11/12/2024

Τα πρώτα συμπεράσματα για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

skopia-dimopsifisma-708

 

Γράφει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας 

Λίγα σημεία για πράγματα που αφορούν το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα που βέβαια έχουμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο υπάρχουν απτά συμπεράσματα.
1. Η αλβανική συμμετοχή τρομάζει. Αποδεικνύει ίτι κάτι έχουν να λάβουν. Αυτό έχει να κάνει και με κάποιες ”μυστικές” επαφές που είχαμε στα πλαίσια ελληνο-αλβανικών σχέσεων.
2. Το δημοψήφισμα όφειλε να ακυρωθεί λόγω ξένης παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτης χώρας και μιλώ για τη δήλωση του Αλβανού Ράμα. 
3. Η Ε.Ε υφίσταται μια παταγώδη αποτυχία στην επίλυση διενέξεων εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Επιπρόσθετα, αποδεικνύει οτι η εικόνα της Ε.Ε ακόμη και για καθυστερημένους πολιτικά και οικονομικά λαούς, δεν αποτελεί “θέλγητρο”. Το ”Θα μπείτε στην Ε.Ε” έχει χάσει την γοητεία του όταν η Βαβέλ δεν έχει ορίσει τι πολιτική θα έχει στο μέλλον. Βεβαίως, της Ε.Ε ηγείται η Γερμανία.
4. Παταγωδώς ηττήθηκε για άλλη μια φορά (όπως και στην Κύπρο) το να προσπαθούμε να λύσουμε πολιτικά προβλήματα μέσω οικονομικών προοπτικών. Αντίστροφα, πρώτα οφείλουμε να λύνουμε με πολιτική τα πολιτικά προβλήματα ώστε να είναι επικερδής μια οικονομική συνεργασία.
5. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις έχουν γίνει προβλέψιμες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτή η κουραστική πίεση από κάθε μέτωπο, έχει πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα. Να θυμήσω τι λέγαμε για το brexit για τον Τραμπ, για το ιταλικό δημοψήφισμα, ακόμη και  το 2004-2005 με τα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία για το Ευρωσύνταγμα. Μιλάμε πλεον για μια κατάσταση που γίνεται ΝΟΜΟΣ (χωρίς εξέλιξη).
6. Κομβικά γεγονότα γι’ αυτήν την αδιαφορία του ομολογουμένως πολύ ώριμου Σκοπιανού λαού ήταν τα ακόλουθα τρία:
Η πίστη τους ότι τα ελληνικά συλλαλητήρια θα αποβούν μοιραία σε περίπτωση που έρθει (και ακόμη υπάρχει αυτή η περίπτωση) στην ελληνική Βουλή.
Στην ρωσική πίεση και στον τρόμο των Σκοπιανών για το ότι οι Αλβανοί θα ψηφίσουν τελικά υπέρ ενός ονόματος που δεν τους ανήκει (Η Δύση για άλλη μια φορά κοντόφθαλμα πράττοντας έβαλε τους Αλβανούς να πάνε υπέρ της πλευράς του ”ναι” βάζοντας σε υποψίες τους ντόπιους Σκοπιανούς.
Επίσης, ο ρόλος της Δανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που επίσημα ανέφεραν ότι δε θα δεχθούν τα Σκόπια στην Ε.Ε.
7. Ο παντελώς ανίκανος κύριος Νίμιτς και ο ρόλος του όταν τους ανέφερε οτι εξαρτώνται από τους δικούς μας κυβερνώντες και την παραμονή τους.
8. Η ελληνική κυβέρνηση που αποκάλεσε τους Έλληνες πολίτες ετερόκλητο όχλο είναι έκθετη καθώς τζόγαρε για εσωτερικούς λόγους ένα μέγιστο Εθνικό Θέμα. Έκαψε το πολιτικό κεφάλαιο ενός -ομολογουμένως- διαλλακτικότερου ηγέτη (Ζάεφ) μαζί με την Ε.Ε και πλέον τα Σκόπια βαδίζουν στο άγνωστο με την αποσταθεροποίηση να είναι κοντά. Ο ”μελετημένος” κύριος Κοτζιάς αποδείχθηκε ότι είναι τουλάχιστον αφελής.
9. Η Ελλάδα όφειλε -λόγω της ανώτερης σχετικής ισχύος που διαθέτει- να οδηγεί την κούρσα της διαπραγμάτευσης.
10. Δε γίνεται να περάσεις συνταγματική αλλαγή σε Βουλή με άκυρο δημοψήφισμα. Αν το κάνεις ρισκάρεις με εμφύλιο και συνακόλουθο χάος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!