07/10/2024

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Γράφει ο Νότης Μαριάς 

Η πρόσφατη υπογραφή από την Κυβέρνηση Ράμα της απόφασης για απαλλοτρίωση και παραχώρηση σε τρίτους ιδιωτικών περιουσιών Ελλήνων ομογενών των περιοχών Χειμάρρας, Αυλώνας και Εξαμιλίων, με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των παράνομων απαλλοτριώσεων της αλβανικής κυβέρνησης. Θέμα το οποίο είχα ήδη εγώ θέσει από την άνοιξη του 2016 στην Ευρωβουλή. Πρόκειται για την αυθαίρετη αφαίρεση τίτλων ιδιοκτησίας μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Η προκλητική αυτή απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για δήθεν «παρατυπίες» σε 123 τίτλους ιδιοκτησίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, οι οποίοι εκδόθηκαν το 1994, βάσει του νόμου 7501. Η απόφαση αυτή ζητούσε από τον Δήμο Χειμάρρας να προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Είχα τότε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου ν’ ακυρωθεί η παράνομη απόφαση των Αλβανικών αρχών και να υποχρεωθεί η Αλβανία να σέβεται το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι «προσδίδει μεγάλη σημασία στα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες καθώς και στην εδραίωση του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες διεύρυνσης. Αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και παραμένουν στον πυρήνα των σχέσεων της ΕΕ με την Αλβανία. Στη παρούσα φάση, τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο των πέντε βασικών προτεραιοτήτων τις οποίες η ΕΕ θεωρεί απαραίτητες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Και συνέχισε ότι «όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καλέσει την Αλβανία να αντιμετωπίσει το θέμα της επιστροφής ή αποζημίωσης περιουσιών που κατασχέθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο. Στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου, η Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία να βρει μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση σχετικά με τα θέματα ιδιοκτησίας. Η διαδικασία καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας, η ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση, καθώς και η επικαιροποίηση και η εφαρμογή της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Αλβανίας για την περίοδο 2012-2020 σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα εξασφαλίσουν ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των πολιτών».
Και κατέληξε ότι «όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων, η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκρίνει νόμο για τη διασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των εθνικών, εθνοτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο σχετικά με την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία αναζήτησης βιώσιμων και διαρθρωτικών λύσεων, εξασφαλίζοντας έτσι πως προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Αλβανίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο της Αλβανίας σε αυτούς τομείς και να παρέχει αξιολόγηση στο πλαίσιο της τακτικής της έκθεσης».

Έκτοτε, ακολούθησαν δεκάδες δικές μου παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο με τελευταίες αυτές της Δευτέρας 10/12/2018 και της Τρίτης 11/12/2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πιο συγκεκριμένα θέτοντας το ζήτημα ξανά την Δευτέρα 10/12/2018 δήλωσα ότι «επανέρχομαι στο ζήτημα της καταπίεσης των δικαιωμάτων της Eλληνικής Eθνικής Mειονότητας της Βορείου Ηπείρου για πολλοστή φορά, διότι συνεχίζει ο Ράμα και η παρέα του την πολιτική της εθνοκάθαρσης. Στην πράξη θέλει να διώξει την Mειονότητα, τους Βορειοηπειρώτες, από τις πατρογονικές τους εστίες, και γι’ αυτό προσπαθεί να αλλοιώσει και τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Μεταφέρει στην περιοχή Κοσοβάρους, δεν επιτρέπει να διδάσκεται η Eλληνική γλώσσα στα σχολεία. Κι όμως όλα αυτά είναι κατοχυρωμένα τα δικαιώματα από το περίφημο Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, που δίνει δικαίωμα Aυτονομίας στη Βόρειο Ήπειρο».

Την Τρίτη 11/12/2018 με αφορμή σχετική συζήτηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για ακόμη μία φορά επισήμανα τα εξής : «Εβδομήντα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο είναι απελπιστική, διότι οι αλβανικές αρχές δεν σέβονται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο καταπίεσης, σε ένα όργιο εκβιασμού, σε ένα όργιο εκφοβισμών. Ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα κόβουν επί δώδεκα ώρες και όλα αυτά κατέληξαν να οδηγούν σε μια κατάσταση απαράδεκτη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουσιαστικά εκτέλεσε η αλβανική αστυνομία τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Στην κηδεία του αλλά και στο μνημόσυνο που έγινε χτες είχαμε όργιο τρομοκρατίας.»

Και απευθυνόμενος στην Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε Φ. Μογκερίνι συμπλήρωσα : «Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κυρία Μογκερίνι; Θα πρέπει να απευθύνετε συγκεκριμένες συστάσεις στον κύριο Ράμα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, να μην τους αρπάζει τις περιουσίες, να σεβαστεί όλα όσα αναφέρει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 και οι διεθνείς συμβάσεις.» Οψόμεθα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024