19/04/2024

Kοσσυφοπέδιο: Είναι πολλά τα λεφτά!

Γράφει ο Μακεδών 


Μεγάλο μέρος, μάλιστα, του αμύθητου ορυκτού πλούτου που διαθέτει το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στον υπό ανταλλαγή σερβικό τομέα.

Είχα σημειώσει παλαιότερα στη voria.gr, ότι η σπουδαιότητα του Κοσσυφοπεδίου, που το καθιστά πολύφερνο μνηστήρα των ισχυρών, δεν είναι μόνον η γεωστρατηγική θέση του, αλλά και ο θησαυρός που κρύβει στο υπέδαφός του.

Αυτό δεν μπορεί να αποκρυβεί, και θα τεθεί και επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά και την προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος διαφωνεί με την πολιτική του προέδρου Χασίμ Θάτσι, περί ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία. Και έχει λόγους να ανησυχεί, επειδή μεγάλο μέρος του αμύθητου ορυκτού πλούτου που διαθέτει το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στον υπό ανταλλαγή σερβικό τομέα.

Ο Χαραντινάι, με αφορμή το προ ημερών επεισόδιο με την Σερβία περί την λίμνη Γκαζιβόντα, υποστήριξε ότι οι Σέρβοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τους ομοεθνείς τους, ούτε για την τεχνητή λίμνη, αλλά για «μια οροσειρά με μεταλλεύματα και μεγάλο ορυκτό πλούτο  από το Γερίνιε μέχρι το Λέσακ ή Λεποσάβιτς», είπε.

Πριν αναφερθώ με λεπτομέρειες στον θησαυρό αυτόν, να υπενθυμίσω δύο περιστατικά, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, αλλά και μαρτυρούν τους λόγους για τους οποίους οι ισχυροί απέσπασαν το Κοσσυφοπέδιο από την Σερβία. Η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ και ο αρχηγός των στρατευμάτων που βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία, Γουέσλι Κλάρκ, εμφανίστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, ως εκπρόσωποι εταιριών για τις σχετικές επενδύσεις. Δεν κρατήθηκαν δηλαδή, ούτε τα προσχήματα.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία πρωτοστάτησε στις ένοπλες συγκρούσεις, σε συνεργασία με τον αδελφό του Προέδρου Χασίμ Θάτσι, συνέστησε αμερικανοτουρκική κοινοπραξία, η οποία επενδύει σε έργα υποδομών σε όλο το κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο, με μοχλό την εταιρεία “Odeteljon”.

Ο δε στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ και την εταιρία “Envidity Energy”, την οποία διευθύνει, κατέθεσε πρόταση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Κοσσυφοπεδίου. Η εταιρία του δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα και έχει παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο από το 2013 όταν και κατέθεσε για πρώτη φορά πρόταση ενδιαφέροντος. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας.

Πέραν τούτου, επαναφέρω και ένα απόσπασμα από παλαιά δημοσίευσή μου, από αναφορά της “The Wall Street Journal”, σύμφωνα με την οποία ο Τζορτζ Σόρος, «έχει βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο του Κοσσυφοπεδίου» και βρίσκεται σε συνεργασία με τον εκατομμυριούχο Αλβανό, Sahit Muja, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη και είναι γνωστός για τις εξορυκτικές δραστηριότητές του στο Κοσσυφοπέδιο, διευθύνοντας την εταιρία “Albanian Minerals”.  

Τι και πόσος είναι τελικά αυτός ο ορυκτός πλούτος; Το 2005, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι αξίζει 13,5 δισ. ευρώ. Πολύ πρόχειρη η εκτίμηση, αφού οι επιχειρηματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια. Η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου έρχεται πέμπτη σε αποθέματα λιγνίτη στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή εξορυσσόταν το 70% του ορυκτού πλούτου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Εκτός από ενεργειακό χρυσωρυχείο, όμως, είναι και πραγματικό χρυσωρυχείο. Χρυσός, άργυρος, νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος και άλλα μέταλλα βρίσκονται σε αφθονία στο υπέδαφός του. Επιπλέον, αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα φανερώνουν ότι τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό, νικέλιο και χρώμιο είναι μεγαλύτερα απ’ όσο υπολογίζονταν μέχρι πρόσφατα. Είναι, λοιπόν, να μην ανοίγει η όρεξη των πολυεθνικών με τέτοιες ευκαιρίες επενδύσεων;

Να σημειωθεί, ότι στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μεταλλευμάτων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτός του ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σε άνθρακα στην Ευρώπη, εκτός των ανωτέρω αναφερομένων επίσης έχουν αρσενικό, θάλλιο, βισμούθιο σίδηρος, και άλλα μέταλλα.  Επίσης σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων, χρωμίου, βωξίτη, χαλκό, νικέλιο, χαλαζία, μαγνήσιο, και κοβάλτιο.

Νομίζω πως αυτά αρκούν, για να καταδείξουν από πού πηγάζει το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον των ισχυρών, και ας προβάλλονται… ανθρωπιστικοί λόγοι για την απόσπαση της περιοχής από την Γιουγκοσλαβία.

Πηγή: https://www.voria.gr/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024