29/03/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Σαρλ ντε Γκωλ: ο στρατηγός και πολιτικός που έσωσε την τιμή της Γαλλίας

 

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας

Στις 3 Ιουνίου του 1944 γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Σαρλ ντε Γκωλ. Ο Σαρλ ντε Γκωλ (Charles André Joseph Marie de Gaulle, στη Γαλλία συνήθως Général De Gaulle, 22 Νοεμβρίου 1890 – 9 Νοεμβρίου 1970) ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός.

 

Η σημαία του φιλογερμανικού γαλλικού κράτους του Vichy.

Ήταν ο άνθρωπος που με την “Ελεύθερη Γαλλία”, αντιστασιακό κίνημα που δημιούργησε εναντίον των Ναζί, έσωσε κυριολεκτικά την τιμή της Γαλλίας από την ντροπή του Βισύ (Vichy). Είναι μάλιστα ειρωνικό πως ο πολιτικός αρχηγός του φιλογερμανικού μορφώματος ήταν ο στρατάρχης και ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ανρί Φιλίπ Πεταίν (γαλλικά: Henri-Philippe Pétain, 24 Απριλίου 1856 – 23 Ιουλίου 1951).

 

Η σημαία των “Ελεύθερων Γάλλων” του Ντε Γκωλ.

Το όνομα του Ντε Γκωλ θα συνδεθεί άρρηκτα με την γαλλική και ευρωπαϊκή ιστορία. Στην Γαλλία, θα έρθει σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που ήθελαν έναν ισχυρό πρωθυπουργό έναντι ενός αδύναμου πολιτικά προέδρου κλυδωνίζοντας την λεγόμενη Δ’ Γαλλική Δημοκρατία – και λόγω της περιθωριοποίησης του Κομμουνιστικού κόμματος μετά από απαίτηση των Αμερικανών που οικοδομούσαν εκ νέου την Ευρώπη με το Σχέδιο Μάρσαλ – ενώ το 1962 δεν θα διστάσει να αναγνωρίσει το κράτος της Αλγερίας, βλέποντας την συνεχή σφαγή Γάλλων στρατιωτών. Η φιλία του με τον Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ θα δώσει ώθηση στην Γαλλογερμανική φιλία, βοηθώντας στην δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Θα έρθει σε διάσταση με τις ΗΠΑ και το NATO επιδιώκοντας να φέρει την Γαλλία στην θέση που της αρμόζει.

Το 1966, ο Σαρλ ντε Γκωλ απέσυρε τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ενθουσιασμό στην Μόσχα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη του εκεί, ενώ στην συνεχεια θα προσπαθήσει να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ κατά την διάρκεια της “Ύφεσης” (Detente). Υπέβαλε δύο φορές βέτο στην ένταξη της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ (1963, 1967) θεωρώντας την Δούρειο Ίππο των Αμερικανών στην Ευρώπη.

Τέλος, ήταν υπέρ των ελληνικών θέσεων. Από νωρίς υποστήριξε την προσέγγιση της Ελλάδος στην ΕΟΚ, πράγμα που τόνισε και κατά την διάρκεια τις επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι. Επίσης, ήταν υπέρ της προστασίας της Ελλάδος από τους επικίνδυνους γείτονές της. Στις 16 Μαΐου του 1963 ο Στρατηγός ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Αθήνα.

About Post Author

2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023