30/05/2024

Ο χάρτης που δείχνει τον «πόλεμο των γεωτρύπανων» στην Ανατολική Μεσόγειο

Πέντε γεωτρύπανα δίνουν τη μάχη στο «φιλέτο» της Μεσογείου για την εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Το τεράστιο ενδιαφέρον χωρών κι εταιρειών – κολοσσών είναι αυτονόητο, όπως και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία απειλεί και δημιουργεί πολεμικό κλίμα, εκτιμάται ότι μοιάζει με «σκυλί που απλά γαυγίζει». Τα μηνύματα που της έχει στείλει η Ουάσιγκτον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για «θερμά» επεισόδια κι ενώ είναι θέμα ωρών το πρώτο χτύπημα του υπερ-γεωτρύπανου της ExxonMobill.

 

Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Πέτρου Θεοχωρίδη στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου αναφέρεται ότι εκτός από τη γεώτρηση στη «Δελφίνη» που ξεκινά αυτές τις ώρες για λογαριασμό της Κύπρου, γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, όπως και στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, όπως και δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα, που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες. Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο-αδελφό του Stena Icemax τις επόμενες εβδομάδες, επίσης για το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία, προφανώς και σε αντίδραση στην πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, ανακοίνωσε για αύριο ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού δυτικά της Πάφου. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της Navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυλωμένους ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου χωρίς συνεννόηση με τη Δημοκρατία, έτσι που δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα. Η Τουρκία απάντησε ότι η κυπριακή Navtex εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή και δεν ισχύει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», η προετοιμασία για τη γεώτρηση προχωρά κανονικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης, με τρία σκάφη υποστήριξης να βρίσκονται κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ προχωρά και η μεταφορά στελεχών που θα επανδρώσουν το γεωτρύπανο για την έναρξή της με δύο πρωινές πτήσεις ελικοπτέρων και μία απογευματινή.

Στον χάρτη φαίνονται τα εξής:

1.Το σημείο όπου ξεκινά τη γεώτρηση το Stena Icemax στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.

2.Το σημείο όπου πραγματοποιεί την κατά σειρά γεώτρηση επί του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου το Saipem 10000.

3.To σημείο όπου πραγματοποιεί πρόσθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Ensco DS7.

4.Το σημείο όπου ξεκίνησε τη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih.

5.Το σημείο όπου ξεκινά αυτές τις μέρες η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στις νότιες ακτές της στον κόλπο της Μερσίνας, σε αβαθή ύδατα με το νορβηγικό γεωτρύπανο-πλατφόρμα ROWAN NORWAY.

6.Η περιοχή που «δέσμευσε» με παράτυπη Navtex η Τουρκία όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

7.Περιοχή που δέσμευσε με νέα παράτυπη Navtex η Τουρκία χθες για ναυτικές ασκήσεις.

8.Η περιοχή όπου μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα διεξάγεται πολυεθνική ναυτική άσκηση υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

9.Η ζώνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις των ελικοπτέρων υποστήριξης της γεώτρησης στο «Δελφίνη».

 

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024