29/03/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

DW: Σταϊνμάιερ προς Ερντογάν: «Πολύ μακριά από εξομάλυνση»

Ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας πάγωσε προσδοκίες ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα μπορούσε να επιφέρει εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Αυτό θα γίνει με την επιστροφή της χώρας στις αρχές του κράτους δικαίου».Αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο είναι η ευρύτερη περιοχή με κυβερνητικά και βουλευτικά κτήρια και με επίκεντρο το ξενοδοχείο Adlon απέναντι από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπου το μεσημέρι κατέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του και την πολυμελή αντιπροσωπεία του. Τα μέτρα ασφαλείας είναι παρόμοια με αυτά που λαμβάνονται όταν επισκέπτονται αμερικανοί ή ισραηλινοί πρόεδροι τη γερμανική πρωτεύουσα. Οι αστυνομικοί έχουν «χτενίσει» τα πάντα, από κάδους απορριμμάτων μέχρι υπόγειες αποχετεύσεις, ενώ απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

«Θα μπορούσε να γίνει μια αρχή»

Η Γερμανία υποδέχτηκε το μεσημέρι με όλες τις προβλεπόμενες τιμές τον τούρκο πρόεδρο. Στο αεροδρόμιο Tegel στρώθηκε κόκκινο χαλί με παρατεταγμένο στρατιωτικό άγημα και ο επικεφαλής της εθιμοτυπίας έδωσε ανθοδέσμη στη σύζυγό του Εμινέ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει ότι από τις συναντήσεις του θέλει να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις σε τροχιά ομαλότητας. Ωστόσο ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εμφανίζεται πολύ προσεκτικός και σε συνέντευξη στο γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland φρέναρε τυχόν υπερβολικές επιδιώξεις από την επίσημη αυτή επίσκεψη. «Αυτή η επίσκεψη δεν είναι ένδειξη εξομάλυνσης, βρισκόμαστε ακόμη μακριά, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μιαν αρχή», σημείωσε.

Ο Σταϊνμάιερ ζήτησε να γίνουν «εμφανή βήματα» για περισσότερο κράτος δικαίου. «Αναμένουμε μετά το τραύμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 την επιστροφή της Τουρκίας σε συνθήκες κράτους δικαίου, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε την άσκηση πιέσεων στα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη και τα συνδικάτα», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι μόνο εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες θα μπορέσει η Τουρκία να ελπίζει και πάλι σε στενές σχέσεις με την ΕΕ.

«Να τεθούν όροι»

Στη συνέντευξη ο Σταϊνμάιερ εξήγγειλε ότι στις συζητήσεις με τον Ερντογάν θα θίξει και τις περιπτώσεις γερμανών δημοσιογράφων που για πολιτικούς λόγους βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές. Παράλληλα εξέφρασε κατανόηση για την κριτική που ασκείται σε αυτήν την επίσκεψη. «Ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν έκφραση της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι στη Γερμανία, αλλά κανείς δεν έχει όφελος όταν δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με μια χώρα σαν την Τουρκία παρά τις τεταμένες σχέσεις μας». Την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής Κλαούντια Ροτ από τους Πράσινους ζήτησε να τεθούν όροι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, μεταξύ αυτών η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η λύση του κουρδικού με πολιτικά μέσα.

Το επίσημο τμήμα της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο ξεκινά αύριο το πρωί με επίσημη υποδοχή στο ανάκτορο Bellevue και θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Η δεύτερη θα γίνει το Σάββατο το πρωί πριν αναχωρήσει ο Ερντογάν για την Κολωνία για να εγκαινιάσει τέμενος στην πόλη.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa, reuters, phoenix
DW 

About Post Author

2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023