20/05/2024

Αλ. Μαλλιάς: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθοριστικό για τη ΠΓΔΜ

Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλώντας σήμερα στον 98.4 εξήγησε γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει πολλά ακόμη δύσκολα στάδια, ακόμη κι αν υποθετικά κυρώνονταν σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα, με κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο τέλος, αλλά κάποιο μόνιμο μέλος καταψηφίσει ή θέσει βέτο, τότε το erga omnes  σπάει και όχι μόνο για τα Ηνωμένα  Έθνη.

Με αφορμή χθες την παρουσίαση του νέου του βιβλίου « Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”, εξήγησε γιατί η αποχή στο δημοψήφισμα δεν παράγει νομικά κανένα αποτέλεσμα, αλλά πολιτικά περιπλέκει πολύ τα πράγματα για την κυβέρνηση Ζάεφ με τις πρόωρες εκλογές στη ΠΓΔΜ να είναι επί θύραις.

Κατά τον κορυφαίο έλληνα διπλωμάτη, βραχυπρόθεσμα το ονοματολογικό είναι θετικό στη συμφωνία, αφού από το 2002 δεν έχουν πει οι πολιτικοί στην Ελλάδα για το σύνθετο όνομα.
 Όμως μακροπρόθεσμα τα ζητήματα ταυτότητας, γλώσσας και στερεοτυπικού των γειτόνων όπως κατέδειξε και το δημοψήφισμα θα δημιουργήσουν το σπόρο νέων πολύ σοβαρότερων ζητημάτων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024