29/03/2024

FT: Πού θα κριθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ποιες τακτικές επιστρατεύει ο Τραμπ για να συσπειρώσει την εκλογική μάχη. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την πρόωρη ψήφο. Γιατί θα είναι «κλειδί» η προσέλευση των γυναικών και των νέων. Τα προγνωστικά για τις κρίσιμες πολιτείες.

των Δημήτρη Σεβαστόπουλου και Courtney Weaver

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί ένα τελευταίο γύρο προεκλογικών εμφανίσεων σε πολιτείες κλειδιά σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την πλειοψηφία που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία, καθώς η προσέλευση ρεκόρ στην διαδικασία της πρόωρης ψηφοφορίας καταδεικνύει ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για τον πρόεδρο.

Στις δύο τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη των εκλογών, ο κ. Τραμπ θα εμφανιστεί σε πολιτείες όπου διεξάγονται οριακές μάχες για τη Γερουσία – το Τενεσί, την Ιντιάνα και το Μιζούρι – και δύο σε πολιτείες με οριακές μάχες για την εκλογή κυβερνήτη – την Τζόρτζια και το Οχάιο – καθώς ολοκληρώνει την πιο σκληρή καμπάνια που έδωσε Αμερικανός πρόεδρος για ενδιάμεσες εκλογές.

Αν και οι ενδιάμεσες εκλογές αντιμετωπίζονται πάντα σαν ένα δημοψήφισμα για τον πρόεδρο, τα τεράστια νούμερα πρόωρων ψήφων στις ΗΠΑ υπογραμμίζουν τις πολιτικές διαιρέσεις που έχει προκαλέσει ο κ. Τραμπ.

Σε τουλάχιστον 28 πολιτείες, οι ψηφοφόροι που ψήφισαν πρόωρα ήταν περισσότεροι σε σχέση με τις ενδιάμεσες εκλογές του 2014, σύμφωνα με τον Μάικλ Μακντόναλντ, εκλογολόγο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι απαισιόδοξοι όσον αφορά τη Βουλή την Αντιπροσώπων, ο κ. Τραμπ έχει επικεντρωθεί σε πολιτείες όπου δίνεται σκληρή μάχη για τη Γερουσία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το κόμμα να διατηρήσει ή να αυξήσει την πλειοψηφία των 51 έναντι 49 εδρών.

Ο κ. Τραμπ σπάνια παραδέχεται ότι μπορεί να χάσει. Αλλά την Παρασκευή, μιλώντας στη Δυτική Βιρτζίνια για το ενδεχόμενο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί τη Βουλή – το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδικασίες αποπομπής εναντίον του – τόνισε: «μπορεί να συμβεί».

«Θέλω να ψηφίσετε για μια Ρεπουμπλικανική Βουλή και μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε αυτό το υπέροχο κίνημα» δήλωσε αργότερα την Παρασκευή από την Ιντιάνα ο κ. Τραμπ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Τραμπ έχει κινητοποιήσει την εκλογική του βάσημε μηνύματα υπέρ του νόμου και της τάξης – δημιουργώντας κλίμα φόβου για το καραβάνι των μεταναστών στο Μεξικό – βασιζόμενος και πάλι στο ζήτημα της μετανάστευσης που τον βοήθησε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί κινητοποίησαν την εκλογική τους βάση με εμφανίσεις του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της Όπρα Γουίνφρεϊ. Η τηλεοπτική αστέρας και πιθανή διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών, συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία της Στέισι Έιμπραμς, υποψήφιας των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτρια.

Στο πλευρό της κα. Έιμπραμς βρέθηκε και ο κ. Ομπάμα, καλώντας τους Δημοκρατικούς να εκφράσουν την αντίθεση τους στον κ. Τραμπ μέσω της ψήφου τους. «Μην γιουχάρετε, ψηφίστε» τόνισε. «Δεν τους νοιάζουν τα γιουχαϊσματα σας. Τους νοιάζουν οι ψήφοι σας» πρόσθεσε.

Σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, οι πολιτικοί αναλυτές μιλούν λιγότερο για το τεράστιο Δημοκρατικό «μπλε κύμα». Στις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί έχουν ένα προβάδισμα περίπου επτά μονάδων. Αλλά η τελευταία δημοσκόπηση του NBC και της Wall Street Journal δείχνει ότι το προβάδισμα έχει συρρικνωθεί σε σχέση με τον περασμένο μήνα, κάτι που σημαίνει ότι ενώ οι Δημοκρατικοί παραμένουν φαβορί για να κερδίσουν τη Βουλή, η δυναμική πολιτική εκστρατεία του κ. Τραμπ μπορεί να έχει βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να πλησιάσουν.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, με 70% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων να λένε ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές. «Όταν τα ποσοστά για το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων κινούνται πάνω από το 80% και για τα δύο κόμματα, τότε τα μεγάλα νούμερα όσον αφορά την πρόωρη ψήφο και τη συμμετοχή είναι αναπόφευκτα» επισήμανε ο Λάρι Σάμπατο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Η Αμερική θα έχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκλογές, αν και είναι αρκετά κάτω από αυτό των προεδρικών».

Καθώς ο κ. Τραμπ μιλάει για την παράνομη μετανάστευση, οι Δημοκρατικοί έχουν επικεντρωθεί στο να κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είναι ενοχλημένοι που ο κ. Τραμπ δεν έχει εστιάσει στην οικονομία, δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται στο 3,7%.

Όταν ο κ. Τραμπ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσπαθούσε να εμποδίσει τη χορήγηση αμερικανικής υπηκοότητας σε παιδιά παράνομωνμεταναστών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, ο κ. Ράιαν Κοστέλο, Ρεπουμπλικάνος από τη Φιλαδέλφεια, τον κατηγόρησε για «πολιτικό λάθος», εξαιτίας του αντίκτυπου στους Ρεπουμπλικάνους που δίνουν οριακές μάχες για τη Βουλή σε περιφέρειες με μεγάλες κοινότητες μεταναστών.

Σε μια χρονιά που κυριεύτηκε από το κίνημα #MeToo, οι αναλυτές περιμένουν ότι με τόσες γυναίκες υποψηφίους, η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερη. Ως την Παρασκευή, οι γυναίκες είχαν ρίξει οριακά περισσότερους ψήφους από τους άνδρες στην πρόωρη ψηφοφορία σε διάφορες πολιτείες που μπορεί να κρίνουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Στη Φλόριντα, το Τενεσί, τη Νεβάδα και το Τέξας, οι γυναίκες αποτελούσαν τουλάχιστον το 53% των πρόωρων ψήφων. Στην Τζόρτζια, όπου η κα. Έιμπραμς είναι αντιμέτωπη με τον Μπράιαν Κεμπ, οι γυναίκες είχαν ρίξει πάνω από το 55% των πρόωρων ψήφων ως την Παρασκευή.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις αυξημένης συμμετοχής των νέων. Στο Τέξας, πάνω από το 10% των πρόωρων ψήφων προήλθαν από ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, μια θετική εξέλιξη για τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπέτο Ορούρκ, ο οποίος ελπίζει ότι η μεγάλη συμμετοχή νέων και μειονοτήτων μπορεί να τον βοηθήσει να κερδίσει ενάντια στο φαβορί, τον Ρεπουμπλικάνο Τεντ Κρουζ. Ο κ. Ορούρκ βρίσκεται πίσω από τον κ. Κρουζ σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά ισχυρίζεται ότι οι δημοσκόποι δεν καλύπτουν ορισμένες από τις ομάδες που τον στηρίζουν. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Change Research, εταιρείας που ειδικεύεται στον εντοπισμό νέων ψηφοφόρων, έδειξε ότι θα γίνει σκληρή μάχη.

Μια από τις πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων ψήφων είναι το Τενεσί, όπου ο πρώην Δημοκρατικός κυβερνήτης Φιλ Μπρέντεσεν, είναι αντιμέτωπος με την Ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλάκμπερν, για την είσοδο στη Γερουσία. Αν και η έδρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, η δημοφιλία του κ. Μπρέντεσεν στην πολιτεία, όπου θεωρείται πιο μετριοπαθής από την κα. Μπλάκμπερν, έχει κάνει πιο αμφίρροπο το αποτέλεσμα. Ως την Παρασκευή, οι ψηφοφόροι του Τενεσί είχαν ρίξει πάνω από 1,3 εκατ. ψήφους, μόλις 50.000 λιγότερους από τις συνολικές ψήφους στις εκλογές του 2014.

Τα νούμερα είναι πολύ υψηλά και σε άλλες πολιτείες. Στη Φλόριντα, περισσότεροι από 4 εκατ. είχαν ψηφίσει ως το πρωί της Κυριακής, περίπου 800.000 περισσότεροι από την περσινή διαδικασία πρόωρης ψηφοφορίας.

Η Σούζαν Μακμάνους, συνταξιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν έχουν το προβάδισμα οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι. Την Παρασκευή το πρωί, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ρίξει το 41,5% των ψήφων, έναντι 40,1% για τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, η πολιτεία έχει ένα μεγάλο αριθμό ανεξάρτητων ψηφοφόρων οι οποίοι προβλέπεται να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, υποστήριξε η κα. Μακμάνους.

 

Euro2day.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024