22/05/2024

DW: Ποιος φοβάται τα “Κίτρινα Γιλέκα”

Πολλοί ηγέτες της Εγγύς Ανατολής που χρησιμοποιούν κατασταλτικές μεθόδους για να καταπνίξουν και την πιο μικρή εστία αμφισβήτησής τους, βλέπουν με τρόμο τις εξελίξεις στη Γαλλία. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι. Έχει δώσει εντολή να πωλούνται κίτρινα γιλέκα μόνο κατόπιν ειδικής άδειας, πωλήσεις σε ιδιώτες απαγορεύονται. Για όσους βρίσκονται εκτός αιγυπτιακής πραγματικότητας ίσως όλα αυτά να τους προκαλούν γέλιο, αλλά μετά από πέντε χρόνια αλ Σίσι στην εξουσία κανείς από τους κατοίκους της χώρας δεν έχει πλέον διάθεση για γέλια.

Δεν υπάρχει χώρος για ανάσα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος φοβάται το κίτρινο χρώμα επειδή έχει γίνει τελευταία στη Γαλλία το χρώμα αντίστασης κατά της εξουσίας. Φοβάται μήπως εμφανιστούν κίτρινα γιλέκα και στους δρόμους του Καϊρου. Και όχι χωρίς λόγο. Στα πέντε χρόνια που κυβερνά έχει κάνει τα πάντα για να είναι μισητός. Μπλόκαρε εκατοντάδες διαδικτυακούς τόπους, έθεσε υπό κυβερνητικό έλεγχο ΜΚΟ, 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές όπου βασανίζονται. “Ο Σίσι δεν αφήνει χώρο για να αναπνεύσει κανείς” λέει η Αϊντά Σεϊφ αλ Ντάουλα. “Θέλει να τα έχει όλα υπό έλεγχο. Πνίγει ακόμη και την πιο μικρή ένδειξη διαμαρτυρίας παίρνοντας μέτρα πρόληψης. Οι άνθρωποι φυλακίζονται προκαταβολικά, πριν καν συμβεί κάτι”.

Η Αϊντά είναι επικεφαλής του κέντρου Nadeem, μιας ιδιωτικής κλινικής για θύματα βασανιστηρίων. Η κυβέρνηση αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας της κλινικής και έτσι αναγκάστηκε να την κλείσει. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά η ίδια δεν τρέφει αυταπάτες για την έκβαση. Από τις διηγήσεις των ασθενών της αποκαλύπτονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κάνει τους αντιπάλους της να σιωπήσουν: ηλεκτροσόκ, κλωτσιές, ακόμη και χρήση σεξουαλικής βίας.

“Κίτρινα Γιλέκα” και στην πλατεία Ταχρίρ;

Εκτός από την ίδια, υπάρχουν κι άλλοι τολμηροί άνδρες και γυναίκες που παρά τον κίνδυνο, μιλούν ελεύθερα για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο. Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Χαλίντ Νταούντ που έχασε τη δουλειά του. “Ακόμη και κάτω από τη δικτατορία Μουμπάρακ είχαμε περισσότερο αέρα να αναπνεύσουμε, περισσότερο ελεύθερο χώρο”, λέει. “Κι αυτός δεν υπάρχει πια, ο αλ Σίσι κάνει το παν για να επαναληφθεί το σενάριο του 2011”.

 

Σε μερικές εβδομάδες συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την επανάσταση στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, τη λεγόμενη Αραβική Επανάσταση που δεν διήρκεσε όμως πολύ. Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. “Εάν φυλακιστώ θα έχω την ίδια τύχη πολλών άλλων φίλων μου που είναι στη φυλακή” λέει η αλ Ντάουλα. “Ελπίζω να μην προδώσω τις αρχές μου, θα δούμε”.

Μάρτιν Ντουρμ / SWR Επιμέλεια: Ειρήνη ΑναστασοπούλουΠοιος φοβάται τα "Κίτρινα Γιλέκα";

Πηγή: Deutsche Welle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024