28/03/2024

Κοινωνικές προεκτάσεις της άρνησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης
LLB, LLM – Νομικός

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύθηκε ότι το δικαίωμα ψήφου για τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που διαβιούν στο εξωτερικό είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα βάσει του Άρθρου 51 § 4. Αυτό που υπολείπεται είναι ότι πρέπει να περάσει ο εφαρμοστικός νόμος ώστε να μπορούν οι Έλληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό να εξασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στις εθνικές εκλογές όπως ισχύει ήδη για τους πολίτες 26 από τις 28 συνολικά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να σεβαστεί το ίδιο του το Σύνταγμα και να το εφαρμόσει άμεσα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Προβληματισμοί σε λανθασμένη βάση

Δυστυχώς για αυτό το θέμα ακούγονται πολλές ανακρίβειες που πιθανόν οφείλονται στο ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ότι το θέμα είναι ήδη λυμένο από τη Συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Αυτή η άγνοια οδηγεί πολλούς συμπατριώτες μας να αναλώνονται σε μια ανεδαφική συζήτηση για το αν συμφωνούν ή οχι με το συγκεκριμένο δικαίωμα και αν θα έπρεπε να δοθεί. Προκαλείται απογοήτευση και θυμηδία ειδικά όταν διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος σε τόσο λανθασμένη βάση, με τραγικό όμως παρελκόμενο να επηρεάζονται αρνητικά οι πολίτες. Ειλικρινά είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό πως μπορεί να υπάρξει ο παραμικρός ενδοιασμός σε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, επαγγέλματος, μόρφωσης και πολιτικών πεποιθήσεων.

Μισό εκατομμύριο

Υπολογίζεται ότι κατά την δεκαετία της κρίσης μετοίκησε περίπου μισό εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για νέες και νέους, επιστήμονες επί το πλείστον, που έφυγαν προς αναζήτηση εργασίας και ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου σε κάποια άλλη χώρα (κυρίως εντός της Ε.Ε.). Είναι θλιβερό και άδικο που παρ’ότι βρέθηκαν σε αυτή τη δύσκολη θέση, που αποχωρίστηκαν την οικογένεια τους, τους φίλους τους, το σπίτι τους, την ίδια τους τη ζωή, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κρατικό αμοραλισμό. Πέραν λοιπόν των άλλων δυσκολιών, καλούνται να αγωνιστούν για να αποκτήσουν εκ νέου ένα αυτονόητο δικαίωμα, το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, όπως το είχαν και πρίν αναχωρήσουν από τη πατρίδα τους.

Ταξικές διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων πολιτών

Ζώντας μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουμε με θλίψη τους πολίτες των άλλων χωρών να ψηφίζουν κανονικότατα στις εθνικές εκλογές των χωρών τους είτε στο Λονδίνο είτε σε άλλες περιφερειακές πόλεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Κύπριοι αδελφοί μας με τους οποίους έχουμε κοινωνικές σχέσεις και εκκλησιαζόμαστε μαζί, οδηγούν λιγότερο από μία ώρα από το Κάρντιφ (Cardiff) όπου ζούμε και πηγαίνουν να ψηφίσουν κανονικά στο προξενείο τους στο Μπρίστολ (Bristol). Αν δηλαδή ταξιδέψουμε με το αεροπλάνο και χάσουμε χρόνο και κάνουμε έξοδα έχουμε κανονικά δικαιώματα ενώ αν δεν μπορούμε να φύγουμε ή δεν έχουμε τα χρήματα για να ταξιδέψουμε υπάρχει στέρηση των δικαιωμάτων μας; Η εξάσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων πρέπει να βασίζεται στην ισότητα και να μην γίνονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών όπως συμβαίνει τώρα. Δεν πρέπει να γίνεται με ταξικά και οικονομικά κριτήρια που να στερούν από τους μη έχοντες οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι διότι έτσι καταλύεται η έννοια της ισονομίας και επί της ουσίας η ίδια η δημοκρατία. Ουσιαστικά, με την στέρηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος η ελληνική πολιτεία τιμωρεί τους φτωχούς που έφυγαν προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό και δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για να πάνε στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Στερείται όμως το δικαίωμα ψήφου ακόμη και σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν μπορούν να ταξιδέψουν για προσωπικούς, οικογενειακούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Η Ελλάδα, ως μια δυτικού τύπου σύγχρονη ευρωπαική δημοκρατική χώρα, θα πρέπει να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, το Σύνταγμα της, τους πολίτες της και να εφαρμόσει απλά και άμεσα ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. 
info@michaelarapis.com
michaelarapis.com

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της ανεξάρτητης εβδομαδιαίας ελληνικής εφημερίδας του Λονδίνου Ανεξαρτησία

Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο: 
http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1115201863651Eleftheria_954.pdf?fbclid=IwAR0jp_YIgz7Ms8QuImvThYVWR3Blkro4L-RsIrSYO-vbaYoz0EtfcGlH0qs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024