Περί γεωπολιτικών αναλύσεων και φιλοσοφικών παραδόσεων

Γράφει ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Για να κρίνουμε ένα κοινωνικό ή πολιτικό γεγονός, ή όποιο δημιούργημα της ανθρώπινης διανόησης ή ψυχισμού, πρέπει να έχουμε πρώτον αξιόπιστη πληροφόρηση, δεύτερον πολλές γνώσεις σε πολλά και διαφορετικά γνωστικά πεδία και τρίτον πρέπει να κάνουμε χρήση μεθοδολογικών εργαλείων.
Στην Ελλάδα, οι “γεωπολιτικοι αναλυτές” υστερούν και στα τρία. Πρώτον:Υστερούν στην άμεση και έγκυρη πληροφόρηση. Αδυνατούν, μάλιστα, πολλές φορές να κρίνουν την εγκυρότητα των όσων διαβάζουν. Με λίγα λόγια ποιός και γιατί το λέει; Πόσες φορές “αναλυτές” και δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα fake news, τα οποία εκπορεύονται πολλές φορές και από την ίδια την Τουρκία!
Δεύτερον: Υστερούν στις γνώσεις. Δεν αρκεί να έχεις blog ή να μιλάς στην τηλεόραση ή να γράφεις σε εφημερίδες ή να ονομάζεις εαυτόν αναλυτή διεθνών σχέσεων για να είσαι. Οι αναλυτές μας γνωρίζουν διεθνές δίκαιο; Γνωρίζουν την ιστορία των λαών, των κρατών και των πολιτισμών; Γνωρίζουν την λειτουργία των πλουτοπαραγωγικών πηγών καθώς και της παραγωγής ενέργειας; Γνωρίζουν από ψυχολογία; Γνωρίζουν από διαχείριση κρίσεων; Γνωρίζουν από αντιμετώπιση τρομοκρατίας;
Τρίτον: Μεθοδολογία. Σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε ερμηνεία παίζει το μεθοδολογικό εργαλείο. Αυτό είναι η θεωρία και το παράδειγμα. Ο κάθε ηγέτης σε οποιαδήποτε χώρα έχει από πίσω του μια φιλοσοφική παράδοση. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχουν τρεις παραδόσεις: η χαμιλτονική, η ουιλσονική και η τζακσονική.
Ας αναλυθούν αυτές οι τρεις:
– Ο Αλεξάντερ Χάμιλτον (Alexander Hamilton, 11 Ιανουαρίου 1757 – 12 Ιουλίου 1804) ήταν Αμερικανός πολιτικός και ένας από τους Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το όραμά του περιλάμβανε μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση με επικεφαλής μια ισχυρή εκτελεστική εξουσία, ισχυρή εμπορική οικονομία, με την εθνική τράπεζα και υποστήριξη για την κατασκευή, καθώς και ένα ισχυρό στρατό. Οι επεμβάσεις των ΗΠΑ που αποζητούν τα οικονομικά οφέλη καθώς και την επιβολή της ισχύος έχουν ως βάση αυτήν την παράδοση.
-Ο Τόμας Γούντροου Ουίλσον (αγγλ.: Thomas Woodrow Wilson, 28 Δεκεμβρίου 1856 – 3 Φεβρουαρίου 1924) ήταν ο 28ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τον Ουίλσον και την ιδεαλιστική παράδοση διαβάστε παλαιότερη μου δημοσίευση εδώ. Όταν οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την πίστη για το δυτικό φιλελεύθερο κράτος και πώς αυτό πρέπει να επικρατήσει μέσα σ’ ένα πλέγμα ειρηνικών διεθνών σχέσεων, ευρίσκονται σε αυτήν την παράδοση.
-Ο Άντριου Τζάκσον, 7ος πρόεδρος των ΗΠΑ (Andrew Jackson,15 Μαρτίου 1767 – 8 Ιουνίου 1845), κέρδισε τον τίτλο «ο άνθρωπος του λαού», καθώς ήταν ο πρώτος πρόεδρος που τα έβαλε με το κατεστημένο -και κυρίως τους τραπεζίτες- της χώρας του. Οι ιδέες του Τζάκσον διακατεχονταν από λαϊκισμό, ξενοφοβία και αποδέσμευση των ΗΠΑ από οποιεσδήποτε διεθνείς δεσμεύσεις. Υποστήριζε ότι η χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων πρέπει να γίνεται μόνο όπου και όποτε διακυβεύονται σοβαρά αμερικανικά συμφέροντα. Ο Τραμπ ευρίσκεται σαφώς σε αυτήν την τρίτη παράδοση. Και όμως εκπλησσόμαστε από τις ενέργειές του, ενώ είναι πλήρως εξηγήσιμες.
Τί επιδιώκει η Τουρκία στην Συρία; Περίεργο που ρωτάμε εμείς όταν έχουμε ως παράδειγμα την Κύπρο. Μην μπερδευτούμε πάλι. Σύνορα των κόσμων υπάρχουν. Υπάρχουν δυο κόσμοι, άσχετα αν πλέον δεν υπάρχει κομμουνισμός. Τα σύνορα είναι βαθειά και πολιτισμικά. Η Ελλάδα είναι και πάλι στα σύνορα, όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο…
About Post Author





