28/03/2024

Ρωσία εναντίον Κύπρου. Το Ομόδοξον δεν είναι κοινός τόπος συμφέροντος

Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας
PhD Cand. Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις, Γ.Γ ΑHEPA Solon HJ04.

Η Ρωσία απείλησε ανοιχτά την Κύπρο και έτσι πλέον μπορούμε να πούμε 2-3 λόγια ανοικτά για τους ”ρωσόφιλους” οι οποίοι μάλιστα έχουν και κόμμα ”ρωcικον” ξανά στην Ελλάδα.
Πρώτον: Αν κάποιοι θέλουν να είμαστε ραγιάδες και να είμαστε προτεκτοράτο άλλων δεν γίνονται ”πατριώτες”. 
Η απόδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με ανόητους ”ρωcοφιλουc” αποδεικνύεται στα λόγια του πολιτικού τους ταγού (εν Ελλάδι) κυρίου Βελόπουλου που όταν του παραθέσεις επιχειρήματα, λέει ”ε αφού δεν κάνουμε τις χάρες στη Ρωσία, είμαστε πουλημένοι”.

Αυτό που πρέπει να κοιτάνε η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι το ΣΥΜΦΕΡΟΝ τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος, για αναγκαιότητα ψυχροπολεμική υποχρεώθηκαν να ανήκουν μαζί με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Είδαμε πως είναι να μετέχεις ”συμμαχικά” σε έναν συνασπισμό με την Τουρκία. Θέλουμε να το δούμε ανήκοντας και σε άλλον; Η Τουρκία είναι δορυφόρος της Ρωσίας και το Ξανθόν Γένοc έχει κάνει τις επιλογές του. Στρατηγικά ή τακτικά, η Τουρκία είναι με τη Ρωσία. Σε λίγο οι Ρώσοι θα θέλουν και 2 κράτη στην Κύπρο. Τρία χρόνια πριν, το RIAC ζήτησε τη γνώμη μου για το αν η Κύπρος και η Ρωσία μπορούν να έχουν στρατιωτική συνεργασία. Τότε η Ρωσία ήθελε στρατικοποίηση της Μεγαλονήσου. Σήμερα δε θέλει και απειλεί με αστάθεια.

Το ότι η Ρωσία άνοιξε ”δουλειές” στη Συρία και θέλει τριγύρω από το Ταρτούς βάσεις και ευκολίες, δε θα το πληρώσει ο Ελληνισμός. Ας ζητήσει από τους Τούρκους την Αλεξανδρέττα. Η Ρωσία θα σκεφτεί 2 και 3 φορές να προκαλέσει ”αστάθεια” σε Κύπρο και Αιγαίο, καθώς το Αιγαίο είναι ο μόνος θαλασσιος διάδρομος από τον οποίο μπορεί να βγαίνει στη Μεσόγειο, αλλιώς η Συρία της είναι άχρηστη, το ίδιο και η Αίγυπτος.

Επίσης, το τι κάνει κάποιο κράτος σχετικά με την άμυνά του, είναι δική του υπόθεση και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Τέλος, Ελλάδα και Κύπρος που συνιστούν την ελληνική παγκόσμια δύναμη της εμπορικής ναυτιλίας, μεθαύριο, αν θέλουν LNG έχουν ανάγκη τη φύλαξη των θαλασσίων οδών. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι ΠΑΝΤΑ όπου είναι ανοιχτές οι Θάλασσες. Τις ανοικτές θάλασσες τις κρατούν οι ναυτικές δυνάμεις, όχι οι δυνάμεις που έχουν ένα αεροπλανοφόρο.

ΥΓ* Το ”Ομόδοξον” δεν είναι κοινός τόπος συμφέροντος. Είναι τόπος διαφωνίας. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Τουρκία και η Αίγυπτος, επειδή ακριβώς διεκδικούν τα πρωτεία στο Ισλάμ, είναι ανταγωνιστικές δυνάμεις, ενίοτε, ανά-ζεύγη. Η Ρωσία επιβουλεύεται την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το οποίο όποια γνώμη και αν έχει ο καθένας, αποτελεί παγκόσμια προβολή ήπιας -και όχι μόνο- ισχύος την οποία δε γίνεται να χάσουμε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024