11/12/2024

G20: Η ατζέντα της συνόδου στην Αργεντινή.

G20 Summit in Buenos Aires

epa07199882 The Heads of State and Government of the G20 countries pose for the family picture during the G20 summit in Buenos Aires, Argentina, 30 November 2018. The Group of Twenty (G20) Summit brings together the heads of State or Government of the 20 largest economies and takes place from 30 November to 01 December 2018. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα του Stewart M. Patrick για λογαριασμό το Council On Foreign Relations με τίτλο The G20 Tango: What to Expect From the Buenos Aires Summit, η ομάδα των είκοσι (G20), η οποία συναντιέται στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για την ετήσια σύνοδο κορυφής  στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, έχει γενέθλια και γίνεται 10 ετών. Αυτό το ορόσημο είναι η κατάλληλη στιγμή για να προβληματιστούμε για το τι έχει και δεν έχει επιτύχει η ομάδα – καθώς και για το ρόλο που μπορεί να ελπίζει να διαδραματίσει σε μια εποχή αυξανόμενου εθνικισμού και επέκτασης του γεωπολιτικού ανταγωνισμού αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Patrick. 

Τον Νοέμβριο του 2008, στα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης, ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις κυριότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου. Η ανύψωση της ομάδας των G20 σε επίπεδο ηγετών ήταν καίριας σημασίας στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Για πρώτη φορά, τα σημαντικότερα εδραιωμένα και αναδυόμενα κράτη συναντήθηκαν ως φαινομενικά ισότιμοι εταίροι στην κορυφή της πολυμερούς συνόδου κορυφής. Το γεγονός αντανακλούσε μια νέα πραγματικότητα. Οι δυτικές κυβερνήσεις δεν μπορούσαν πλέον να ελπίζουν στην επίλυση των ίδιων των διεθνών οικονομικών κρίσεων. Απαιτούσαν ένα πιο περιεκτικό σώμα το οποίο περιλάμβανε και ανερχόμενα έθνη. Η G20 είναι πλέον ένα ετήσιο προσάρτημα – και δεν είναι περίεργο. Τα μέλη της αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, παράγουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αντιπροσωπεύουν το 75% του διεθνούς εμπορίου. Επειδή είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο περιεκτικό από τα επίσημα θεσμικά όργανα που βασίζονται στη συνθήκη, η Ομάδα των 20 χωρών έχει τη δυνατότητα να ενεργεί πιο επιμελώς και (τουλάχιστον κατ ‘αρχήν) να ξεπερνάει την απογοητευτική πολιτική του μπλοκ που πλήττει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες παγκόσμιες οργανώσεις προσχώρησης.

Μέχρι το περασμένο έτος, η σύνοδος κορυφής των G20 ήταν ουσιαστικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ. Όμως στην τελευταία τους συνάντηση στο Αμβούργο της Γερμανίας, ο Τραμπ δεν υπέγραψε την Παγκόσμια Συνθήκη για το Κλίμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους εταίρους. Όπως σημείωσε ο Guardian ήταν μία από τις πιο τεταμένες συγκεντρώσεις των παγκόσμιων ηγετών εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον Patrick ενδέχεται η συνάντηση των G20 στο Mπουένος Άιρες να ακολουθήσει το ίδιο περίεργο κλίμα καθώς έρχεται μετά την αποτυχημένη σύνοδο των G7 στο Καναδά.  Η Αργεντινή ως χώρα υποδοχής έχει καθορίσει τρεις προτεραιότητες για τη δική της προεδρία, υπό το ευρύ θέμα «οικοδόμηση συναίνεσης για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Το μέλλον της εργασίας

Η ταχεία τεχνολογική αλλαγή θέτει διλήμματα για όλα τα μέλη του G20. Ο πιθανός αντίκτυπος της αυτοματοποίησης στην απασχόληση είναι ίσως ο πιο σοβαρός από αυτά. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της προετοιμασίας εργατικών δυνατοτήτων για θέσεις εργασίας υψηλότερης ειδίκευσης και την επέκταση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς ολόκληροι τομείς απειλούνται να εξαφανιστούν.

 Υποδομές ανάπτυξης

Ένα εντυπωσιακό χάσμα στις παγκόσμιες υποδομές αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη (SDGs). Σύμφωνα με τη G20, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει σχεδόν 100 τρις ​​δολάρια μέχρι το 2030 σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, φράγματα, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αγωγούς, σιδηροδρομικά δίκτυα, ηλεκτρικά δίκτυα, ψηφιακά δίκτυα και παρόμοια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η κινητοποίηση αυτών των κεφαλαίων θα απαιτήσει τη χρησιμοποίηση μαζικού αλλά επί του παρόντος αναξιοποίητου ιδιωτικού κεφαλαίου από θεσμικούς επενδυτές. Μία από τις μεγαλύτερες επίσημες πηγές χρηματοδότησης της υποδομής είναι η αμφιλεγόμενη εταιρεία της Κίνας BRI. Άλλες χώρες της G20 θα αναζητήσουν διαβεβαιώσεις από την Κίνα σχετικά με τις συνέπειες της χρηματοδότησης της BRI στα επίπεδα χρέους των εταίρων, τη διακυβέρνηση και την ευαισθησία στην κινεζική επιρροή.

Η ασφάλεια των τροφίμων

Η τρίτη προτεραιότητα της Αργεντινής είναι «ένα βιώσιμο μέλλον για τα τρόφιμα». Συνολικά, οι χώρες της ομάδας G20 αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της παγκόσμιας γεωργικής γης και το 80% του εμπορίου της σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να διπλασιαστεί για να καλύψει την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού και τις διατροφικές αλλαγές. Η πρόκληση είναι να τροφοδοτήσουν τον κόσμο χωρίς να σκοτώσουν το περιβάλλον.

Όπως δείχνει αυτή η ατζέντα, η G20 έχει επεκτείνει την αποστολή της πολύ πέρα ​​από την οικονομία.

 

Παρόλα αυτά, είναι αδύνατο να αποφευχθεί οι συναντήσεις των ηγετών των G20 να συμπεριλαμβάνουν θέματα «υψηλής πολιτικής». Όποτε συγκεντρωθούν οι ισχυρότεροι άνδρες και γυναίκες του κόσμου, θα συζητήσουν πάντοτε αυτά που έχουν στο μυαλό τους, όποια και αν είναι η επίσημη ατζέντα. Φέτος, τρία θέματα αναμένεται να κυριαρχούν στις συνομιλίες των ηγετών..

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ Κίνας 

Ως συνήθως, μεγάλο μέρος της προσοχής θα δοθεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο.Αυτή τη φορά την παράσταση φαίνεται να κλέβει η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Ξι Τζίνπινγκ. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι ηγέτες θα περιορίσουν την διαμάχη τους για το εμπόριο, αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά, όπως προκύπτει από την αποτυχία της συνόδου κορυφής της APEC να συμφωνήσει σε ένα τελικό ανακοινωθέν.

Η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία 

Η κατάσχεση των ουκρανικών ναυτικών πλοίων σε αμφισβητούμενα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας από τη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δημιουργεί ένα θέμα που τα μέλη της G20 δεν μπορούν να αγνοήσουν. Η Μόσχα απομονώθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπέστη σοβαρές επικρίσεις από την εξερχόμενη εκπρόσωπο των ΗΠΑ Νίκι Χάλεϊ.  Να θυμίσουμε πως στην περυσινή σύνοδο κορυφής της G20, ο Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος μίλησαν εκτενώς, ιδιωτικά (χωρίς μεταφραστή)

Η υπόθεση Κασόγκι 

Ο πιο αμφιλεγόμενος φιλοξενούμενος στο Μπουένος Άιρες θα είναι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, για τον οποίο υπάρχει η ευρεία υποψία ότι διέταξε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Το δεδομένο είναι πως θα συναντηθεί με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, η οποία ψάχνει εμπορικούς εταίρους μετά το Brexit.

 

Geopolitics Editorial Team 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!