα «στον εφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα», το μεγαλύτερο μέρος των οποίων περνάει από το λιμάνι στη Χοντάιντα, «μπορεί να προκληθεί λιμός εύρους που δεν θα έχει προηγούμενο», κατήγγειλε η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η βασική πύλη εισόδου στην Υεμένη των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη χώρα αυτή οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ’ όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η επανέναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης για να αποσπαστεί το λιμάνι της πόλης από τους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτείνει τους φόβους περί κλιμάκωσης της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οποιαδήποτε διακοπή του εφοδιασμού μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα θα θέσει «αμέσως σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών», επέμεινε η οργάνωση Save the Children. 

 

 

 

«Εκατομμύρια παιδιά αγνοούν πότε ή αν θα έρθει το επόμενο γεύμα τους», τόνισε η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η γενική διευθύντρια της ΜΚΟ. «Σε ένα νοσοκομείο που επισκέφθηκα στη βόρεια Υεμένη, τα βρέφη ήταν τόσο αδύναμα που δεν μπορούσαν ούτε καν να κλάψουν, τα σώματά τους ήταν εξαντλημένα από την πείνα».

«Αυτός ο πόλεμος υπάρχει κίνδυνος να σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, από τις βόμβες ως την πείνα και ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν, όπως η χολέρα», πρόσθεσε.

Μια πρόσφατη προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη απέτυχε.

Στην τελευταία φάση του πολέμου, από το 2015, έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 άλλοι και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Διαβάστε επίσης: Φάκελος Υεμένη: τι σημαίνει η δολοφονία του τέως προέδρου της χώρας 

 

Geopolitics Editorial Team

πηγές:in.gr, newsbeast.gr

Οι εικόνες είναι από το παρατηρητήριο Geopolitical Futures 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!