11/11/2024

Στην οικονομία μαίνονται οι διεθνείς συγκρούσεις σήμερα

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος 


Στην Ουάσιγκτον έχουν διαμορφωθεί ουσιαστικά δύο αντιμαχόμενα, μερικές φορές σκληρά, στρατόπεδα – οι εθνικιστές με επικεφαλής τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για ζητήματα Εμπορίου Robert Lighthizer (επί κυβέρνησης Ρίγκαν σκληρό αντίπαλο της ανερχόμενης τότε Ιαπωνίας και πρόσφατα πολέμιο  της εισόδου της Κίνας στην ΔΟΕ), τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για το Διεθνές Εμπόριο Peter Navarro και στελέχη του Πενταγώνου και οι διεθνιστές, οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, με κυρίαρχο εκφραστή τον Υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin (παλιό στέλεχος της GoldmanSachs) και στελέχη της Wall Street και των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Τα δύο στρατόπεδα συμφωνούν στην αντίθεση τους με Κίνα κι Ευρώπη, δεν συμπαθούν την Ρωσία αλλά διαφέρουν στην επιλογή χειρισμών που οφείλουν να ακολουθηθούν. Κυρίως διότι ακούν τις ευαισθησίες διαφορετικών στρατόπεδον της Αμερικανικής αγοράς.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας υπονομεύουν στρατηγικές επενδύσεις σε ενεργειακά προγράμματα που οι αμερικανοί χρειάζονται για μελλοντικά σχέδια και διαλύουν χρηματιστηριακές επιλογές (λ.χ. με την Rusal (αλουμίνιο) του ολιγάρχη Ντεριπάσκα) που αναγκάζουν έτσι τις ΗΠΑ τελικά να τiς ανακαλούν.

Ενώ απέναντι στην Ευρώπη οι ΗΠΑ έχουν πολύ ισχυρά χαρτιά, που οδηγούν Παρίσι, Λονδίνο και Βόννη/Βρυξέλλες να ακολουθούν – με κάποιες βέβαια διαμαρτυρίες – την γραμμή της Ουάσινγκτον, με την Κίνα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες εκεί και η επιβολή δασμών τσακίζει τις δικές τους εξαγωγές δημιουργώντας άλυτα προβλήματα στις μητρικές εταιρίες στις ΗΠΑ!

Οι δύο οικονομίες, ΗΠΑ και Κίνας ελέγχουν από κοινού το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ (30 τρισ. δολ.)! Αλλα απο την ημέρα εισόδου της Κίνας στον ΠΟΕ το εμπορικό της πλεόνασμα απέναντι στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε από 50 δισ. δολ. σε 375 δισ. δολ. !! Εύλογα οι εθνικιστές πιέζουν τον Τράμπ να αντιδράσει.

Απλά αυτό δεν είναι εύκολο. Εχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρότατη αλληλεξάρτηση των τεχνολογικών παραγωγικών τομέων Κίνας και ΗΠΑ μέσα από δράση πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το 25% του καθαρού εισοδήματος της Apple και το 75% της Qualcomm προέρχεται μέσα από την Κίνα. Οι 7 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες πληροφορικής εισάγουν τα συστατικά μέρη των προϊόντων τους από την Κίνα. Γι αυτό πολλές εξαγγελίες, που ικανοποιούν κατ αρχάς βέβαια την εκλογική βάση του Τράμπ, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

 

Σοβαροί επίσης παράγοντες στις ΗΠΑ διαμαρτύρονται για τους δασμούς επιμένοντας για επιπτώσεις στο εσωτερικό της αμερικανικής οικονομίας από ακριβές πρώτες ύλες που θα χρεοκοπήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως κινητοποιήσεις εναντίον των δασμών αλλά κι ενάντια σε μέτρα κατά της Ρωσίας υιοθετούν τώρα στις ΗΠΑ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ουάσινγκτον και το συγκρότημα βαρέων βιομηχανικών επιχειρήσεων των αδελφών Koch. Ο αγροτικός κόσμος έχει αρχίσει να αντιδρά στους δασμούς και τις παρεμβάσεις ενώ αυτονόητα ενοχλείται η Wall Street και μεγαλοπαράγοντες της Silicon Valley.

Με την Ρωσία και την Ευρώπη οι εμπορικοί πόλεμοι (δασμοί και κυρώσεις) ενώ έχουν εσωτερικές επιπτώσεις στην Αμερική ενδεχόμενα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά σε όσους στέκουν απέναντί της. Της BMW λχ το μεγαλύτερο κατασκευαστικό κέντρο βρίσκεται στη Ν. Καρολίνα, με παραγωγή 500.000 αυτό το χρόνο, με τα μισά να εξάγονται στο Μεξικό! Οι δασμοί λοιπόν θα κάνουν σοβαρή ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα τώρα που δείχνει σημάδια κόπωσης.

Ενώ με την Ρωσία οι οικονομικές επιπτώσεις εσωτερικά στις ΗΠΑ δεν είναι σοβαρές, με την Κίνα ήδη εξηγήθηκε πως τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Ο Τράμπ, με βάση την επιχειρηματική του λογική, βγαίνει συνολικά κερδισμένος. Οι συγκρούσεις όμως ακόμη δεν έχουν κοπάσει. Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να ισχύει.

 

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024