Μακεδόνες, η συνείδηση της Ελλάδας.
Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής
O βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Α’ , γιος του Αμύντα προπάππος του Αλέξανδρου του Μεγάλου , το 495 π.Χ κατεβαίνει στην Αθήνα και προειδοποιεί ως Έλληνας, καθώς λέει ό ίδιος σε λόγο του που έβγαλε στην Αθήνα, τους άλλους Έλληνες (Αθηναίους και Σπαρτιάτες ) για την πρόθεση εισβολής των Περσών στην Ελλάδα:
« «Άνδρες Αθηναίοι ….. Δεν θα έλεγα αυτά τα λόγια, αν δεν φρόντιζα υπερβολικά για όλη την Ελλάδα εν γένει, γιατί και εγώ είμαι Έλληνας από παλαιά και δε βαστά η ψυχή μου να βλέπω την Ελλάδα υποδουλωμένη αντί ελευθέρας»… (Ηρόδοτου Ιστορία, βιβλίο Θ’, 45). Προσπαθούσε να «τους αφυπνίσει » , γιατι η Μακεδονία τοτε ήταν υπόδουλη στους Πέρσες .
Έτσι λίγο αργότερα το 490 π.Χ αντιμετωπίζουν Αθηναίοι και Πλαταιείς απο κοινού τους Πέρσες στο Μαραθώνα και το 480 π.Χ ολοι μαζι συμπεριλαμβανομένων και των Σπαρτιατών καθώς και των Κορινθίων , Θηβαίων, Θεσπιέων κλπ αμύνονται των Περσών . Ακολουθεί η θυσία του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και αμέσως μετα η πανελλήνια νίκη στην ναυμαχία της Σαλαμίνας .
Μετά ξανά μανά τα ίδια, αρχίζει εμφύλιος αλληλοσπαραγμός , όλοι εναντίον όλων και τελικά φτάνουμε σε δύο εφτελισμένες συνθήκες .
Καλλίειος Ειρήνη – Ανταλκίδειος Ειρήνη: δύο συνθήκες των Ελλήνων με τους Πέρσες.
Η πρώτη είναι των Αθηναίων που παραχωρούν δικαιώματα στους Πέρσες και τους ξεπουλούν την Κύπρο , η δεύτερη η Ανταλκίδειος των Σπαρτιατών. Οι Σπαρτιάτες εξαντλημένοι από τον πόλεμο με τους Αθηναίους, τους Θηβαίους, τους Ευβοείς και τους λοιπούς Έλληνες έστειλαν ένα ναύαρχό τους, τον Ανταλκίδα, να υπογράψει ειρήνη με τους Πέρσες του Αρταξέρξη Β’ (386 π.Χ.).
Με τη συνθήκη αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των Σπαρτιατών και του Πέρση βασιλιά α) να παραδοθούν σε αυτόν οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας (συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου Βυζαντίου )και η Κύπρος β) να διακηρυχθεί η αυτονομία των ελληνικών πόλεων εκτός από τις αθηναϊκές κληρουχίες της Λήμνου, της Ίμβρου και της Σκύρου και γ) να επιβλέπουν οι Σπαρτιάτες την τήρηση της ειρήνης στον ελλαδικό χώρο.
Ακόμα το αίμα των Σαλαμινομάχων και του Λεωνίδα είναι ζεστό και οι Πέρσες , πάνω χέρι κάτω χέρι κάνουν βόλτες στην Ελλάδα . Γιατι ? γιατι οι Έλληνες δεν συμπαθούν ο ενας των άλλον και ξεπουλούν κομμάτια εθνικης κυριαρχίας σε αυτούς που τους απειλούσαν αιώνες ολόκληρους.
Αυτά έβλεπε ο Φίλιππος και αργότερα ο Αλέξανδρος ο Μεγάλος και αποφάσισαν να τραβήξουν αυτιά . Ο λόγος ? Επειδή η Μακεδονία είχε μείνει πολλά χρόνια πριν υπο τον περσικό ζυγό , επι εποχής Αλέξανδρου του Α όπως αναφέραμε αρχικά , και βλέποντας οτι οι Πέρσες με τις ανοησίες Αθηναίων και Λακεδαιμονίων έμπαιναν ξανά στο παιγχνίδι με αποτέλεσμα να χάνονταν ζωτικά κομμάτια ελληνικής γης , φοβήθηκαν και ανησύχησαν . Αρκεί να σκεφτεί κανείς οτι οι βασιλείς της Κύπρου αρχικά δεν βρίσκονται στην πλευρά του Μεγαλέξανδρου αλλά με την πλευρά των Περσών , χωρίς να φταίνε , αφου δυό φορές σε δυό συνθήκες τόσο οι Αθηναίοι οσο και οι Σπαρτιάτες τους έχουν κάνει δώρο στους Πέρσες .
Αυτό το αναγνώρισε, φαίνεται, κι ο ίδιος ο Μ.Αλέξανδρος, ότι δηλαδή οι Κύπριοι είχαν αρχικά βοηθήσει τους Πέρσες να τον πολεμήσουν, όχι επειδή το ήθελαν αλλά επειδή ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν. Γι’αυτό και δεν κατέλυσε τα κυπριακά βασίλεια αλλά, αντίθετα, επέτρεψε στους βασιλιάδες του νησιού να διατηρήσουν τους θρόνους οταν απελευθέρωσε την Κύπρο.
Να μην λησμονηθεί επίσης οτι στην μάχη στο Γρανικό στο πλευρό των Περσων και απέναντι στον Μ.Αλέξανδρο πολεμάνε και Έλληνες μισθοφόροι αποτέλεσμα των δύο τρισάθλιων συνθηκών που προαναφέραμε .
Οι μόνοι που τελικά είχαν αυξημένη ελληνική συνείδηση ήταν οι Μακεδόνες , για αυτό και προσπάθησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα των ελληνικών βασιλείων έστω και δια της βίας μερικές φορές. Ήλπιζαν οτι θα αποφευχθούν τα χειρότερα πασχίζοντας ώστε τα εγγόνια τους να μην καταντήσουν εγγόνια του Χομεϊνί.
Αν ο Μ. Αλέξανδρος , ο οποίος κατηγορείται ως σφαγέας, ιμπεριαλιστής και πλήθος άλλων ανοησιών συμπεριλαμβανόμενων , δεν είχε υποτάξει την Περσία τότε , είναι σίγουρο οτι οι Πέρσες θα είχαν επανακατακτήσει την Ελλάδα ολόκληρη ξανά.