14/04/2024

Μαρία Δεναξά: Έχω την αίσθηση πως μυρίζει Μάης στη Γαλλία.

 

Η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, η οποία ζει και εργάζεται μόνιμα στη Γαλλία, τις τελευταίες ημέρες έχει μεταφέρει με αντικειμενικότητα και ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί στο Παρίσι, τόσο μέσα από τις δημόσιες αναρτήσεις της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook όσο και με τις ανταποκρίσεις της στο Star Channel. Αντιγράφουμε από τον τοίχο της την τελευταία ανάρτησή της.

«Μεταξύ των σημαντικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι το πάγωμα των νέων φόρων στις τιμές των καυσίμων, μέτρο που πλέον δεν είναι αρκετό για τα Κίτρινα Γιλέκα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν αυτή την ώρα πως δεν θα γίνει αύξηση του κατώτου μισθού.

– Σημαντικά μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός. Συνεχίζεται το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο υπο τον Μακρόν. Συμμετέχουν 11 υπουργοί, ωστόσο: 

– Ο γάλλος υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ δήλωσε πως θα ενισχυθούν κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα είναι πιο ευέλικτοι το Σάββατο που θα γίνει η τέταρτη κινητοποιηση των Κίτρινων Γιλέκων. Την ίδια ώρα εξετάζονται αλλαγές στο δικαίωμα των κινητοποιήσεων

– Έκτακτο μπόνους στους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που είχαν υπηρεσία το Σάββατο δεσμεύτηκε να δώσει ο Εμμανουέλ Μακρόν

– Εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων δηλώνουν πως δεν θα πάνε αύριο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ωστόσο ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν πως η συνάντηση θα γίνει.

– Οι ζημιές στο Παρίσι από τις συγκρούσεις το Σάββατο αγγίζουν τα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας

======

– Τα Κίτρινα Γιλέκα ανακοίνωσαν πως δεν θα πάνε στην αυριανή συνάντηση με τον Μακρόν γιατί δεν θέλουν να γίνουν μαριονέτες σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. 
– Ο Μακρόν εξαιτίας της κρίσης με τα Κίτρινα Γιλέκα, ακύρωσε ταξίδι του στη Σερβία και από την Κυριακή το πρωί που γύρισε από την Αργεντινή, παραμένει κλεισμένος στο Προεδρικό Μέγαρο. Εχει πεί ότι δεν τοποθετηθεί για την ώρα 
– Οι αγρότες ανακοίνωσαν πως κατεβαίνουν στους δρόμους την άλλη εβδομάδα για να πουν ΣΤΟΠ στην υπερφορολόγηση 
– Σήμερα στους δρόμους κατέβηκαν οι οδηγοί ασθενοφόρων-τραυματιοφορείς που διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες. Μαθητές έχουν κάνει κατάληψη μερική ή ολική κατάληψη σε περισσότερα από 100 λύκεια και το συνδικάτο CGT καλεί σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, αισθητή γίνεται σε πολλές περιοχές η έλλειψη βενζίνης απόψε. Ουρές στα πρατήρια που ορισμένα έβαλαν πλαφόν στην πώληση στα 30 ευρώ. Πολλά πρατήρια έχουν στεγνώσει. Στην περιοχή μου τα σουπερ μάρκετ σε μια ένδειξη αλληλεγγύης πωλούν την βενζίνη σε τιμή κόστους από τότε που ξεκίνησε η διαμαρτυρία των Κίτρινων Γιλέκων. Η νέα αύξηση της φορολογίας θα ισχύσει από 1/1 όμως και τότε λένε πως θα διατηρήσουν τις ίδιες τιμές.

Επειδή μου μετέφεραν ότι στην Ελλάδα ειπώθηκε στον αέρα πως πέρα από το να μην εφαρμοσθεί η νέα αύξηση στα καύσιμα τα άλλα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων είναι ασήμαντα όπως δηλαδή η κατάργηση των φυτοφαρμάκων να σας ενημερώσω πως οι εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων ζητούν μεταξύ άλλων (αναφέρω τα σημαντικότερα) να μπεί φρένο στη λιτότητα, στην υπερφορολόγηση, να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις να σταματήσουν οι περικοπές στην υγεία, παιδεία κτλ και να τεθεί πάλι σε ισχύ ο φόρος μεγάλης περιουσίας τον οποίο κατήργησε ο Μακρόν με το που ανέλαβε την εξουσία.

Στις φωτογραφίες η τιμή πώλησης της βενζίνης σε σουπερ μάρκετ της περιοχής μου. Η ανακοίνωση πως «η ντίζελ μας τελείωσε» και οι ουρές στο πρατήριο για λίγα λίτρα βενζίνης…»

Σημείωση: Στην πρώτη φωτογραφία η κυρία Δεναξά σε ένα μπλόκο των «κίτρινων γιλέκων» στη Νορμανδία όπου βρέθηκε για το Star Channel. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024