Οι Δυτικοί θεωρούν ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ένα μακρινό πρόβλημα.


Γράφει ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Έμαθα ότι οι Αμερικάνοι σκοπεύουν να αφήσουν την Μέση Ανατολή γιατί – λένε – το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε.
Για μια ακόμη φορά οι Δυτικοί θεωρούν ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ένα μακρινό πρόβλημα. Τα οικονομικά συμφέροντα μετρούν περισσότερο…
Είναι μια συνεχόμενη προδοσία από το 1453 μέχρι σήμερα…
Η όλη στάση της Δύσης απέναντί μας, η οποία στηρίζεται σε ευχολόγια και είναι ελλειμματική (τουλάχιστον) σε πράξεις, ενώ δεν λείπουν και οι εκβιαστικες πρακτικές (βλέπε τις υποσχέσεις για μείωση χρέους) θυμίζουν την στάση των Δυτικών απέναντι στον Αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου) Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο (18 Δεκεμβρίου 1392 – 31 Οκτωβρίου 1448). Οι Οθωμανοί έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη και το τέλος πλησιάζει…
Ο Ιωάννης πραγματοποίησε από το 1424 διπλωματικές εκστρατείες στην Ουγγαρία και τη Βενετία, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το 1425 παρέδωσε οικειοθελώς τη Θεσσαλονίκη στους Βενετούς, ελπίζοντας ότι έτσι θα προστατεύσει την πόλη από τον επερχόμενο κίνδυνο. Την ύστατη ώρα οι Βενετοί την εγκατέλειψαν και ο Μουράτ Β΄ την κατέλαβε το 1430, με επακόλουθο σφαγές και λεηλασίες.
Ο Ιωάννης δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για τη διοργάνωση νέας Σταυροφορίας, ενώ συνέχισε και τη σταθερή Παλαιολόγεια πολιτική ενίσχυσης του Μυστρά. Ο Ιωάννης κατάφερε να πείσει τη Ρωμαϊκή Εκκλησία για τη σύγκληση ενός συμβουλίου για την ένωση των Εκκλησιών. Το Συμβούλιο πράγματι ξεκίνησε το 1438 στη Φερράρα, για να συνεχίσει από το 1439 τις εργασίες του στη Φλωρεντία, στην Ιταλία. Πλήθος απεσταλμένων έφτασαν από την Ανατολική Εκκλησία με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωσήφ Β΄. Ανάμεσά τους ο επίσκοπος Εφέσου Μάρκος Ευγενικός, ο Πλήθων (Γεώργιος Γεμιστός), ο Γεώργιος (αργότερα Γεννάδιος) Σχολάριος, ο επίσκοπος Νικαίας Βησσαρίων και ο επίσκοπος Κιέβου Ισίδωρος, καθώς και οι πατριάρχες Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.
Οι Δυτικοί είχαν ξεφτιλίσει τον Ρωμιο Αυτοκράτορα από όλες τις απόψεις. Τα εκκλησιαστικά θέματα ήταν τα οικονομικά της εποχής, από άποψης σημασίας. Η πάλαι ποτέ ισχυρή Αυτοκρατορία γονατιζε για έλεος και βοήθεια στα πόδια των Δυτικών.
Ο κίνδυνος ευρισκοταν πιο κοντά από όσο πίστευαν οι Δυτικοί. Οι Οθωμανοί πολιόρκησαν την Βιέννη δύο φορές…
Είναι μια προδοσία των Δυτικών από το 1453 μέχρι σήμερα…
About Post Author





