29/03/2024

Γρίβας: Η Τουρκία πάει σε ελεγχόμενη ένταση εμπέδωσης της ισχύος της στην Ανατολική Μεσόγειο

Όλος ο σχεδιασμός της Τουρκίας σε Κύπρο, Καστελόριζο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, είναι στα πλαίσια μίας απόλυτα ελεγχόμενης έντασης με στόχο να εμπεδώσει διεθνώς, ότι η δύναμη ισχύος της στη περιοχή είναι αυτή που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε όλους τους μελλοντικούς ενεργειακούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, όλων των δρώντων , λέει στον 98.4 ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας. Σημειώνει μάλιστα ότι το αφήγημα , πως χώρες όπως οι ΗΠΑ σήμερα για τα συμφέροντα τους θα πάνε κόντρα στη Τουρκία, δεν βγαίνει όταν με κινήσεις εμπάργκο για παράδειγμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθηλώνονται από ανταλλακτικά ελικόπτερα αποτροπής που διαθέτει η Κύπρος.

Οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια είναι ζωντανοί και επικίνδυνοι, λέει ο κ. Γρίβας, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από τα πραγματικά περιστατικά θανάτου του έλληνα ομογενή στην Αλβανία, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν άμεσα, ο τρόπος δράσης της Αλβανικής αστυνομίας, αποδεικνύει ότι η Αλβανία στέλνει μήνυμα με μία τόσο ακραία αντιμετώπιση, πως αν και μικρότερη δύναμη, σε ζητήματα εθνικισμού, είναι έτοιμη να φτάσει στα άκρα τις αντιδράσεις της, σε ένα πεδίο σχέσεων όχι μόνο με τους Σέρβους αλλά και προς την Ελλάδα , διαρκώς επιδεινούμενο. 

Την ίδια ώρα, κατά τον ίδιο είναι δυσεξήγητο πως όλοι αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια, εντός του  ΝΑΤO, με την είσοδο και της ΠΓΔΜ, θα ομαλοποιηθούν, αφού εκτιμά ότι στη ουσία το πρόβλημα θα διογκωθεί εντός αυτού.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024