18/04/2024

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία για να διωχτούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, προσάγονται στον Άρειο Πάγο όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης τους, Αθήνα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ;ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1. Το καλοκαίρι του 2016 ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της Τουρκικής αεροπορίας στρατού, εισέρχεται στον Ελληνικό εναέριο χώρο και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Οι 8 επιβαίνοντες στρατιωτικοί παραδίδονται στις Ελληνικές αρχές και υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου, μιας και στη χώρα τους κατηγορούνται και καταζητούνται για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά του προέδρου Ερντογάν.

2. Από εκείνη τη μέρα κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι της υπόθεσης αυτής και φυσικά το θέμα αυτό η Άγκυρα το έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος και κατά πολλούς «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναφερθεί στο υπόψη θέμα και κατά την τελευταία του επίσκεψη στην χώρα μας. Δεν δίστασε μάλιστα να πει μπροστά στις κάμερες ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος θα τους είχε παραδώσει στις τουρκικές αρχές.

3. Το θέμα με την πάροδο του χρόνου ξεφούσκωσε και πάλι, ώσπου η καταστροφική φωτιά στο Μάτι το επανέφερε στο προσκήνιο. Βέβαια το χτύπημα της μοίρας με τους 99 νεκρούς ήταν βαρύ και μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για αρκετές μέρες, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στρυμωγμένη στα σχοινιά, γεγονός που είχε και επίπτωση και στη δημοσκοπική της καθίζηση.

4. Είναι απολύτως κατανοητό το θέμα των «8» να αποσιωπηθεί εντέχνως, για πολλούς και σοβαρούς λόγους, που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας αλλά και του πρεστίζ τωνΕλληνικών αρχών ασφαλείας, καθόσον οι «8» τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

5. Φυσικά η απορία που έχει γεννηθεί από τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου είναι εάν οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς ή όχι. Είναι τόσο αδαής ή τόσο αφελής ο Τούρκος ηγέτης ώστε να αναφέρει δημόσια την υπόσχεση που έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργό; Ή μήπως η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προπαγάνδας σε βάρος της χώρας μας προκειμένου να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκράτες και εγκληματίες;

6. Το θέμα της ασφάλειας και προστασίας των «8» είναι λεπτό, μιας και οι Τουρκικές απειλές του στυλ: «Θα τους φέρουμε κι αυτούς πίσω (στην Τουρκία), όπως κάναμε και με άλλους παλαιότερα»(πχ σε Κόσοβο, Ρουμανία, Αφρικανική χώρα Γκαμπόν κα) πρέπει να βρίσκει σε ετοιμότητα τις Ελληνικές αρχές. Ας μη γελιόμαστε. Η ΜΙΤ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι βρίσκεται από την αρχή σε διαδικασία αναζήτησης των ιχνών των «8» και κάθε πληροφορία που συλλέγει αξιολογείται σε βάθος και πάντα σε συνδυασμό και συσχέτιση με άλλες σχετικές πληροφορίες, καθώς θεωρεί ότι η ΕΥΠ έχει αποσπάσει κάποιες στρατιωτικές πληροφορίες και όχι μόνο.(αν και δεν είχαν γνώση εντυπωσικύ υλικού, αλλά 3 από αυτούς είχαν Γκιουλενικές προεκτάσεις…).Την ίδια στιγμή οι συζυγοίτους επέστρεψαν στους γοννείς τους, αφού αδυνατούν να νταπξέλθουν στα οικονομικά τους.Ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν είχε για τοθέμα των 8 μέσα στο Νοέμβριο .δύο ειδικές συναντήσεις σε Ιταλία και Ολλανδία με τους επικεφαλής των αντιστοίχων υπηρεσιών…Όπως είναι γνωστό ο πρωην ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην χώρα μας έχει κατφύγει στην Ολλανδία,όπου έχει οικογενειακές προεκτάσεις και συγγενείς πρώτου βαθμού.

7. Δεν είναι γνωστό το τι θα πράξει η ΜΙΤ σε περίπτωση που εντοπίσει τους παραπάνω. Εικάζεται (χωρίς να είναι βέβαιο) ότι θα εκπονήσει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο απαγωγής τους ή δολοφονίας τους. Εμείς όμως θα πρέπει να διατηρούμε σε υψηλή ετοιμότητα τους μηχανισμούς αποτροπής αλλά και ταχείας αντίδρασης εάν χρειαστεί για την προστασία τους.

8 Λόγω του ότι η παρουσία τους δεν είναι εδώ και μερικούς μήνες στην επικαιρότητα, υπάρχουν πληροφορίες ότι 2-3 από αυτούς δεν βρίσκονται πλέον σε Ελληνικό’εδαφος.Ο ένας εξ αυτών έχει πολεμική εμπειρία από Κόσοβο και Αφγανιστάν (ως πιλότος ελικοπτέρου) αφού υπηρέτησε σε Πρίζρεν/KFOR και Καμπούλ(ΙSAF).Επίσης από την επoχή που ήταν εκπαιδευόμενος στην Αριζόνα(FORT RUCKER) στην κορυφαία σχολή της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ , είχε και έχει δυνατές διασυνδέσεις εκεί…(στο SCHOOLOF ARMY AVIΑTION)

9 Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτρικών Τσαβούσογλου, ,αλλά κυρίως ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ δεν το θίγουν καθόλου.ούτε και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ.. Ειδικότερα μετά την απελευθέρωση των δύοΕλλήνων στρατιωτικών από την Αδριανούπολη το θέμα των “8’εξαφανίστηκε ακόμα και από τις κορυφαίες Ερντογανικές εφημερίδες. Σημείωσα τους Ακάρ και Γκιουρέλ γιατί το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι από τους Γκιουλενιστές στην βάση Ακιντζί της Τουρκικής Αεροπορίας Στρατού κοντά στην Άγκυρα.

10 Η τελευταία φορά που αναφέρθηκε φανερά στο θέμα των “8”ήταν αυτή του νέου Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγού Ντουμτάρ εκλεκτού του Ερντογάν),ο οποιος το βράδυ του πραξικοπηματος στήριξε τον Ερντογάν,προστατευόντας του ως Διοικητής της 1ης Στρατιάς στην Κων/πολη(στα μέσα Νοεμβρίου) Η μονάδα των “8′ ως γνωστό ανήκει στην 1η Στρατιά και ο Αρχηγός έχει “προσωπικό”ενδιαφέρον….(όπως μου το μετέφεραν τοπροηγούμενο μήνα Νατοικοί αξιωματούχοι πυ υπηρετούν στο Στρατηγείο NRDC-TR στην Κων/πολη..)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024