19/04/2024

Η Ελλάδα στο έλεος μυστικών υπηρεσιών των ισχυρών

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η Ελλάδα στο έλεος μυστικών υπηρεσιών των ισχυρών 

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής

 

Τα Δυτικά Βαλκάνια την τελευταία διετία επανήλθαν στο προσκήνιο, λόγω πολλών ανοικτών ζητημάτων που εγκυμονούν κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης.(εσωτερική συνοχή των Σκοπίων, Σερβικές θέσεις στο Βοσνιακό, Κοσοβαρικό, παρουσία τζιχαντιστών από κράτη της περιοχής στην Μ.Ανατολή κα). Την ίδια στιγμή ενεργειακά και άλλα ζητήματα προκαλούν ενισχυμένη ανησυχία στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσική υβριδική παρουσία και η προσπάθεια του Πούτιν να ενδυναμώσει τις θέσεις της Μόσχας διευρύνει τις ανησυχίες των Δυτικών.Η Ελλάδα είναι σημείο ε έντονη παρουσία της Ρωσίας σε ζητήματα κατασκοπείας, συλλογής πληροφοριών σε θέματα στρατιωτικά,ενεργειακά, κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά. Στην χώρα μας δραστηριοποιούνται οι πλέιστες μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας(FSB/GRU-GU),ενώ η τοποθέτηση του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πούτιν Νικολάι Πατρούσεφ (υψηλόβαθμο στέλεχος της FSB και προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας) ως επικεφαλής των συνολικών Ρωσικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια έχει συνδράμει σε ιδιαίτερα επιθετικού χαρακτήρα παραπλανητικές, και προπαγανδιστκές επιχειρήσεις σε βάρος πολλών χωρών από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο και από την Αδριατική μέχρι την Μάυρη θάλασσα.Σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα που έχω κάνει την τελευταία διετία η Μόσχα έχει αναβαθμίσει πολύ την στρατιωτική κατασκοπεία στην πατρίδα μας χρησιμοποιώντας FAKE NEWS ως και εκτεταμένη χρήση παραπληροφοριών με επίκεντρο την Βόρειο Ελλάδα.

Ασφαλώς και άλλες χώρες έχουνε ενισχύσει τον κατασκοπευτικό τους ρόλο στην γειτονιά μας. Προσθέτω και επισημαίνω ότι εμείς σε τέτοιου είδους θέματα υστερούμε κάθετα ή έχουμε ερασιτεχνική αντίληψη με όχι ισχυρές μυστικές υπηρεσίες και εξελιγμένους μηχανισμούς αποτροπής .Στα Δυτικά Βαλκάνια και στην χώρα μας οι υπηρεσίες της Μόσχας χρησιμοποιούν περίτεχνα αρκετά δικά μας ΜΜΕ με σαφέστατο φιλορωσικό προσανατολισμό. Επίσης δεν είναι τυχαίο το ότι έχουνε αναβαθμίσει πολύ τελευταία το γραφείο των στρατιωτικών τους πληροφοριών στην Αθήνα με επικεφαλής υψηλόβαθμο στρατιωτικό.Οι υβριδικές επιχειρήσεις της Ρωσίας σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικότερα από την Σκανδιναβική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν μεγάλη προσοχή ενώ η χώρα μας, καθώς και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο των κινήσεων της Μόσχας, ενώ θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ τις δρστηριότητες της “ανθρωπιστικής” αλλά στρατιωτικής βάση των Ρώσων στην περιοχή της Νις στη Νότια Σερβία.

Το άρθρο θα δημοσιευτεί στην αυριανή έκδοση της Real News (14/10/18) 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024