Ξεκίνησε η μάχη της διαδοχής της Μέρκελ
Ξεκίνησε η μάχη της διαδοχής της Μέρκελ
Με δεδομένο ότι η Μέρκελ δεν έχει προετοιμάσει τη διαδοχή της στην προεδρία της CDU, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στις τάξεις των επίδοξων διεκδικητών στέλεχος με το αναγκαίο για τη θέση πολιτικό εκτόπισμα
Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο μόνος που διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, είναι αρκετά δημοφιλής και, κυρίως, έχει τη στήριξη απ’ όλες τις πτέρυγες του κόμματος, είναι ο νυν πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκ των πραγμάτων βέβαια -λόγω ηλικίας και όχι από έλλειψη φιλοδοξίας- ο 76χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών είναι εκτός κούρσας.
Το όνομά του ακούγεται μεν, εντούτοις μόνον ως μεταβατική λύση σε περίπτωση που υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη στο επικείμενο συνέδριο της CDU.
Πάντως, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle και την εκπομπή Conflict Zone που θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη, επισημαίνει ότι η καγκελάριος «έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή». Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την εν εξελίξει διαδοχολογία, παραδέχθηκε όμως ότι η μάχη της διαδοχής έχει ξεκινήσει.
Οι πιθανοί διάδοχοι
Ποιοι είναι λοιπόν στην παρούσα φάση οι πιο πιθανοί διάδοχοι της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία της Χριαστιανοδημοκρατικής Ένωσης και -ψηφοφόρων θέλοντος- και στην καγκελαρία; Μετά τη σημερινή προαναγγελία αποχώρησής της, δυο στελέχη δήλωσαν ήδη παρόν στη μάχη της διαδοχής. Πρόκειται για την «εκλεκτή» της ίδιας της καγκελαρίου, τη γενική γραμματέα της CDU και πρώην πρωθυπουργού του Ζάαρ Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τον νυν υπουργό Υγείας και πρώην «δεξί χέρι» του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών Γενς Σπαν.
Στα ονόματα που «παίζουν» επίσης, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της χριστιανικής ένωσης Φρίντριχ Μερτς.
Οι τέσσερις πιθανοί υποψήφιοι έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: όλοι θεωρούνται -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- πιο συντηρητικοί από την Άγκελα Μέρκελ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δρομολογούσαν τη μετατόπιση του κόμματος και πάλι προς τα δεξιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Καζάνι που βράζει το SPD
Η συγκυβέρνηση στο Βερολίνο όμως δεν φαίνεται να κινδυνεύει τόσο από τους δελφίνους όσο από τον κυβερνητικό εταίρο. Στους Σοσιαλδημοκράτες δεν τίθεται μεν (ακόμη) θέμα ηγεσίας, ωστόσο μετά τις απανωτές εκλογικές πανωλεθρίες, το SPD είναι καζάνι που βράζει.
Ηγετικά στελέχη ζητούν πλέον επιτακτικά και ανοιχτά ένα μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα στο κυβερνητικό έργο και στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος Αντρέα Νάλες κατέθεσε σήμερα μια σειρά προτάσεων -όπως τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης- που δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την CDU και οι οποίες, όπως εκτιμούν αναλυτές, οδηγούν σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι το 2019 θα είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών και στη Γερμανία.
Φρίντριχ Μερτς : Ο νέος υποψήφιος για την ηγεσία του CDU
Την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανακοίνωσε ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό πολιτική το 2009.
Όπως προανήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Μερτς «είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη για αυτό και ταυτόχρονα να κάνω το παν προκειμένου να ενισχύσω την εσωτερική συνοχή και την προοπτική του CDU».
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η πρόεδρος του CDU Άνγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή της για την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας το τέλος της 13ετούς κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς
Ο 62χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 που αποχώρησε από την πολιτική δηλώνοντας ότι χρειάζεται «ένα διάλειμμα», ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Οι δυο τους διατηρούσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τον κ. Μερτς να ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και να κατηγορεί την ‘Ανγκελα Μέρκελ για «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του CDU.
Στις εκλογές του 2009 δεν ήταν υποψήφιος και έκτοτε δραστηριοποιείται ως δικηγόρος, ενώ έχει διαγράψει αξιοσημείωτη διαδρομή ως σύμβουλος επιχειρηματικών κολοσσών. Από το 2016 είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού τμήματος της εταιρίας επενδύσεων Blackrock, ενώ είναι και Πρόεδρος της «Ατλαντικής Γέφυρας» (Atlantik Bruecke), γερμανικής μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Εδώ και έναν χρόνο είναι επίσης άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ – το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για την διαδοχή της ‘Αγγελα Μέρκελ – για θέματα οικονομίας και Brexit.
Ο κ. Μερτς θεωρείται ειδικός στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά και έγινε γνωστός για την πρότασή του για φορολογική δήλωση που θα χωράει σε ένα σου-βερ μπίρας. Οι απόψεις του εν πολλοίς ταυτίζονται με αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, μιλώντας σε εκδήλωση για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα και ιδίως την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», έλεγε τον Ιανουάριο του 2017 και, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε, τα λόγια κεντρικού τραπεζίτη, προειδοποιούσε ότι «είτε το ευρώ θα διαλυθεί είτε θα πληρώνουμε για πάντα». Ο ίδιος εξέφραζε ταυτόχρονα την ανησυχία ότι «το κοινό νόμισμα θα γίνει η εκρηκτική ύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αν και αρχικά ήταν υπέρ της εισαγωγής του. Κατά την διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα και να αποχωρήσουν από την ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική, υποστηρίζει την ένταξη τόσο της Τουρκίας όσο και της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Στην επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο ο κ. Μερτς αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την δραστηριότητά του στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο – τουλάχιστον στην Γερμανία – δεν συνηθίζεται να επιστρέφει κανείς στην πολιτική.
πηγή: DW, in.gr