Γιατί είναι σημαντικές οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να πάνε ξανά στις κάλπες, στις 6 Νοεμβρίου, για τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι συγκεκριμένες εκλογές πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο, και ονομάζονται ενδιάμεσες επειδή διενεργούνται στο μέσον της προεδρικής θητείας.
Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, οι Αμερικανοί ψηφίζουν για το Κογκρέσο. Το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Το Κογκρέσο είναι το νομοθετικό σώμα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και αποτελείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Στις 6 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εκλέγουν μέλη και για τα δύο.
Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία ελέγχονται επί του παρόντος από το ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί ωστόσο εκτιμούν ότι μπορούν να πάρουν τον έλεγχο εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εδρών.
Εάν τα καταφέρουν, θα μπορέσουν να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, δεδομένου ότι για να προχωρήσουν θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Μεταξύ αυτών των σχεδίων περιλαμβάνεται και η ανέγερση του περιβόητου τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού.
Βουλή των Αντιπροσώπων
Συνολικά 435 είναι οι έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Για να έχουν τον έλεγχο, οι Δημοκρατικοί πρέπει να πάρουν τουλάχιστον 23 από τους Ρεπουμπλικανούς.
Ο στόχος ίσως και να μην είναι τόσο δύσκολος, καθώς αρκετοί Ρεπουμπλικανοί αποχωρούν φέτος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους – ορισμένοι λόγω ηλικίας, άλλοι γιατί προσβλέπουν σε ανώτερα αξιώματα.
Γερουσία
Σημαντική είναι η μάχη και για τη Γερουσία, την οποία επίσης ελέγχουν αυτή τη στιγμή η Ρεπουμπλικανοί. Στη Γερουσία, διακυβεύονται 35 από τις 100 έδρες.
Οι Δημοκρατικοί πρέπει να διεκδικήσουν δύο έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Υπάρχουν ωστόσο μόνο εννέα έδρες υπό διεκδίκηση φέτος και οι περισσότερες αναμένεται να παραμείνουν στους Ρεπουμπλικανούς.
Τι θα συμβεί όμως εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων; Το αδιέξοδο είναι μάλλον το πιθανότερο σενάριο, καθώς οι δύο πλευρές θα αδυνατούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.
Ποιος θα νικήσει;
Οι δημοσκοπήσεις – για όσους τις θεωρούν αξιόπιστες – δίνουν σαφές προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Τα χαμηλά ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ενδέχεται να πλήξουν τους Ρεπουμπλικανούς και να ευνοήσουν τους Δημοκρατικούς. Υπέρ των Δημοκρατικών λειτουργεί επίσης το λεγόμενο «ροζ κύμα», η σημαντική αύξηση των γυναικών υποψηφίων φέτος, κυρίως από αντίδραση στην πολιτική του Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες είναι πιθανό να στηρίξουν τους Ρεπουμπλικανούς επειδή πηγαίνει καλά η οικονομία της χώρας.
Τι μπορεί να σημαίνει μία νίκη των Δημοκρατικών για τον Τραμπ;
Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία σκανδάλων.
Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να τον απομακρύνουν από τη θέση τους ή να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει για να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση του. Τον λόγο στη συνέχεια έχει η Γερουσία, η οποία θα πρέπει με τη σειρά της να τον δικάσει για προδοσία, δωροδοκία και άλλα εγκλήματα. Εάν κριθεί ένοχος από τα δύο τρίτα της Γερουσίας, θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Το σενάριο αυτό έχει πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Σίγουρα δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό ωστόσο που είναι πολύ πιθανό να συμβεί είναι η σύγκρουση του Τραμπ με τους Δημοκρατικούς που δεν θα δίνουν έγκριση για κανένα από τα σχέδιά του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC