29/03/2024

Iβάνκα Τραμπ: Η «πρώτη κόρη» που επιθυμεί να διαδεχθεί τον πατέρα της

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Την ώρα που το power game Τραμπ Δημοκρατικών βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, λόγω της έντασης που επικρατεί σχετικά με την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν την μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η είδηση ότι η Ιβάνκα Τραμπ προορίζεται για τη θέση του επόμενου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήρθε να ταράξει κι άλλο τα ήδη φουρτουνιασμένα νερά στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν τέτοιες, ώστε η αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, Τζέσικα Ντίτο, αναγκάστηκε να διαψεύσει την είδηση. «Οι εκθέσεις που αναφέρουν το όνομα της Ιβάνκα Τραμπ ως υποψήφιας είναι ψευδείς» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντίτο κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ντίτο, μάλιστα, αποκάλυψε πως όλο αυτό προκλήθηκε καθώς ο Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουσίν, και ο διευθύνων σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μικ Μουλβανέι, ζήτησαν από την Ιβάνκα Τραμπ να «βοηθήσει στη διαχείριση της διαδικασίας των υποψηφιοτήτων στις ΗΠΑ καθώς συνεργάστηκε στενά με την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια».

Οι αντιδράσεις κόπασαν, προς το παρόν, και η «πρώτη κόρη», όπως αποκαλεί ο αμερικάνικος Τύπος την Ιβάνκα έχασε για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να μεταπηδήσει από τις επιχειρήσεις της οικογένειας σε μια περισσότερο πολιτική θέση, εκτός απ΄αυτή της συμβούλου του πατέρα της. Μια θέση που θα στόλιζε το βιογραφικό της και θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την δημιουργία της Δυναστείας Τραμπ. Πρόσφατα, λέγεται ότι είχε προσπαθήσει να αναλάβει την θέση  της Νίκι Χέιλι στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Η απερχόμενη Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε την παραίτησή της τον Οκτώβριο, έμεινε μέχρι το τέλος του 2018 και αντικαταστάθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη Χέδερ Νάουερτ, πρώην δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει  θέλοντας να διασκεδάσει τις φήμες που είχαν ακουστεί ότι η κόρη του επιθυμούσε διακαώς την συγκεκριμένη θέση : «Νομίζω ότι η Ιβάνκα θα ήταν απίστευτη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα την διάλεγα, γιατί θα με κατηγορούσαν για νεποτισμό, αν και είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανένας πιο ικανός στον κόσμο».

Ποια είναι η Ιβάνκα Τραμπ 

Γεννήθηκε στο Μανχάταν στις 30 Οκτωβρίου 1981. Το «Ιβάνκα» είναι το χαϊδευτικό για το πραγματικό της όνομα, που είναι ίδιο με της μητέρας της, Ιβάνα Τραμπ, της πρώην συζύγου του Τραμπ που κάποτε είπε την σκληρή ατάκα για λογαριασμό κάθε διαζευγμένης “Don’t get mad! Get everything”. Η ατάκα ειπώθηκε στην κωμωδία των ’90s, First Wives Club,  δίνοντας κίνητρο σε όλες “να μην εκνευρίζονται με τους συντρόφους τους αλλά απλά να τους τα παίρνουν όλα”

Απόφοιτος των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδυμάτων της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ, στο Chapin και στο Choate Rosemary Hall, η εντυπωσιακή Ιβάνκα πέρασε από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και πήρε το πτυχίο της στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια το 2004.

Παρακολουθούσε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της οικογενειακής επιχείρησης σε όλη της τη ζωή, αλλά ξεκίνησε να εργάζεται επίσημα για τον πατέρα της, όταν αποφοίτησε από το κολλέγιο.

Τον Οκτώβριο του 2009, παντρεύτηκε τον Τζάρεντ Κούσνερ, για χατήρι του οποίου προσηλυτίστηκε στον ορθόδοξο Ιουδαϊσμό . Ο Κούσνερ προέρχεται από μια εβραϊκή βαθύπλουτη οικογένεια της Νέας Υόρκης και σπούδασε στο Χάρβαρντ, όπου ο πατέρας του είχε κάνει δωρεά 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δυο τους απέκτησαν τρία παιδιά, με τα οποία ποζάρουν συχνά σε φωτογραφίες ανέμελης οικογενειακής ζωής στα social media. «Η πιο σημαντική δουλειά για κάθε γυναίκα είναι το να είναι μητέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποστεί μείωση μισθού», ανέφερε σε πολιτική διαφήμιση του πατέρα της,

Κοινωνική και εκλεπτυσμένη η ίδια, αποτελεί τον αντίποδα του Τραμπ που του αρέσει να προκαλεί. Ορκισμένη καριερίστρια, η Ιβάνκα πιστεύει στη γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει τη φήμη της σκληρής business woman.  Το 2007, κυκλοφόρησε μια κολεξιόν κοσμημάτων και δημιούργησε την προσωπική της μάρκα μόδας και lifestyle, την «The Ivanka Trump Collection», λίγο αργότερα. Αποκτώντας πολυάριθμα βραβεία για την επιχειρηματική της δραστηριότητα με την πάροδο των χρόνων, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χαρακτήρισε την Ιβάνκα ως μια «Νεαρή Παγκόσμια Ηγέτιδα», ενώ βρέθηκε στην 33η θέση στη λίστα της λίστας «40 Under 40» του Fortune για το 2014.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016, χαρακτηρίστηκε ως ο κρυφός άσος στο μανίκι του Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την εκλογή του πατέρα της μετακόμισε οικογενειακώς στην Ουάσιγκτον και παραιτήθηκε, όπως και ο σύζυγός της, από τον έλεγχο των πολλών επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του ως σύμβουλος. Τότε ήταν που η ιστοσελίδα Quartz την βάφτισε πραγματική πρώτη κυρία των ΗΠΑ καθώς το προφίλ της εμπνέει περισσότερο τη μέση Αμερικανίδα από τη Μελάνια Τραμπ, ενώ αποτελεί και το πρότυπο κόρης που πολλές οικογένειες των ΗΠΑ θα ήθελαν να έχουν.


Πολιτικές βλέψεις και νεποτισμός 

Από την πρώτη στιγμή που η Ιβάνκα και ο σύζυγος της βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο, ήταν ολοφάνερο πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να δρομολογήσει τις κατάλληλες εξελίξεις προκειμένου να χτίσει την δική του πολιτική δυναστεία. Η άλλοτε φίλη της  Τσέλσι Κλίντον, τουλάχιστον πριν τον λυσσαλέο αγώνα ανάμεσα στις δυο οικογένειες λόγω των προεδρικών εκλογών του 2016, έδειξε να προσαρμόζεται άμεσα στις πολιτικές συνήθειες και συνθήκες. Τυπικά, έχει θέση άμισθης συμβούλου και ασχολείται κυρίως με θέματα επιχειρηματικότητας και γυναικών. Έφτασε, μάλιστα, να εκτοπίσει τον Αμερικανό πρόεδρο από το Οβάλ Γραφείο.

Το γεγονός συνέβη τον Φεβρουάριο του 2017 όταν «εκθρόνισε» τον Ντόναλντ Τραμπ από τη θέση του στο Οβάλ Γραφείο, όπου κάθισε η ίδια ποζάροντας χαμογελαστή κι έχοντας στο πλευρό της, από τη μία τον πατέρα της και πρόεδρο των ΗΠΑ κι από την άλλη τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζαστίν Τριντό. Η Ιβάνκα πόσταρε τη συγκεκριμένη φωτογραφία σε Twitter, Facebook και Instagram, με τη λεζάντα: «Μια υπέροχη συζήτηση με δύο ηγέτες του κόσμου, για το πόσο σημαντικό είναι να έχουν οι γυναίκες μια θέση στο τραπέζι». Προηγουμένως, η Ιβάνκα συμμετείχε μαζί με άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Τριντό για την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η συγκεκριμένη κίνηση της επικρίθηκε ιδιαίτερα αλλά μάλλον η ίδια δεν πτοήθηκε καθώς βρέθηκε και στην συνάντηση των G20 στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2017, όπου για λίγο πήρε την θέση του πατέρα της στην αίθουσα και κάθισε στη θέση του. Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη σε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε τραπέζι που κάθονταν μεταξύ άλλων η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υποστήριξη γυναικών επιχειρηματιών σε αναπτυσσόμενες χώρες, ένα πρόγραμμα που έχει δηλώσει ότι στηρίζει και η ίδια ως επιχειρηματίας.


Τα βιβλία φωτιά και οι αποκαλύψεις

Τις πολιτικές βλέψεις της πρώτης κόρης ήρθε να επιβεβαιώσει πριν ένα χρόνο (Ιανουάριος 2018) το βιβλίο «Φωτιά και Οργή: Εντός του Λευκού Οίκου του Τραμπ», που υπογράφει ο βιογράφος του Ρούπερτ Μέρντοχ, Μάικλ Γουλφ. Ο Γουλφ γράφει στο βιβλίο του: «Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος δεν θα είναι η Χίλαρι Κλίντον αλλά η Ιβάνκα Τραμπ». Σύμφωνα με τον συγγραφέα μεταξύ της μεγαλύτερης κόρης του Τραμπ και του συζύγου της: « έχουν κάνει μία ειλικρινή συμφωνία: αν στο μέλλον διαφανεί η ευκαιρία, η Ιβάνκα θα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ». 

Κάτι που δεν αποκλείει ούτε η μητέρα της και πρώτη σύζυγος του νυν Αμερικανού προέδρου, Ιβάνα Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, στα απομνημονεύματά της με τίτλο  Raising Trump.εκφράζει την άποψη ότι η Ιβάνκα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ «ίσως σε 15 χρόνια.»

Το βιβλίο του Γουλφ δεν είναι το μοναδικό που καίει την Ιβάνκα και τον σύζυγό της. Ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018. «Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ: Αλλάζοντας τους Κανόνες του Παιχνιδιού» είναι ο τίτλος του και συγγραφέας του ο Ρόναλντ Κέσλερ. Μάλιστα, ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο τέλος, ο Τζάρεντ και η Ιβάνκα θα ασκήσουν πιέσεις για τις πιο καταστροφικές κι ανόητες αποφάσεις της προεδρίας Τραμπ. Ο ίδιοι, στερούνται βασικών γνώσεων για την λειτουργία της κυβέρνησης, για την λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και για την πολιτική. Πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το γεγονός ότι δεν κατανοούν τις πολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών τους».

Υποστηρίζει επίσης, ότι παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει την Ιβάνκα και τον Τζάρεντ ως «προβλήματα» είναι απίθανο ότι οι δύο θα εγκαταλείψουν τον Λευκό Οίκο, καθώς η απόλυση μελών της οικογένειας του, θα είναι μία ασυνήθιστη κίνηση για τον Τραμπ.
Οι αντίπαλες από το Δημοκρατικό κόμμα

Την ώρα που η Ιβάνκα σχεδιάζει το όραμα της, να μπορέσει κάποια στιγμή να βρεθεί ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Λευκό Οίκο και όχι ως κόρη του μπαμπά, ο φόβος της Μισέλ Ομπάμα και της Όπρα Γουίνφρεϊ απομακρύνεται. Η Μισέλ Ομπάμα μοιάζει πολύ απασχολημένη με την συγγραφική της καριέρα και δηλώνει ρητά ότι δεν την ενδιαφέρει να γίνει πρόεδρος, ενώ η Όπρα ενδεχομένως να φοβάται μην τσαλακώσει την εικόνα και την δημοτικότητα που με κόπο έχτισε.

Αντιθέτως, αποφασισμένη μοιάζει μια άλλη γυναίκα, η  Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ανήκει στην πιο αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και στα τέλη του παρελθόντος έτους ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός της για την αμερικανική προεδρία .Ήδη στα εβδομήντα της, η Γερουσιαστής Γουόρεν έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό κοινωνικής προσφοράς και αναγνώρισης για το έργο της τούτο. Μάλιστα, οι οπαδοί της αριστερής πτέρυγας από πολλών ετών της ζητούν να διεκδικήσει το χρίσμα στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, όμως αυτή έως τώρα δίσταζε.

Άραγε θα μπορέσει η Γουόρεν να χαλάσει τα σχέδια για πρωτιά της Ιβάνκα;

 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024