16/04/2024

Σκοπιανό: Το στοίχημα για τον Ζάεφ είναι η προσέλευση στο δημοψήφισμα.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη γειτονική χώρα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της FYROM έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

 

 

 

Στο μεταξύ, στον Λευκό Οίκο υποδέχτηκε τον Ζόραν Ζάεφ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σε tweet του από τη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έγραψε: «Καλωσορίσαμε τον Ζόραν Ζάεφ στον Λευκό Οίκο. Επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μέσω Twitter έκανε λόγο για μια «κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έλαβε μηνύματα αποφασιστικότητας στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών».

 

 

Ενώ συνεχίζεται  η παρέλαση αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ,με σκοπό να στηρίξουν το δημοψήφισμα, σε τηλεοπτικό πάνελ σταθμού των Σκοπίων ο αρχηγός του  κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μίτσοσκι ,δήλωσε ότι εάν επιτύχει το δημοψήφισμα και η πλειονότητα του κόσμου ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε το κόμμα του θα την ψηφίσει στο Κοινοβούλιο όταν έρθει προς έγκριση. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι υποστηρίζει απόλυτα την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και πως διαφωνεί μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών.

 

Όπως αναφέρει ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης, σχολιάζοντας το γεγονός στην προσωπική του σελίδα στο facebook: “Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μικόσκι, ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματος του να ψηφίσουν ΥΠΕΡ της συνταγματικής αναθεώρησης αν επικρατήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι μία εντυπωσιακή νέα εξέλιξη.
Είναι αποτέλεσμα:
α) διεθνών πιέσεων και του γενικότερου κλίματος που έχει διαμορφωθεί (αντιθέτως με τους “αντιδραστικούς” Έλληνες, οι πολίτες της FYROM φαίνεται να κολακεύονται από την προσοχή και το ενδιαφέρον της Δύσης), 
β) του (μεγάλου) βαθμού έκθεσης στελεχών της σε ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη, αλλά
γ) (πιθανότατα και) της προσπάθειας αποφυγής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που θα άλλαζε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς σε βάρος του (κατόπιν νίκης του ΝΑΙ).
Το στοίχημα για τον Ζάεφ είναι πλέον η προσέλευση (εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αρκετές χιλιάδες περισσότεροι από όσους μπορούν να ψηφίσουν, ανεβάζοντας τον πύχη του 50+1% σε περίπου 900 χιλιάδες) και βέβαια το τελικό αποτελεσμα. Αν αυτό είναι οριακό, το μήνυμα θολώνει και νομιμοποιεί τους επικριτές να εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στη συμφωνία.
Στο ενδεχόμενο, δηλαδή της ομαλής διευθέτησης της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα με ευρεία πλειοψηφία, εκτός εάν έχει προηγηθεί σχετική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Ζάεφ-Τσίπρα για παράταση της διαδικασίας από πλευράς πΓΔΜ (γιατί όμως να ρισκάρει ο Ζάεφ να χάσει το θετικό momentum), η δίπλη επικύρωση -των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου Ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ- θα έρθει εκ των πραγμάτων νωρίτερα του αναμενομένου στο Ελληνικό κοινοβούλιο, πυροδοτώντας τις πολιτικές εξελίξεις.”

 

Geopolitics Editorial Team 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024