19/05/2024

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ


Ένας εντυπωσιακός αριθμός 36 εκατομμυρίων ψηφοφόρων έχει ήδη ψηφίσει πριν από τη σημερινή ημέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ.

Η αυξημένη αυτή συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία προδιαθέτει για ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στη σημερινή εκλογική διαδικασία, αλλά και για μεγάλες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, σχολιάζει το “Politico.”

 

Ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η σφοδρή επιθυμία των Δημοκρατικών να τον αποδοκιμάσουν, οδήγησαν τους ψηφοφόρους από νωρίς στις κάλπες, καθώς το 2014 είχαν επιλέξει να ψηφίσουν πρόωρα 27,2 εκατομμύρια αμερικανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που παρακολουθεί και καταγράφει τη συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές.

Η τάση αυτή της πρόωρης συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν νωρίτερα φέτος στο Τέξας, στη Νεβάδα και στην Αριζόνα είναι ήδη περισσότεροι από την πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες που είχε καταγραφεί στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΜακΝτόναλντ.

Επίσης, σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα συνήθη ποσοστά συμμετοχής σε μη προεδρικές εκλογές, ακόμη και με ελάχιστη διαφοροποίηση.

Όπως διαφαίνεται, το υψηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την εικόνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και την πιθανή διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης/προεδρικής εκλογής από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων» δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο “Politico.”

 

Ο ΜακΝτόναλντ προέβλεψε ότι, από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη ψηφοφορία, ο αριθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων σε κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετοχής που καταγράφηκε το 2014, και αυτό θα αλλάξει και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τομ Μπόνιερ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Target Firm, που επεξεργάζεται στοιχεία των Δημοκρατικών, πρόβλεψε ότι η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να ξεπεράσει και τα σαράντα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι προσεκτικοί σχετικά με το ποιο κόμμα θα συγκεντρώσει ένα εκλογικό πλεονέκτημα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχομένως στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να διατυπώσουν μια τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ΜακΝτόναλντ και η ομάδα έρευνας της Edison Media Research, που πραγματοποιούν μια αναθεωρημένη δημοσκόπηση μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2016, προβλέπουν ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στις κάλπες θα φτάσει στα 105,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται σε ποσοστό περίπου 45% του νόμιμου εκλογικού σώματος.

Μια τέτοια συμμετοχή, θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ψήφισαν λιγότεροι από 82 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι των 137 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Νομίζω ότι όλοι μας κάναμε μια ασφαλή πρόβλεψη ότι το 2018 δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2014» είπε χαρακτηριστικά ο Μπόνιερ.

Παράλληλα, επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει από την υποεκτίμηση της δημογραφικής σύνθεσης μιας εκλογικής περιφέρειας, ακόμη και για μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ώστε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα της σημερινής συμμετοχής στις κάλπες.

Μερικές δημοσκοπήσεις (Monmouth University, New York Times/Siena College) προχώρησαν σε προσαρμογές δημοσιοποιώντας πολλαπλά αποτελέσματα για κάθε δημοσκόπηση κι ανάλογα με τις αλλαγές που θα προκληθούν από τα διαφορετικά σενάρια της συμμετοχής των ψηφοφόρων. Το μέσο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει αύξηση του αριθμού της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Στην πρώτη δημοσκόπηση (Times/Siena) για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρεπουμπλικάνου Πέτε Σέσιονς (Τέξας) υπήρχε η πρόβλεψη συμμετοχής 194.000 ψηφοφόρων, ενώ στη δεύτερη δημοσκόπηση η πρόβλεψη αυτή της συμμετοχής αυξήθηκε στις 211.000 για τα προάστια του Ντάλας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κομητείας περισσότεροι από 188.000 ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πρόωρα στην Κομητεία του Ντάλας (ποσοστό 7% του πληθυσμού της εκλογικής περιφέρειας του Σέσιονς ανήκει σε άλλη κομητεία, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του συνολικού αποτελέσματος της πρόωρης ψηφοφορίας).

Το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής ήταν υπέρ των Δημοκρατικών σε μερικά από τα μοντέλα των δημοσκοπήσεων (Times/Siena).

Η Μάρα Σάτμαν, καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης (Connecticut College), δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος μπορεί να επωφεληθεί από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι θα είχαν ψηφίσει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει η επιλογή να ψηφίσουν πιο νωρίς. Η ίδια τονίζει ότι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την άλλη μεριά, ο Μπόνιερ δήλωσε ότι υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των μη συνηθισμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ αυτών, τα άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά κι όσοι ψηφίζουν πρώτη φορά, που ενδέχεται να ωφελήσει τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, και μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

«Η ερώτηση που δεν θα απαντηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η εξής: οι τάσεις αύξησης της συμμετοχής που καταγράφηκαν στην πρόωρη ψηφοφορία θα συνεχιστούν την ημέρα των εκλογών;» αναρωτήθηκε ο Μπόνιερ, για να συνεχίσει τον προβληματισμό του: «Ή θα αντιστραφεί; Το 2016 σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αντιστροφή. Δε νομίζω ότι κάποιος μπορεί να στοιχηματίσει για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, δηλαδή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση» τόνισε ο ίδιος.

IN.GR, 

 

PHOTOS: RT

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024