28/03/2024

Βαυαρία: Η ώρα της απόδοσης ευθυνών

Του Κώστα Ράπτη

Ποιος θα χρεωθεί την ιστορικών διαστάσεων ανατροπή η οποία σημειώθηκε στις εκλογές της Βαυαρίας, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές της CSU σημείωσαν το χειρότερο αποτέλεσμά τους από τη δεκαετία του ’50, χάνοντας περισσότερο από 10% των ψήφων, καθώς και την “παραδοσιακή” αυτοδυναμία τους στο δεύτερο μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας; Ο Ζέεχοφερ, ο Ζέντερ ή η Μέρκελ;

Ο πρώτος, ως ηγέτης της CSU επί σειρά ετών, πρωθυπουργός της Βαυαρίας μέχρι πέρσι και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών από τον Μάρτιο, οπότε συγκροτήθηκε ο νέος “μεγάλος συνασπισμός”, πρωταγωνίστησε στη στροφή του κόμματος προς τα δεξιά, λόγω του άγχους που δημιούργησε η εμφάνιση της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία”(ΑfD), αλλά και σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με την καγκελάριο, συνήθως με αιχμή τη μεταναστευτική πολιτική. Μολονότι μάλιστα επιμένει ότι θα συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο, αποτελεί το πιθανότερο αυριανό “θύμα” των βαυαρικών εκλογών και απειλείται στην ηλικία των 69 ετών με πολιτική συνταξιοδότηση. Δύσκολα, άλλωστε, θα μπορεί, εκπροσωπώντας ένα κόμμα του 37%, να ισχυρίζεται ενώπιον της καγκελαρίου ότι αντιπροσωπεύει τη “φωνή της Βαυαρίας”.

Ο Ζέντερ, πάλι, ως δελφίνος και κατόπιν διάδοχος του Ζέεχοφερ στην πρωθυπουργία του κρατιδίου, χρεώνεται την ολοκλήρωση της κατρακύλας της CSU, ενώ αντιμετωπίζεται σκωπτικά για το σχέδιό του να δημιουργηθεί βαυαρική διαστημική υπηρεσία, δείγμα των εκτός επαφής με τις ανάγκες των ψηφοφόρων φιλοδοξιών του. Προσπερνά πάντως ήδη το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, επικεντρώνοντας στο ότι η CSU, ως πρώτη δύναμη, έλαβε “εντολή διακυβέρνησης” και αποδίδοντας το βαυαρικό αποτέλεσμα στις αμαρτίες του “Βερολίνου”.

Η Άγκελα Μέρκελ, από την άλλη πλευρά, ίσως αποτελεί τον κυριότερο υπεύθυνο της συντριβής των “Βαυαρών αδελφών”, παρά τις μεταξύ τους διαφορές. Εξάλλου, μεγαλύτερη και από αυτήν της CSU ήταν η πτώση των ομοσπονδιακά συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, που είδαν τη δύναμή τους να υποδιπλασιάζεται και να πέφτει κάτω από το 10% – στην πέμπτη σειρά κατάταξης για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε γερμανική εκλογή. 

Επτά μήνες μετά τη συγκρότηση του νέου “μεγάλου συνασπισμού”, η βιωσιμότητά του τίθεται εκ των πραγμάτων εν αμφιβόλω, καθώς η παραμονή σε κυβερνητικό σχήμα υπό την Άγκελα Μέρκελ μετατρέπεται σε πολιτικό “φιλί του θανάτου” για τους εταίρους. Αντιδράσεις πανικού, από μέρους ιδίως των Σοσιαλδημοκρατών, ασφαλώς δεν μπορούν πια να αποκλειστούν.

Οι Βαυαροί ψηφοφόροι (και σε αυτό μάλλον αντιπροσωπεύουν και τους υπόλοιπους Γερμανούς) δείχνουν πολύ πρόθυμοι να αποκηρύξουν τις δυνάμεις εκείνες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ως ένα απόμακρο και αδιαπέραστο πολιτικό καρτέλ. 

 

Αυτό δεν συνεπάγεται ευθύγραμμα κάποια στροφή προς τα “άκρα”, ούτε σχετίζεται μονοσήμαντα, όπως το θέλουν τα μέσα ενημέρωσης, με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Απόδειξη για αυτό είναι ο διπλασιασμός της εκλογικής δύναμης των Πρασίνων, που αναδείχθηκαν στη δεύτερη θέση ως μία (“υπεύθυνη”, αλλά εκτός κάδρου ομοσπονδιακής εξουσίας για πάνω από μία δεκαετία) κεντροαριστερά με κοσμοπολίτικη φυσιογνωμία και φιλο-μεταναστευτικές θέσεις.

Αντίστοιχα, μολονότι η ΑfD κατέκτησε διψήφιο ποσοστό και εκπροσωπείται πλέον σε 15 από τα 16 κοινοβούλια ομόσπονδων κρατιδίων, βιώνει το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ως αποτυχία, καθώς αυτό δεν αντιστοιχεί στην φιλοδοξία της για ποσοστό άνω του 12%, ούτε στον εν γένει θόρυβο που έχει προκαλέσει η πολιτική της παρουσία. 

Στην πραγματικότητα, ο διαγκωνισμός της CSU και της ΑfD είχε εντελώς ωφελημένο κάποιον τρίτο: τους τοπικιστές “Ελεύθερους Ψηφοφόρους”, οι οποίοι ενισχύθηκαν από το 10% στο 12,5%. Πρόκειται για συντηρητικό σχηματισμό με αντιπολιτικά χαρακτηριστικά, που ανάγεται ιστορικά στις κοινοτιστικές παραδόσεις της προτεσταντικής μειονότητας της Βαυαρίας.

Με δεδομένη την άρνηση του Ζέντερ να συνομιλήσει με την ΑfD, αλλά και τη διαπίστωσή του ότι οι θέσεις των Πράσινων και της CSU απέχουν πολύ, οι “Ελεύθεροι Ψηφοφόροι” αποτελούν (ενδεχομένως μαζί και με τους Φιλελεύθερους) τον πιθανότερο αυριανό ελάσσονα εταίρο της βαυαρικής κυβέρνησης.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024