28/03/2024

Goldman Sachs: Οι επιπτώσεις στις αγορές από τις εκλογές στις ΗΠΑ – Τα σενάρια και οι κίνδυνοι

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μια νέα ανησυχία από τις ΗΠΑ προστίθεται σήμερα στη νευρικότητα των διεθνών αγορών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ καθώς οι αποφάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία, τη λήψη αποφάσεων και τις καταναλωτικές δαπάνες εξαρτώνται από τα αποτελέσματα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν ή επεκτείνουν την ισχύ τους στο Κογκρέσο, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ενθαρρυνθεί να ακολουθήσει πιο έντονα την πολιτική του ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως, εάν κερδίσουν έδαφος οι Δημοκρατικοί και το κόμμα καταλήξει να ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως τη Γερουσία, αυτό θα μπορούσε να καταπνίξει τους στόχους της πολιτικής του Τραμπ και ίσως να οδηγήσει σε πρόταση μομφής. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, στο οποίο οι Δημοκρατικοί κερδίζουν το Σώμα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν τη Γερουσία, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου “δεν είναι συνήθως ένα σημαντικό γεγονός για την αγορά των ΗΠΑ, πόσω μάλλον για τις παγκόσμιες αγορές, αλλά αυτήν τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά”, προειδοποιούν οι αναλυτές της Citigroup.

Τι “βλέπει” η Goldman Sachs

Από τη μεριά της η Goldman Sachs εκτιμά πως το  πιο πιθανό αποτέλεσμα στις σημερινές εκλογές είναι ότι οι Δημοκρατικοί πιθανόν θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία κατά ένα μικρό ποσοστό.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η δημοσιονομική ώθηση θα περιοριστεί από μια αύξηση 0,75-1,0% στο β’ εξάμηνο του 2018 σε ουδέτερη κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, κυρίως επειδή ένα διαιρεμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να βρει πολλά κοινά σημεία πολιτικής. Για παράδειγμα, και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ένα πακέτο δαπανών για τις υποδομές, αλλά έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εφαρμογή.

Αναμένεται επίσης περιορισμένο αντίκτυπο στην εμπορική πολιτική, αν και μια πιο περιορισμένη νομοθετική ατζέντα θα μπορούσε να αναγκάσει τον Τραμπ να αναλάβει περισσότερη δράση σε τομείς στους οποίους έχει περισσότερη εκτελεστική εξουσία, όπως το εμπόριο. Πιθανώς η πιο σημαντική ρήξη στο διαιρεμένο Κογκρέσο θα αφορά στις προθεσμίες στο δημοσιονομικό μέτωπο, ιδίως εκείνη για την αύξηση του χρέους (τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2019).

Ο αντίκτυπος στις αγορές

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ στις αγορές, η G.S σημειώνει ότι αυτή η εκλογική διαδικασία ιστορικά είναι λιγότερο σημαντική από τις προεδρικές και οδηγεί σε περιορισμένες κινήσεις στις αγορές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις της αγοράς ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο της Goldman, οι αντιδράσεις στις αγορές, θα είναι συγκρατημένες εάν οι Δημοκρατικοί πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Αυτό θα οδηγήσει σε ελαφρώς ασθενέστερα δημοσιονομικά κίνητρα και πιο αδύναμη ανάπτυξη, ενώ δεν αναμένεται φιλικότερη εμπορική πολιτική.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο κερδίσουν περισσότερο από μια μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις στο δολάριο είναι λιγότερο ξεκάθαρες  λόγω του αντισταθμιστικού αντίκτυπου των λιγότερων δημοσιονομικών κινήτρων τα οποία ωστόσο θα συνδυαστούν με μεγαλύτερες εμπορικές εντάσεις. Ενδέχεται να σημειωθούν μεγαλύτερες αντιδράσεις στην αγορά νομισμάτων της Ασίας εκτός Ιαπωνίας, όπου η υποαπόδοση θα είναι σημαντική εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δείξει προς την αύξηση των εμπορικών συγκρούσεων.

Όσον αφορά τις αγορές μετοχών, η αντίδραση στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές μπορεί να είναι διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν, δεδομένης της χαμηλότερης ευαισθησίας των αγορών στην αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα τα τελευταία χρόνια (με βάση την ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα) καθώς και της τρέχουσας δημοσιονομικής ώθησης η οποία ενδέχεται να εξασθενίσει τα επόμενα χρόνια.

Οι κίνδυνοι

Κατά την άποψη της G.S, οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές από τις εκλογές των ΗΠΑ είναι: 1) οι Δημοκρατικοί να λάβουν πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 2) οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.

Στην πρώτη περίπτωση, οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων αναμένεται να μειωθούν λόγω των μειωμένων προοπτικών για δημοσιονομικές κινήσεις και (συνεπώς) λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης να δούμε αδυναμία στους κλάδους των μετοχών που είναι ευαίσθητοι στις φορολογικές πολιτικές με την υποαπόδοση στον κλάδο των φαρμακευτικών να είναι έντονη, δεδομένης της υψηλότερης πιθανότητας νέων ρυθμιστικών κανόνων σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων (ακόμη και αν και τα περισσότερα ρυθμιστικά ζητήματα απαιτούν 60 ψήφους για να περάσουν).

Στη δεύτερη περίπτωση, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων – κάτι που έχει γίνει πιο πιθανό τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παραμένει μακριά από το βασικό σενάριο- οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξευθούν και οι μετοχές θα κινηθούν υψηλότερα  (ιδίως ο κλάδος των φαρμάκων) λόγω των ισχυρότερων προσδοκιών για την ανάπτυξη, τη μειωμένη αβεβαιότητα γύρω από το ρυθμιστικό περιβάλλον και τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα.

Τι θα φέρει ένα νέο sell-off

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών, η  επικράτηση των Δημοκρατικών θα μπορούσε να “τρομάξει” τη χρηματιστηριακή αγορά, λόγω ανησυχιών σχετικά με την πολιτική αστάθεια. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες σημαντικών αλλαγών πολιτικής εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Όμως μια μεγάλη και καθολική νίκη των Δημοκρατικών τόσο στη Βουλή όσο και τη Γερουσία θα προκαλούσε πιθανότατα έκπληξη στην αγορά και θα οδηγούσε σε νέο μεγάλο sell-off τις μετοχές.

Το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να αλλάξουν το πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων του Τραμπ ή να ξεκινήσουν διαδικασίες για πρόταση μομφής θα μπορούσε να “χτυπήσει” την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων που θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν τον απόλυτο έλεγχο του Κογκρέσου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ράλι τις μετοχές, καθώς θα αυξήσει τις πιθανότητες για περαιτέρω φορολογική μεταρρύθμιση. Πάντως, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τον Τραμπ να ακολουθήσει τις προστατευτικές διεθνείς εμπορικές του πολιτικές με ακόμα υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές.

 

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024