29/03/2024

Ο κρίσιμος …Οκτώβριος

Η Βαυαρία, η κόντρα της Ρώμης με την ΕΕ, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η άνοδος των επιτοκίων συνθέτουν ένα δυνητικά εκρηκτικό κοκτέιλ σ’ ένα μήνα που ιστορικά δεν είναι ο καλύτερος για τις αγορές. 

Γράφει ο dr Money 

Αυτό που με εκνευρίζει, μας έλεγε πρόσφατα trader από τις ΗΠΑ, είναι πως όλοι ανησυχούν για τον εμπορικό πόλεμο αλλά κάθε φορά που ανακοινώνεται πως υπάρχει κλιμάκωση του, η χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει.

Αντί λοιπόν να ανησυχούμε για τον εμπορικό πόλεμο, μήπως θα έπρεπε να επιθυμούμε περισσότερους εμπορικούς πολέμους για να ανεβαίνει η αγοράς; ρώτησε, γελώντας.

Φυσικά, πρόκειται για μια απλοϊκή προσέγγιση του θέματος αφού υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές.

Εστω κι αν η αμερικανική αγορά είναι ειδική περίπτωση αφού η ιστορία δείχνει πως είναι σχεδόν απρόσβλητη από γεγονότα που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Εχει περάσει κάπου ένας αιώνας από την τελευταία φορά οι αμερικανικές αγορές επλήγησαν από εισαγόμενη οικονομική ύφεση ή  εξωτερικό χρηματιστηριακό συμβάν, ο ανωτέρω trader πρόσθεσε.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά με τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο την προηγούμενη εβδομάδα και τις αποδόσεις των αμερικανικών, γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών 10ετών ομολόγων να υποχωρούν.  

Και φυσικά την κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών στο προσκήνιο για τον ιταλικό προϋπολογισμό, τα γκάλοπ να δείχνουν αποδυνάμωση  των χριστιανοκοινωνιστών στην Βαυαρία και την Fed να επιμένει στη πολιτική της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου.

Βρήκαμε τις αναφορές του trader στον εμπορικό πόλεμο ενδιαφέρουσες για ένα ακόμη λόγο.

Είμαστε στον Οκτώβριο.

Το μεγάλο κραχ του 1929 έλαβε χώρα τον Οκτώβριο.

Επίσης, μερικές δεκαετίες πριν, στις 19 Οκτωβρίου του 1987, την «Μαύρη Δευτέρα» όπως αποκαλέστηκε, οι χρηματιστηριακές αγορές σ’ όλο τον κόσμο κατέρρευσαν.

Αρκετούς μήνες πριν από το κραχ,  οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει δασμούς σε ιαπωνικά προϊόντα  και γενικότερα υπήρχε μεγάλη ένταση με αφορμή το έλλειμμα του αμερικανικού εμπορικού ισοζυγίου.

Η ένταση έβαινε κλιμακούμενη αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει κέρδη επί μήνες πριν το κραχ.    

Για την ακρίβεια , το καλοκαίρι του 1987, η αμερικανική αγορά κατέγραψε κέρδη 17,5%, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό στις 25 Αυγούστου,  ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρισκόταν στο εύρος διακύμανσης 8,25%-8,90%.

Το χρηματιστήριο πήρε την κατιούσα μετά το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων που ανέβασε την απόδοση του 10ετούς στο 10,25% από 9% σε λιγότερο από δυο μήνες.

Οι αρκούδες, δηλαδή όσοι πόνταραν στην πτώση τη αγοράς, έπρεπε να υπομείνουν την άνοδό της κατά 18% περίπου πριν αρχίσουν να αποκομίζουν κέρδη.

Κοινώς, αν κάποιος είχε προβλέψει σωστά το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία  (-22,6%) μερικούς μήνες πριν θα είχε δύσκολο δρόμο μπροστά του, περιμένοντας πότε θα έλθει επιτέλους η μοιραία μέρα.    

Να σημειώσουμε ότι δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση πως το ίδιο πράγμα θα συμβεί τώρα.

Απλά, επισημαίνουμε πως , εκτός των άλλων, π.χ. γεωπολιτικά, οι εμπορικές αψιμαχίες  προηγήθηκαν του κραχ.

Euro2day.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024