28/03/2024

Brexit – Οι τελευταίες εξελίξεις

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης  – LLB, LLM – Νομικός

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σχετικά με το επικείμενο Brexit επηρεάζουν όλο το ευρωπαικό οικοδόμημα και κυρίως τα περίπου 3.8 εκ Ευρωπαίων πολιτών από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ) που ζούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Αντικείμενο συζήτησης κατά την πρόσφατη σύγκληση του Ευρωπαικού Συμβουλίου (25/11) ήταν η έγκριση του περιεχομένου του κειμένου αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών. Αυτό το όργανο απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Φυσικά τα περίπλοκα αυτά κείμενα συντάσσονται από τεχνοκράτες και εξειδικευμένους συμβούλους που εργάζονται επί μήνες και έχουν συμφωνηθεί πριν την σύσκεψη των ηγετών. Επομένως, η έγκριση από τους ηγέτες έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα και καθαρά πολιτική χροιά. Οι ηγέτες συμφώνησαν στους επί μέρους όρους της συμφωνίας με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Theresa May που πλέον θα έρθει προς ψήφιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Δικαιώματα

Η καταληκτική ημερομηνία εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ είναι η 29/03/2019. Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στο ΗΒ είναι εξασφαλισμένα μονομερώς από την Βρετανική κυβέρνηση σύμφωνα με δήλωση της Πρωθυπουργού προ μηνών. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και της έγκρισης ή μη, της τελικής συμφωνίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους δεν έχουν έρθει ακόμα αλλά θα έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μέχρι αυτή την ημερομηνία. Επομένως, όσοι Έλληνες θέλουν να έρθουν για εγκατάσταση θα πρέπει να το πράξουν πριν από αυτή την ημερομηνία ώστε να απολαύσουν αυτές τις ευεργετικές διατάξεις. Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θα συμβεί μετά. Αυτή ακριβώς την μελλοντική σχέση ΗΒ και ΕΕ οριοθετεί η συμφωνία.

Σενάρια

Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 ή 11 Δεκεμβρίου ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα πριν την επόμενη σύνοδο ηγετών του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις 13/12. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι αμφίρροπο και με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται να εγκριθεί αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Επίσης, αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης θα καταψηφίσουν για διαφορετικούς λόγους.

Σε περίπτωση καταψήφισης, από νομικής πλευράς υπάρχει κενό και η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Από πολιτικής πλευράς υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον πιθανά σενάρια.
α) Παραίτηση της Πρωθυπουργού και εκλογή νέας ηγεσίας μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει σχηματισμό νέας κυβέρνησης από το ίδιο κοινοβούλιο για να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
β) Προκήρυξη εθνικών εκλογών με εκλογική περίοδο μέσα στα Χριστούγεννα.
γ) Προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος όπου με την αλλαγή του κλίματος και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα οδηγήσει σε ανατροπή του Brexit, παραμονή στην ΕΕ και τερματισμό της κρίσης των τελευταίων 2,5 ετών. Αυτό είναι το ονειρώδες σενάριο για όλους.
δ)Το απευκταίο σενάριο σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας είναι η αποχώρηση χωρίς κάποια συμφωνία και επομένως χωρίς μεταβατική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μετά τις 29/03/2019 το ΗΒ θα είναι νομικά ως προς την Ελλάδα (και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.) μια “Τρίτη χώρα”. Κατ’επέκταση, οι πολίτες της Ε.Ε. δεν θα υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς και τα δικαιώματα τους θα πάψουν να εξασφαλίζονται από την Ε.Ε. αλλά θα καθορίζονται μόνο από την εκάστοτε Βρετανική κυβέρνηση.

Αν η συμφωνία ψηφιστεί, τότε θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος έως τις 31/12/2020 όπου θα εφαρμόζεται κανονικά το Ευρωπαικό δίκαιο και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών θα παραμείνουν ώς έχουν. Μάλιστα υπάρχει συζήτηση η μεταβατική περίοδος να επεκταθεί έως το 2022. Αυτό είναι πολύ θετικό σενάριο για τους Έλληνες διότι όσοι έρθουν μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν και εκείνοι τα δικαιώματα τους εξασφαλισμένα.

 

 

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι Νομικός. Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

Στοιχεία επικοινωνίας: info@michaelarapis.com
michaelarapis.com

 

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κοινωνική του Πειραιά 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024