Δόγμα Μονρόε – η ανάδυση της ισχύος των ΗΠΑ


Γράφει ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1823, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε – έχει επικρατήσει στην ελληνική βιβλιογραφία η λανθασμένη προφορά με τη σωστή να είναι Μόνροου (James Monroe, 28 Απριλίου 1758 – 4 Ιουλίου 1831) – θα διατυπώσει το λεγόμενο “Δόγμα Μονρόε” (Monroe Doctrine), το οποίο συντάχθηκε από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κουίνσι Άνταμς (John Quincy Adams, 11 Ιουλίου 1767 – 23 Φεβρουαρίου 1848).
Το δόγμα αυτό έλεγε εν ολίγοις ότι περαιτέρω προσπάθεια ανάμειξης και αποικισμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Βόρεια και Νότια Αμερική θα εθεωρείτο από τις ΗΠΑ επιθετική ενέργεια με άμεση συνέπεια την επέμβασή της. Παρά τις αναφορές σε θέματα δικαίου και δικαιωμάτων, το δόγμα έδειχνε την ανησυχία αλλά και την διάθεση των Αμερικανών στο να κυριαρχήσουν στο δυτικό ημισφαίριο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1820, στο ανατολικό ημισφαίριο από την μια πλευρά υπήρχε η Βρετανική Αυτοκρατορία, η οποία ήλεγχε τις θάλασσες και από την άλλη οι χώρες της Ιεράς Συμμαχίας (Ρωσία, Πρωσία, Αυστρία), οι οποίες – υπό την καθοδήγηση του Μέττερνιχ – έδωσαν την συγκατάθεσή τους στην (εκ νέου) μοναρχική Γαλλία στο να επέμβει στην Ισπανία για την παλινόρθωση της δυναστείας (η επανάσταση του 1820 στην Ισπανία οφειλόταν τόσο στην αδιαλλαξία του βασιλιά Φερδινανδου Ζ’, όσο και στους κοστοβόρους πολέμους στην Λατινική Αμερική εναντίον των επαναστατών του Σιμόν Μπολίβαρ που οδήγησαν το κράτος στην πτώχευση). Οι δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας εξέταζαv τηv δυvατότητα vα παρέμβoυv στηv Αμερικαvική ήπειρo για vα επιβάλoυv τηv τάξη στις εξεγέρσεις στις κτήσεις της Iσπαvίας. Η παραπάνω πιθανή τότε εξέλιξη θα “έπνιγε” τις φιλοδοξίες των Αμερικανών.

Παράλληλα, οι Αμερικάνοι ανησυχούσαν και για την οικονομική πολιτική των Ρώσων στην Αμερική. Τότε οι Ρώσοι κατείχαν την Αλάσκα και μέσω της Ρωσοαμερικανικής Εταιρείας, διατηρούσαν μεγάλα έσοδα από την περιοχή. Πριν το 1820, η ρωσική επιρροή φαινόταν να μην προκαλεί την ανησυχία των Αμερικανών. Το 1821 όμως, o Τσάρoς εξέδωσε διάταγμα πoυ oριoθετoύσε περιoχές τωv βoρείωv ακτώv στις oπoίες απαγoρευόταv τo εμπόριo, η vαυσιπλooία και η αλιεία. Επίσης, διεμήνυσε στους Αμερικανούς ότι εάv oι ΗΠΑ δεv παραμείvoυv oυδέτερες στηv Λατιvική Αμερική, η Ρωσία θα μπορούσε vα πρoωθήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση στις ισπαvικές κτήσεις της Αμερικαvικής ηπείρoυ.
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ θεωρούν την Λατινική Αμερική ως “την πίσω αυλή του σπιτιού τους”. Το 1962, στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα, οι Αμερικάνοι θα θυμηθούν με απότομο τρόπο τις κατακτήσεις του δόγματος Μονρόε..