11/09/2024

Μήλο της έριδος η Σαουδική Αραβία για ΗΠΑ και Ρωσία

Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης 


Σε ένα πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολύκροτη υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι. Η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε επίσημα πως αξιωματούχοι της δολοφόνησαν τον αγνοούμενο δημοσιογράφο. Απέδωσε τον θάνατο του σε «αψιμαχία» που είχε με υπαλλήλους στο εσωτερικό του προξενείου του Ριάντ. Ο δημοσιογράφος είχε φρικτό τέλος, μιας και φέρεται να τεμαχίστηκε ζωντανός από τους δολοφόνους του.

Η εικόνα της πανίσχυρης δυναστείας Σαούντ δεν είναι η καλύτερη στην διεθνή σκηνή. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέβαλε το ταξίδι της στην χώρα, όπως και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Δυτικές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία. Θορυβημένο το Ριάντ, αναζητεί «εξιλαστήρια θύματα».

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορήθηκαν ότι έδρασαν «αυτοβούλως» και έχουν συλληφθεί. Το βασίλειο ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως καθαίρεσε τον υπαρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και έναν σύμβουλο του παλατιού. Προηγουμένως ένας από τους φερόμενους εκτελεστές του Κασόγκι, σκοτώθηκε σε «περίεργο» τροχαίο δυστύχημα. Ένα δυστύχημα που έχει την σφραγίδα των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ για συγκάλυψη της Σαουδικής Αραβίας. Σε νεότερες δηλώσεις του χαρακτήρισε «επαρκείς» τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας. Ακόμα μία φορά αρνήθηκε να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και γερουσιαστών του κόμματος του.

Ο Πούτιν αθωώνει τους Σαουδάραβες

Αξίζει όμως να σταθούμε ιδιαίτερα στη στάση του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις για την υπόθεση. Θα χαρακτηρίζαμε τις δηλώσεις αυτές, ως την επιτομή του πολιτικού σουρεαλισμού. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως δεν βλέπει «επαρκείς ενδείξεις» για την εμπλοκή του Ριάντ. Αντιθέτως, υιοθετώντας αστείους ισχυρισμούς, απέδωσε τις ευθύνες για την τύχη του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ!

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν πριν την επίσημη παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η στάση της Ρωσίας δεν θα μεταβληθεί. Η Μόσχα καλύπτει τους Σαουδάραβες και δεν είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο έκανε στην αντιπαράθεση της Σαουδικής Αραβίας με τον Καναδά, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Αφορμή υπήρξε μία ανάρτηση στο twitter της καναδικής πρεσβείας, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο. Η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας ήταν άμεση και οργισμένη.

Το βασίλειο έφτασε στο σημείο να απομακρύνει όλους τους πολίτες του από τον Καναδά, ακόμα και τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας. Η Μόσχα είχε υποστηρίξει τότε τη Σαουδική Αραβία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την στάση του Καναδά. Η θεαματική βελτίωση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, υπήρξε μία μεγάλη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως οι δύο χώρες σχεδόν δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Μόσχα και Ριάντ πλέον συνεργάζονται αρμονικά στον ΟΠΕΚ, ρυθμίζοντας από κοινού τις τιμές του πετρελαίου. Σαουδάραβες αξιωματούχοι εκπαιδεύονται στη Ρωσία, γεγονός πρωτοφανές τις προηγούμενες δεκαετίες. Επομένως το τελευταίο που ενδιαφέρει τους Ρώσους, είναι η τύχη ενός Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου.

Οι Σαουδάραβες φοβούνται αμερικανική «προδοσία»

Εάν η Δύση αντιπαρατεθεί με τη Σαουδική Αραβία, το Ριάντ θα «σηκώσει το γάντι». Προειδοποίησε πως οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν σε αστρονομικά επίπεδα. Ξεκαθάρισε ότι εάν δεχτεί κυρώσεις, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο φιλοδυτικός προσανατολισμός της Σαουδικής Αραβίας. Απείλησε πως θα προσφύγει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας, επιτρέποντας την ίδρυση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο εσωτερικό του βασιλείου. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μία γεωπολιτική ανατροπή χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Υπάρχουν ομοιότητες με την περίπτωση της νασερικής Αιγύπτου, η οποία στράφηκε στην ΕΣΣΔ μετά την κρίση του Σουέζ. Όμως ο υπαρκτός σοσιαλισμός δεν έμοιαζε απολύτως «ξένο σώμα» στον ιδιότυπο αραβικό σοσιαλισμό του Νάσερ. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την συμμαχία μίας ορθόδοξης χώρας με τους ουαχαβίτες του Ριάντ. Πόσο μάλλον όταν στον εμφύλιο της Συρίας οι δύο χώρες υποστήριξαν διαφορετικά στρατόπεδα.

Οι βασιλιάδες της Σαουδικής Αραβίας μοιάζει να «σέβονται» την στάση της Μόσχας στην Συρία. Συγκεκριμένα είδαν πως η Ρωσία δεν «πούλησε» τον σύμμαχο της Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία, αλλά τον υπερασπίστηκε μέχρι τέλους. Ότι δηλαδή δεν έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα στην περίπτωση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρκ. Οι Σαουδάραβες θεωρούν πως τότε οι ΗΠΑ «πρόδωσαν» έναν ιστορικό τους σύμμαχο.

Η άρνηση του πρώην Αμερικανού προέδρου να επέμβει στη Συρία και η συμφωνία που υπέγραψε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επέτεινε τις ανησυχίες του Ριάντ. Οι Σαουδάραβες θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος οι Αμερικανοί να τους «προδώσουν». Δεν τους αρκεί η συμμαχία με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία μπορεί να στο μέλλον να ανατραπεί από μία άλλη αμερικανική κυβέρνηση.

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποιος ευθύνεται για την επιθετική συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας; 

Η αμερικανική ανησυχία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να ακυρωθούν οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Σαουδική Αραβία. Δεν είναι μόνο ότι νοιάζεται για τις «θέσεις εργασίας» των Αμερικανών, όπως διαρκώς ισχυρίζεται. Γνωρίζει πως οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό, πουλώντας στρατιωτικό εξοπλισμό στους Σαουδάραβες.

Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο η Σαουδική Αραβία που θα εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον. Όλα τα εμιράτα του Κόλπου θα κάνουν το ίδιο, μιας και εξαρτώνται απόλυτα από τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια. Η Ουάσιγκτον δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.
Ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ έχουν αποξενωθεί από παραδοσιακούς συμμάχους της στον σουνιτικό ισλαμικό κόσμο, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν. Επομένως ο Ντόναλντ Τραμπ θα «καταπιεί» τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Είναι βέβαια πιο άτυχος από τον Ρώσο ομόλογο του, μιας και έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης της χώρας του.

 

slpress.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024