10/10/2024

Η δύσκολη εξίσωση του νότιου ρωσικού αγωγού στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας 


Τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης ΔΕΠΑ – Edison – Gazprom για τον αγωγό IGI – Poseidon. Οι αντιδράσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Στην ατζέντα Τσίπρα – Πούτιν το project της επέκτασης του Turk Stream.

Αν και τις προηγούμενες μέρες, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Μόσχα ανάμεσα στην κοινοπραξία ΔΕΠΑ – Edison, που τρέχει το project του αγωγού IGI Poseidon (Ελλάδας – Ιταλίας), με την Gazprom, που θέλει να περάσει φυσικό αέριο μέσω του διαδρόμου αυτού στην Ευρώπη, οι δύο ευρωπαϊκές εταιρίες δήλωσαν πως έχουν δρομολογήσει όλες τις περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτικές διαδικασίες, εντούτοις όλες οι πλευρές ξέρουν πως χρειάζεται πολιτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 10 μέρες, οι ΔΕΠΑ και Edison διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους του ρωσικού κολοσσού για τις διοικητικές διαδικασίες που έχουν τρέξει. Αιτήσεις αδειοδότησης στις ρυθμιστικές αρχές και στην Κομισιόν έχουν υποβληθεί και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, δυνητικά μπορούν να εγκριθούν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι τρεις πλευρές γνωρίζουν ότι το project που θα αποτελεί επέκταση του Turk Stream είναι δύσκολο να εκτελεστεί, λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν τα ρωσικά ενεργειακά έργα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι Πούτιν και Ερντογάν έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή διπλού αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Gazprom μέσω Μαύρης Θάλασσας. Ο ένας καταλήγει στην τουρκική περιοχή Κιγικέι και ο δεύτερος σχεδιάζεται για τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο τελευταίος έχει ως σκοπό τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς, δίνοντας εναλλακτική πηγή σε χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.  

Μάλιστα η Μόσχα, που ξέρει πολύ καλά το διπλωματικό παιχνίδι στην ενέργεια, πριν από μήνες ανήγγειλε την πρόθεσή της να αλλάξει την όδευση της διαδρομής του Turk Stream. Διαπίστωσε δηλαδή τον «εναγκαλισμό» Αθήνας – Ουάσιγκτον και εξέφρασε την πρόθεση, η διαδρομή που θα ακολουθηθεί να είναι μέσω Βουλγαρίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΠΑ και Edison επιμένουν στην Gazprom  πως το δικό τους project κοστίζει λιγότερα χρήματα στον ρωσικό εταίρο, καθώς είναι τεχνικά ώριμο και ακολουθεί μικρότερη διαδρομή.

Όπως και να ‘χει, η τύχη του νότιου διαδρόμου θα συζητηθεί στις 7 Δεκεμβρίου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υπό το βάρος, όμως των πιέσεων που ασκούνται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρεϊ Πάιατ,με κάθε ευκαιρία, τάσσεται εναντίον των ρωσικών σχεδίων, αλλά και η Κομισιόν, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες συγκρατημένες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, δεν επιθυμεί περαιτέρω εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Gazprom.

Πηγές θέλουν πολλά επίσης να εξαρτηθούν και από το επόμενο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον στα μέσα Δεκεμβρίου, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τα αντίθετα με τα ρωσικά συμφέροντα ενεργειακά έργα, που είναι ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης FSRU στην Αλεξανδρούπολη και τον σχεδιαζόμενο EastMed (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία).

Με τα δύο πρώτα έργα η Ουάσιγκτον στοχεύει στην προμήθεια υγροποιημένου αερίου LNG μέσω εταιριών αμερικανικών συμφερόντων.

Euro2day.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024