29/03/2024

Forbes: Η κινεζική τέχνη του οικονομικού πολέμου

Του Peter Pham
Forbes

Το 1999, δύο συνταγματάρχες στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, οι Qiao Liang και Wang Xiangsui, κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο για τη στρατιωτική στρατηγική που ονομάζεται Απεριόριστος Πόλεμος.

Το επίκεντρό του, είναι το πώς μπορεί ένα αναπτυσσόμενο έθνος όπως η Κίνα να νικήσει έναν στρατιωτικά και οικονομικά ανώτερο αντίπαλο (π.χ. τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Κατά βάση, πώς μπορούν οι χώρες να συμμετάσχουν επιτυχώς στον οικονομικό πόλεμο χωρίς να χρησιμοποιήσουν οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής δράσης;

Απόσπασμα από το Κεφάλαιο 5:

“Οι μεγάλοι κυρίαρχοι των τεχνικών του πολέμου κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα θα είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους για να ανασυνδυάσουν διάφορες ικανότητες και να επιτύχουν τακτικούς και στρατηγικούς στόχους”.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του Απεριόριστου Πολέμου, οι “καινοτόμες μέθοδοι” που συζητούνται στο βιβλίο απαιτούνται περισσότερο από ποτέ από έναν αυξανόμενο αριθμό εθνών.

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να εκτυλίσσεται στη διεθνή σκηνή, δεν θα μπορούσα παρά να παρατηρήσω ότι ο Απεριόριστος Πόλεμος είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμος σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές.

Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που εκφοβίζονται από μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες. Τώρα, η Κίνα πρέπει να αντιδράσει στα επιθετικά εμπορικά μέτρα του Τραμπ και νομίζω ότι οι ενέργειές της θα εμπνευστούν από τον Απεριόριστο Πόλεμο.

Ιδού μερικές οικονομικές τακτικές εξόντωσης που χρησιμοποιούνται από την Κίνα.

Υποτίμηση του γουάν

Μετά την άνοδο του δασμού εισαγωγής για πολλά κινεζικά αγαθά, οι αγοραστές και οι πωλητές και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού αισθάνθηκαν το πλήγμα. Οι κινεζικές εταιρείες έχασαν τις παραγγελίες τους εν μία νυκτί και οι πελάτες των ΗΠΑ άρχισαν να μειώνουν τις παραγγελίες και την παραγωγή τους.

Ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις ήταν σε θέση να μειώσουν το ύψος των ζημιών λόγω των υψηλότερων δασμών, επειδή η κινεζική κυβέρνηση υποτίμησε το γουάν. Η χαμηλότερη αξία του γουάν επέτρεψε υψηλότερα επίπεδα εμπορίου από ό,τι θα αναμενόταν μετά την εφαρμογή των δασμών του Τραμπ.

Στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν, η Κίνα μπορεί να υποτιμήσει το γουάν για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των δασμών εισαγωγής. Η πρόκληση θα είναι να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια με προσοχή. Δεδομένου ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πιέσει για την υιοθέτηση του γουάν ως διεθνές νόμισμα, θα θελήσει να διατηρήσει την αξία του γουάν αρκετά σταθερή.

Εμπορικές συμφωνίες

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρούσε ειδικές εμπορικές σχέσεις με σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Και αν μια χώρα δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, δούλευε σκληρά για να αποκτήσει μία.

Τώρα, είναι η σειρά της Κίνας να ηγηθεί των εμπορικών συμφωνιών.

Η Κίνα έχει αποκτήσει έναν αριθμό ρεκόρ εμπορικών συμφωνιών με ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα έθνη.

Πιο πρόσφατα, η Κίνα απασχόλησε την επικαιρότητα για τις εμπορικές της συναντήσεις με τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις χώρες της Νότιας Αμερικής και πολλά αφρικανικά έθνη.

Ποιος δεν έχει προσκληθεί στο πάρτι;

Οι ΗΠΑ.

Έτσι, καθώς η Κίνα διαπραγματεύεται συμφωνίες που μειώνουν το κόστος των αγαθών της με τη μείωση – και ίσως ακόμη και την εξάλειψη – των δασμών, προστατεύεται από τις συνέπειες των μελλοντικών εμπορικών πολέμων και των εμπορικών απειλών.

Τέλος, η Κίνα καθίσταται ανταγωνιστικότερη από οικονομική άποψη και ενσωματώνεται στις ζώνες εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.

Μπορούμε όλοι να δούμε πώς θα λήξει το παιχνίδι τώρα.

Τελικά, με την κίνηση της Κίνας να αποκτήσει ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις σε όλα τα μέρη του πλανήτη, αναπτύσσει τον διεθνή ρόλο της στο εμπόριο και το μερίδιο αγοράς της σε διάφορες βιομηχανίες.

 

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024